Buitenland

Nederland is wakker geschud over naderend monsterverdrag tussen Europa en de VS

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederland is wakker geschud over een naderend monsterverdrag tussen Europa en de VS. In een vlijmscherpe analyse zette Arjen Lubach TTIP, het Translatlantic Trade and Investment Partnership, op de agenda van duizenden Nederlanders. Drie dagen later leidt het tot ongeregeldheden in Frankfurt (foto).

Europa heeft tot nu toe hormoonvlees, genetisch gemodificeerd voedsel, drinkwatervervuiling door schaliegaswinning, opgedrongen kernenergie, kankerverwekkende producten van Monsanto en groeihormonen buiten de deur weten te houden. Als het monsterverdrag er komt, is hier geen houden meer aan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

ZEMBLA had pas geleden een uitzending over Monsanto, waarin een Franse onderzoeksjournalist het spoor volgt van bedrijven die handelen in genetisch gemodificeerde gewassen en bestrijdingsmiddelen. Amerikaanse diplomaten hebben zich ingelaten met de gentech-lobby. Ook de Amerikaanse ambassade in Parijs is erbij betrokken. In de Franse hoofdstad gingen veel mensen de straat op om te demonstreren tegen deze lobby.

Europarlementariër Corinne Lepage spreekt van ‘een moderne oorlog’. De VS verkeert in een diepe economische crisis en ziet groeimogelijkheden in Europa. “Wij hebben 500 miljoen consumenten, zij slechts 350 miljoen,” zegt ze.

Als TTIP erdoor wordt gedrukt, kan een grote multinational een land voor het gerecht dagen als wetten de winstgevendheid van bedrijven negatief beïnvloeden. De schade wordt dan via een rechtszaak verhaald bij de staat, ten koste van de belastingbetaler.

In Nederland zijn er maar drie partijen tegen TTIP: SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De andere partijen – waaronder D66, CDA, VVD en PvdA – stemmen in met TTIP.

Hoogleraar Edwald Engelen, bekend van het boek ‘De schaduwelite voor en na de crisis’, waarschuwde eerder al voor TTIP. Het verdrag behartigt volgens hem alleen de belangen van de grote corporaties en de bankensector. Het verbaast hem dat minister Ploumen aanbevelingen over TTIP klakkeloos overnam.

[NPO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arne
Arne
8 jaren geleden

België is daarentegen nog niet wakkergeschut.

rik
rik
8 jaren geleden

Nederland wordt pas wakker geschud als het leed al is geschied en zal niet bij de 1e landen horen. Dan zal een nieuwe wereldoorlog starten doordat mensen BOOS zijn en vele mensen maar net of nauwelijks kunnen rondkomen terwijl een kleine groep zich blijft verrijken. De driejarige oorlog is ook pas het begin want het zal eenzelfde type zijn als in de historie: ontstaan vanuit massa werkeloosheid en uitzichtloos bestaan, komt een charismatisch leider. Maar uiteindelijk zullen ook dergelijk type leiders het niet redden c.q, niet “tegen macht kunnen”. Het wordt dus een herhaling van zetten in de jaren twintig en dertig van deze eeuw. En de komende twee tot vier jaar mag Rutte en consorten (VVD,D66,CDA=35 1e kamer zetels..) blijven lachen dat het zo goed gaat omdat “de crisis” bezworen is door het “goede beleid”.
Het tegendeel zal blijken waar te zijn.

trackback
BOINNK!!! | Nederland is wakker geschud over naderend monsterverdrag tussen Europa en de VS
8 jaren geleden
Back to top button
55
0
We lezen graag je reactie!x