Universum

Ring van antiprotonen gevonden rond de Aarde

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Aarde wordt omringd door antiprotonen die rond de lijnen van het magnetische veld van de Aarde bewegen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De antimaterie, die minuten of uren kan blijven bestaan voordat het in botsing komt met normale materie, kan in theorie worden gebruikt voor nieuwe aandrijfsystemen in de ruimte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Aarde krijgt een constante toevoer van geladen deeltjes (kosmische straling) waardoor nieuwe deeltjes ontstaan – inclusief antideeltjes – wanneer ze in botsing komen met deeltjes in de atmosfeer. Veel van deze deeltjes worden gevangen in de Van Allen-gordels, twee zones rond de planeet in de vorm van een donut waar geladen deeltjes rond het aardmagnetisch veld bewegen.

Satellieten ontdekten eerder al positronen, de antideeltjes van elektronen, in de stralingsgordels. Een ruimteschip heeft nu ook antiprotonen gedetecteerd, die bijna 2.000 keer zo zwaar zijn.

Zwaardere deeltjes bewegen in een grotere baan rond de magnetische lijnen van de planeet en zwakkere magnetische lijnen leiden ook tot grotere spiraalvormige banen. De gedachte was dat de binnenste stralingsgordel de juiste eigenschappen heeft om antiprotonen gevangen te houden en daar werden ze inderdaad aangetroffen.

28245501

Piergiorgio Picozza van de Universiteit van Rome Tor Vergata in Italië en zijn collega’s detecteerden de antiprotonen door gebruik te maken van PAMELA, een Russische observatiesatelliet waar een kosmische stralingsdetector aan is bevestigd. Het ruimteschip vliegt boven de Atlantische Oceaan door de binnenste stralingsgordel van de Aarde.

Tussen juli 2006 en december 2008 detecteerde PAMELA 28 antiprotonen gevangen in omloopbanen rond de magnetische lijnen die voortkomen uit de zuidelijke pool van de Aarde. PAMELA onderzoekt slechts een klein deel van de binnenste gordel maar antiprotonen worden waarschijnlijk door de gehele gordel aangetroffen. “We spreken hier over miljarden deeltjes,” zei teamlid Francesco Cafagna van de Universiteit van Bari in Italië.

Alessandro Bruno, ook van de Universiteit van Bari, zei dat antimaterie in de stralingsgordels van de Aarde op een dag gebruikt kan worden om ruimteschepen aan te drijven. “Dit is de dichtstbijzijnde plaats bij de Aarde waar antiprotonen in overvloed voorkomen,” zei Bruno. “Wie weet kunnen ruimteschepen zich op een dag opladen in de binnenste stralingsgordel.”

Naar alle waarschijnlijkheid worden de gasreuzen omringd door miljoenen of miljarden keren het aantal antiprotonen rond de Aarde.

Bron: Newscientist.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x