Homepagina » Buitenland » Rode Kruis krijgt half miljard aan donaties voor Haïti en bouwt welgeteld 6 huizen
Rode Kruis krijgt half miljard aan donaties voor Haïti en bouwt welgeteld 6 huizen

Rode Kruis krijgt half miljard aan donaties voor Haïti en bouwt welgeteld 6 huizen

Hoewel het Rode Kruis meer dan 500 miljoen dollar aan donaties kreeg, heeft de hulpverleningsorganisatie in Haïti slechts zes huizen gebouwd.

Het Rode Kruis zamelde na de verwoestende aardbeving in 2010 meer dan een half miljard dollar in voor hulp aan Haïti. Hoewel de organisatie beweert 130.000 mensen aan een woning te hebben geholpen, heeft het Rode Kruis slechts zes permanente huizen gebouwd, zo blijkt uit een onderzoek van ProPublica en NPR.

Het Rode Kruis startte in 2010 een project om de wijk Campeche in de hoofdstad Port-au-Prince onder handen te nemen. De organisatie heeft nog altijd geen enkele woning in de wijk laten bouwen. De lokale bewoners leven er nog steeds in krotten zonder toegang tot schoon drinkwater, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

Uiterst inefficiënt

ProPublica kwam tot de ontdekking dat het geld niet werd doorgesluisd naar groepen die ervaring hebben met bouwprojecten. Het is andere organisaties gelukt om met veel minder geld duizenden huizen te bouwen.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat het Rode Kruis het geld uiterst inefficiënt heeft besteed, de benodigde expertise mist en kampt met managementproblemen. Ondanks de grote hoeveelheid donaties is er van hulp aan de inwoners van Haïti nog maar weinig terechtgekomen.

Hulpverleners werden meestal uit het buitenland gehaald en waren een stuk duurder dan lokale arbeidskrachten. Het Rode Kruis heeft meerdere verzoeken gekregen om aan te geven hoeveel geld is uitgegeven aan verschillende projecten en hoe succesvol die projecten waren. Al deze verzoeken werden afgewezen.

Overdreven

Door het gebrek aan transparantie zijn de beweringen die het Rode Kruis doet moeilijk te evalueren. ProPublica ontdekte dat een aantal in ieder geval overdreven of simpelweg onjuist zijn.

Het Rode Kruis heeft bijvoorbeeld beweerd dat ‘miljoenen Haïtianen veiliger, gezonder en beter voorbereid zijn’ en dat het Rode Kruis ‘meer dan 4,5 miljoen Haïtianen’ heeft geholpen. Jean-Max Bellerive, de minister-president van Haïti, heeft vraagtekens gezet bij deze bewering, aangezien het land slechts 10 miljoen inwoners telt. “Nee, nee, dat is niet mogelijk,” zei hij.

[ProPublica]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joke1
joke1
5 jaren geleden

Deze oplichters horen voor het gerecht gesleept te worden.

Arwijn
Arwijn
Reactie op  joke1
5 jaren geleden

Zij die echt in Haiti willen helpen zullen er toch echt zelf in persoon naartoe moeten.
Geld geven maakt alleen de rijkste stinkterds nog rijker.

rik
rik
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

Het zijn anders wel zes hele mooie huizen geworden als je naar de foto kijkt.
Sommige mensen zijn ook nooit tevreden.

Rini
Rini
Reactie op  joke1
5 jaren geleden

Dat zal jammer genoeg nooit gebeuren,ze horen tensloten bij de grote schooiers groep die ons al heeeeeel ons leven(en daar voor)leeg pluken tot op het bot toe.
Dus maak je geen ilusies want dat gaat nooit gebeuren.
Het enige dat je kunt doen is,nooit geen geld aan donaties geven die door de staat gegarandeerd zijn,en zoveel mensen er van over tuigen dat ook niet te doen.
Dat is het enige dat helpt,jammer genoeg.

holt
holt
5 jaren geleden

Na het lezen van het Boek De Crisiskaravaan van Linda Polman verbaast mij dit schokkende nieuws eigenlijk toch niet. Het is altijd al zo geweest. De verleiding van al die enorme geldstromen is te groot. De toko wordt gerund door miljonairs van andermans geld. Ergens is het een soort FIFA zonder voetbal. Effect bejag. Vrachtwagens met rijst en vechtende negers er achter dat is het werk. Kinderen met vliegen op de ogen. Huizen tonen niet, dus dat is minder gewenst. Het geld is voor de lange duur. Herinner u de Hartstichting waarvan de voorzitter 6 ton verdiende, nou ja, kreeg. Ik ben het met Joke1 eens. Het is heel simpel. Dat geld moet gewoon aan de regering van Haïti ter beschikking worden gesteld met enig westelijk toezicht
holt

chris
chris
Reactie op  holt
5 jaren geleden

Ja inderdaad, al dat geld moet aan de politiekers worden gegeven in de Haïtiaanse regering.
Dan zal al het geld zeker op de juiste manier besteed worden…

(ik word nie goed bij dergelijke onzin)

Enkel honderd procent transparantie kan een oplossing geven. Een site (of whatever) met van minuut tot minuut het gedoneerde geld kunnen volgen en eveneens zien waar elke cent naartoe gaat. Bij discrepanties kunnen vervolgens de verantwoordelijken onmiddellijk aangepakt worden.

Men moet trouwens al achterlijk zijn om geld te geven aan organisaties zoals 11.11.11 of het Rode Kruis want het geld verdwijnt altijd in de vette klootzakken hun money pocket.

Die 1 procent superrijken, die voelen het zelfs niet als ze effe 1 miljard naar voren schuiven dus dat ze daar gaan wroeten en niet in mijn lege zakken.

Jets
Jets
Reactie op  chris
5 jaren geleden

Ik ben het eens met “holt” over het toezicht houden door het westen (accountability). Uw voorstel over een website is mijns inziens één van de beste oplossingen in deze tijd. Sterker nog, ik denk dat IEDER goed doel zoiets moet hebben!!

Tegenwoordig wil iedereen (terecht!) weten wat er met zijn/haar donatie gebeurd. Op deze manier zal duidelijk worden dat het overgrote deel van de donaties blijft hangen bij de direkteur, terwijl het voetvolk dat de straat op gaat, nauwelijks iets (of niets) voor terugkrijgt.

En laten we niet pretenderen dat corruptie hier niet voorkomt: Bouwfraude, Woningbouwfraude (o.a Rochdale), fraude bij de NS, fraude bij de banken, al de miljarden die de regering in zijn geheel al heeft uitgegeven aan gesjeesde ICT projecten en blijft uitgeven (o.a. UWV, Belastingdienst) …. (de lijst is uitgebreider).

Kijk daar worden we niet goed van!

Mino
Mino
Reactie op  chris
2 jaren geleden

Als al dat geld via bitcoin was gegaan dan zou het altijd van begin tot het eind kunnen volgen en geen mens die daar iets aan kan veranderen

speedmaster
speedmaster
Reactie op  holt
5 jaren geleden

juist ja, het geld aan de regering van haïti geven, …dan worden er nul huizen gebouwd voor de bevolking, voor de regering des te meer.

Pete Del Fina
Pete Del Fina
5 jaren geleden

Verplichte Public!! Online Accountancy incl. alle invoices, urenstaten, declaraties etc etc.

Jets
Jets
Reactie op  Pete Del Fina
5 jaren geleden

Great minds think alike.

Ik zie nu pas uw reactie. Ik heb daarnet een reactie achtergelaten voor “holt” en “chris” :-))

sander
sander
5 jaren geleden

Het Rode Kruis heeft meerdere verzoeken gekregen om aan te geven hoeveel geld is uitgegeven aan verschillende projecten en hoe succesvol die projecten waren. Al deze verzoeken werden afgewezen.

Iedere non-profit organisatie – dus ook Rode Kruis behoort vanuit moraliteit alle financiën en bedrijfsactiviteiten transparant te maken. Iedere ‘betere’ non-profit organisatie – want die zijn er echt – doet dat. Als je niets te verbergen hebt….

Sola
Sola
Reactie op  sander
5 jaren geleden

Mee eens, maar ze hebben wel wat te verbergen! Bij zorgorganisaties hebben de leidinggevenden al weer tonnen opgestreken de laatste maanden via een zogenaamde overgangsregeling, terwijl de werknemers buiten geschopt worden door bezuinigingen en op de zorg zelf ook wordt bezuinigd. Waarom zou dat bij dergelijke “hulpverleningsorganisaties” niet gebeuren? Die miljoenen zijn zeer waarschijnlijk naar de leiding van het Rode Kruis gegaan voor bonussen voor “al dat werk” dat ze doen. Zou mij echt niet verbazen hoor!

Armonicus
Armonicus
5 jaren geleden

Voor dat bedrag kun je zes kerncentrales bouwen! Ben al jaren klaar met dit soort organisaties (lees:oplichters).

speedmaster
speedmaster
Reactie op  Armonicus
5 jaren geleden

ZES kerncentrales voor dat bedrag? uit legoblokjes of wat?

densie
densie
Reactie op  Armonicus
5 jaren geleden

zullen we überhaupt, de kerncentrales achterwege laten?
verder geen commentaar…

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
5 jaren geleden
Richard
Richard
5 jaren geleden

Zolang mensen zich laten bedonderen…

JC
JC
5 jaren geleden

Zolang organisaties geleid worden door bestuurders (lees graaiers) zal het nooit goed komen. Echte bestuurders met een visie en duidelijk leiderschap worden tegenwoordig niet meer ingezet. Kijk eens naar de gezondheidszorg, bestuurders van kleine zorggroepen die 4 ton of meer verdienen, en maar personeel ontslaan. Als er ergens een politieke partij zou zijn in Nederland die hier een punt van zou maken kan die op heel veel steun rekenen. Echter zitten hier ook bestuurders in met een zelfde instelling. Nederland gaat langzamerhand naar de knoppen en vervallen we naar een bananenrepubliek geleid door incompetent bestuur.

Jets
Jets
Reactie op  JC
5 jaren geleden

Ben het volledig met u eens, behalve het laatste.

Er is geen “zij” en “wij”. In derdewereldlanden weet iedereen van elkaar dat de roverheid corrupt is, hier gebeurt hetzelfde maar heeft het beestje een andere naam: netwerken!

En als u nagaat dat de derdewereldlanden in het verleden kolonies van Europa zijn geweest, dan vraag ik me af van wie ze (“de bananenrepublieken”) dat hebben geleerd? Zie ook mijn reactie over alle fraudes die Nederland o.a. heeft gehad.

Democratie is allang dood en ten grave gedragen. Maar we blijven dromen ….

maik
maik
5 jaren geleden

Ik geef nooit geld aan deze zogenaamde goede doelen( rode kruis etc), de enigen die er beter van worden zijn de bestuurders van het rode kruis etc zelf. Ook na de tsunami in Thailand 10 jaar geleden was er niks te merken van de vele miljarden die de mensen hadden gedoneerd. Triest dat deze zogenaamde hulpverleners geld verdienen(verduisteren) aan het leed\ over de rug van anderen.
Particuliere initiatieven staan hier buiten.

Dick de Boom
Dick de Boom
5 jaren geleden

Ik werk samen met een Nepalese organisatie die samen met Habitat for HHumanity huizen bouwt voor arme mensen in Nepal. De huizen kosten 2000 euro aan materiaal. Het bouwen gebeurt grotendeels door vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. De mensen kopen het huis met een micro krediet en hebben na een paar jaar een eigen huis. Dat is een win win sittuatie. (http://www.adoptatreeinnepal.nl)

x

Check Also

de jonge

Coronaminister De Jonge werkt aan quarantaineplicht

Na de val van het kabinet zei ...

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x