Buitenland

Rode Kruis krijgt half miljard aan donaties voor Haïti en bouwt welgeteld 6 huizen

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoewel het Rode Kruis meer dan 500 miljoen dollar aan donaties kreeg, heeft de hulpverleningsorganisatie in Haïti slechts zes huizen gebouwd.

Het Rode Kruis zamelde na de verwoestende aardbeving in 2010 meer dan een half miljard dollar in voor hulp aan Haïti. Hoewel de organisatie beweert 130.000 mensen aan een woning te hebben geholpen, heeft het Rode Kruis slechts zes permanente huizen gebouwd, zo blijkt uit een onderzoek van ProPublica en NPR.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het Rode Kruis startte in 2010 een project om de wijk Campeche in de hoofdstad Port-au-Prince onder handen te nemen. De organisatie heeft nog altijd geen enkele woning in de wijk laten bouwen. De lokale bewoners leven er nog steeds in krotten zonder toegang tot schoon drinkwater, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

Uiterst inefficiënt

ProPublica kwam tot de ontdekking dat het geld niet werd doorgesluisd naar groepen die ervaring hebben met bouwprojecten. Het is andere organisaties gelukt om met veel minder geld duizenden huizen te bouwen.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat het Rode Kruis het geld uiterst inefficiënt heeft besteed, de benodigde expertise mist en kampt met managementproblemen. Ondanks de grote hoeveelheid donaties is er van hulp aan de inwoners van Haïti nog maar weinig terechtgekomen.

Hulpverleners werden meestal uit het buitenland gehaald en waren een stuk duurder dan lokale arbeidskrachten. Het Rode Kruis heeft meerdere verzoeken gekregen om aan te geven hoeveel geld is uitgegeven aan verschillende projecten en hoe succesvol die projecten waren. Al deze verzoeken werden afgewezen.

Overdreven

Door het gebrek aan transparantie zijn de beweringen die het Rode Kruis doet moeilijk te evalueren. ProPublica ontdekte dat een aantal in ieder geval overdreven of simpelweg onjuist zijn.

Het Rode Kruis heeft bijvoorbeeld beweerd dat ‘miljoenen Haïtianen veiliger, gezonder en beter voorbereid zijn’ en dat het Rode Kruis ‘meer dan 4,5 miljoen Haïtianen’ heeft geholpen. Jean-Max Bellerive, de minister-president van Haïti, heeft vraagtekens gezet bij deze bewering, aangezien het land slechts 10 miljoen inwoners telt. “Nee, nee, dat is niet mogelijk,” zei hij.

[ProPublica]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joke1
joke1
8 jaren geleden

Deze oplichters horen voor het gerecht gesleept te worden.

holt
holt
8 jaren geleden

Na het lezen van het Boek De Crisiskaravaan van Linda Polman verbaast mij dit schokkende nieuws eigenlijk toch niet. Het is altijd al zo geweest. De verleiding van al die enorme geldstromen is te groot. De toko wordt gerund door miljonairs van andermans geld. Ergens is het een soort FIFA zonder voetbal. Effect bejag. Vrachtwagens met rijst en vechtende negers er achter dat is het werk. Kinderen met vliegen op de ogen. Huizen tonen niet, dus dat is minder gewenst. Het geld is voor de lange duur. Herinner u de Hartstichting waarvan de voorzitter 6 ton verdiende, nou ja, kreeg. Ik ben het met Joke1 eens. Het is heel simpel. Dat geld moet gewoon aan de regering van Haïti ter beschikking worden gesteld met enig westelijk toezicht
holt

Pete Del Fina
Pete Del Fina
8 jaren geleden

Verplichte Public!! Online Accountancy incl. alle invoices, urenstaten, declaraties etc etc.

sander
sander
8 jaren geleden

Het Rode Kruis heeft meerdere verzoeken gekregen om aan te geven hoeveel geld is uitgegeven aan verschillende projecten en hoe succesvol die projecten waren. Al deze verzoeken werden afgewezen.

Iedere non-profit organisatie – dus ook Rode Kruis behoort vanuit moraliteit alle financiën en bedrijfsactiviteiten transparant te maken. Iedere ‘betere’ non-profit organisatie – want die zijn er echt – doet dat. Als je niets te verbergen hebt….

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x