Buitenland

‘Russisch Atlantis’ rijst op uit de diepte

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische stad Mologa verdween in 1941 bij het opvullen van het stuwmeer van Rybinsk. In 1935 stelde Jozef Stalin de eerste plannen op. Na de aanleg van de stuwdam en de bouw van de waterkrachtcentrale kwam er een einde aan het bestaan van de stad.

In totaal moesten 130.000 mensen verhuizen. De meesten vonden een nieuw thuis in Rybinsk. Een aantal mensen weigerde echter de stad te verlaten. Ze sloten zich in hun huizen op, ketenden zich vast aan zware voorwerpen en verdronken samen met hun stad. Er waren ongeveer 300 mensen die op deze manier omkwamen, meldt de BBC. De stad Mologa zonk samen met 663 dorpen, 140 kerken en drie kloosters.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
'Russisch Atlantis' rijst op uit de diepte
Resten van de stad Mologa (VK.com)

Veel oud-inwoners van de stad varen ieder jaar naar dit ‘Russische Atlantis’. Als gevolg van de recente droogte is Mologa boven het water uitgekomen zodat oude straten, funderingen van de huizen en de grafzerken op het kerkhof weer zichtbaar zijn geworden.

“Hier bevond zich het café en daar waren de school en de kruidenierswinkel,” vertelde Nikolai Novotelnov, die de stad op 17-jarige leeftijd noodgedwongen moest verlaten, aan TV Tsentr. Hij legde bloemen bij de fundering van een kathedraal en nam bakstenen mee voor andere oud-inwoners.

Persbureau RIA Novosti meldt dat veel mensen die ooit in Mologa hebben gewoond, van plan zijn de reis terug naar huis te maken. Onderstaande video is in het Russisch, maar bevat beelden van de stad.

[Newser]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x