Financieel

Plan voor experiment basisinkomen in Groningen

Help anderen door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vijf ondernemers uit Groningen, verenigd in MIES (maatschappij voor innovatie van economie en samenleving), bereiden een experiment met een basisinkomen voor. Ze discussiëren daarover op vrijdag 29 augustus op Noorderzon. Er zijn dan inleidingen van vice-fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer Liesbeth van Tongeren en Loek Groot van de Universiteit Utrecht.

MIES vindt dat het tijd is voor een langdurige proef met een onvoorwaardelijk inkomen. Dat is een bedrag waar de ontvangers geen verplichtingen tegenover hoeven te stellen. Het houdt in dat iedere Nederlandse volwassene een vast bedrag krijgt uitgekeerd om van te leven, ongeacht woonsituatie, inkomen of bezit. Links en rechts zijn het er volgens de ondernemers eigenlijk wel over eens dat de verzorgingsstaat dringend aan herziening toe is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Hoewel dit idee voor velen utopisch en onbetaalbaar zal klinken, valt dat in sommige berekeningen erg mee. De kosten zouden niet veel verschillen van die van het huidige stelsel van sociale zekerheid. Tegenstanders denken dat niemand meer iets doet. Volgens voorstanders is er door automatisering toch geen betaald werk meer voor iedereen, worden mensen juist extra (maatschappelijk) actief zonder regeldruk en verdwijnen ondergewaardeerde baantjes.

Wetenschappers moeten de ondernemers tijdens het experiment gaan volgen. Eind september wil MIES een tweede bijeenkomst houden. Er worden dan experts uitgenodigd, die kunnen helpen bij het nadenken over hoe het experiment vorm kan krijgen.

Veel dingen die we nu normaal vinden, zijn dat eigenlijk niet, meent MIES. Het moet volgens de ondernemers anders en beter. Nu lopen we vast, vinden ze. MIES wil experimenteren met nieuwe, veelbelovende concepten in economie en samenleving.

[DVHN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

124 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
days of our lives
days of our lives
9 jaren geleden

Toevallig ga ik die dag naar Noorderzon toe, als ik het gebeuren tegenkom zal ik proberen mijn zegje te doen, als daar tenminste ruimte en gelegenheid voor is.

Het moge duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van dit plan.

Richard van Speijck
Richard van Speijck
9 jaren geleden

Een uitstekend initiatie op een goed moment en zeker in Groningen. Is inderdaad al een oud plan maar destijds was de tijd nog niet rijp. Door verdergaande automatisering neemt de werkgelegenheid af en verdere groei van productiviteit is ongewenst (we consumeren nu al veel meer dan de wereld aan kan; vanaf gisteren teren we in).

Toch vergt dit plan meer dan alleen denkwerk over Basisinkomen. Denk ook aan een verregaande aanpassing van het Belastingstelsel (o.a. gelijkschalen van MKB met Multinationals en laatstgenoemde regionaal belasten i.p.v. ontwijking toestaan). Met die opbrengst dragen ook zij bij aan deze oplossing. Vanaf verkiezingen 2012 staat Basisinkomen weer op de agenda. Denk aan initiatieven van M&M en SOPN.

Een nieuwe (of beter: hernieuwde) visie voor een structurele lange-termijn-oplossing. Zowel sociaal (vangnet), democratisch (inspraak) als liberaal (zelfontplooiing en keuzevrijheid). Succes gewenst.

biko
biko
9 jaren geleden

Als het te mooi klinkt om waar te ziin dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn…. maar we zullen zien.

Captain Biff
Captain Biff
9 jaren geleden

Wordt inderdaad de hoogste tijd. Al dat werken is allang niet meer nodig sinds de automatisering. Raar dat het eigenlijk nog niet is gerealiseerd, of… zou het soms door de politiek komen?

kielhalen al die politici!

Back to top button
124
0
We lezen graag je reactie!x