Woensdag confronteerde Gideon van Meijeren minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark met drie feiten.
Feit één: de AIVD heeft op grond van artikel 8 van de Wiv de wettelijke taak om onderzoek te verrichten naar personen en organisaties die door hun activiteiten een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde.
Feit twee: de AIVD beschrijft in zijn rapport over het zogenaamde anti-institutioneel extremisme dat het uitdragen van het zogenaamde kwaadaardige elite-narratief wordt aangemerkt als een activiteit die een gevaar vormt voor de democratische rechtsorde.
Feit drie: in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland nummer 58 van mei 2023 staat dat ook Tweede Kamerleden dat kwaadaardige elite-narratief zouden verspreiden.
Schokkend: @minister_bzk Uitermark (NSC) wil niet uitsluiten dat de AIVD Kamerleden van de oppositie onderzoekt en afluistert. #FVD. @GideonvMeijeren pic.twitter.com/Wxyr65KWbw
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) November 7, 2024
(Video verwijderd? Klik hier...)
Heel eenvoudige vraag
“Als ik deze drie feiten met elkaar verbind, dan leidt dat volgens mij tot de onvermijdelijke conclusie dat de AIVD op dit moment, as we speak, de taak heeft om onderzoek te verrichten naar die desbetreffende Tweede Kamerleden en voor de uitoefening van die taak dus ook onder meer bevoegd is om die Kamerleden af te luisteren, heimelijk te observeren, hun woningen te doorzoeken, verborgen camera’s te plaatsen, organisaties waar zij deel van uitmaken te infiltreren, en ga zo maar door,” zei Van Meijeren.
Hij stelde de minister een heel eenvoudige vraag: “Klopt het dat de AIVD inderdaad deze taak heeft en van welke bevoegdheden kan de AIVD dan precies gebruikmaken?”
Buitengewoon zorgelijk
“Ik wil daarop antwoorden dat de dienst onderzoek kan doen naar personen en organisaties die een dreiging vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde. Maar in het openbaar ga ik niet in op onderzoeken die de dienst doet. De Wiv vormt het wettelijke kader. Daarin staat ook duidelijk wat de taken en bevoegdheden zijn van de dienst,” antwoordde minister Uitermark.
Van Meijeren zei het ‘zorgwekkend’ te vinden dat ze geen antwoord gaf op de vraag. “Het enige juiste antwoord zou zijn: vanzelfsprekend worden Kamerleden die alleen maar kritisch zijn en een bepaald gedachtegoed verspreiden, niet om die reden onderzocht. We leven namelijk in een democratie. Kamerleden controleren de regering en niet andersom. Dat de regering de diensten überhaupt in kan zetten om politieke tegenstanders te monitoren, dat dat niet wordt uitgesloten, is buitengewoon zorgelijk. Als hier op deze manier gebruik van wordt gemaakt, bevinden we ons echt op een hellend vlak. Ik zou toch heel graag willen dat de minister gaat uitsluiten dat dit op dit moment gebeurt.”
De minister herhaalde haar eerdere antwoord.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Ouders halen kinderen van school om gsm-masten
Kolonel legt uit waarom het sturen van tanks naar Oekraïne geen enkele zin heeft
Gouverneur van Florida verbiedt vaccinatiepaspoorten: ‘Volstrekt onacceptabel’
VIDEO: Is element 115 het geheim achter de buitenaardse voortstuwing?
Al Gore zou weddenschap over global warming hebben verloren. Deze professor daagt hem nu opnieuw uit
Nederland krijgt ‘slimme steden’: je wordt gevolgd en opgesloten in je wijk en daar ben je blij mee
Psychiatrische medicijnen op twee na grootste doodsoorzaak
Nieuw rapport onthult rol Rockefellers en George Soros bij klimaathoax
“Goedkeuring was onrechtmatig”: Rechtszaak tegen fabrikanten HPV-vaccins van start in Japan