Het Complot

Thatcher gaf Murdoch heimelijk toestemming

Help anderen door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

1703%20murdoch2394873492483Na een geheime bijeenkomst tussen Rupert Murdoch en Margaret Thatcher mocht News International in 1981 de Britse Times en Sunday Times opkopen, zo blijkt uit de privé-documenten van Thatcher. Dat meldt The Guardian.

Een memo, ondertekend door haar perschef Bernhard Ingham, laat zien dat de bijeenkomst op haar verzoek is gehouden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Thatcher hield de bijeenkomst geheim en gaf opdracht dat de memo 10 Downing Street niet mocht verlaten. De mediatycoon wekte later de indruk dat hij voor de overname geen contact had gehad met de Britse minister-president.

Mededingingsautoriteit

Dat Murdoch persoonlijk bij de Britse premier lobbyde was van essentieel belang voor de overname omdat zijn bod dan niet behandeld hoefde te worden door de Britse mededingingsautoriteit. Hij was namelijk al eigenaar van de Sun en News of the World.

Het resultaat was de grootste krantengroep in Engeland. Dertig jaar later werd de aankoop van de Times door Murdoch opnieuw onderzocht toen News Corporation BSkyB wilde overkopen. Onderhandelingen tussen News Corp en de Britse minister van Cultuur Jeremy Hunt leidden tot een soortgelijke uitkomst. De deal was na het telefoonschandaal echter van de baan.

Achterdeur

De eerste ontmoeting tussen de Britse premier David Cameron en een mediabaas vond plaats in mei 2010 toen Rupert Murdoch die maand de Britse ambtswoning via de achterdeur binnenging. Twee maanden later deed News Corp een bod op Sky en de eigenaar van het satelliettelevisienetwerk ontmoette Cameron in juli 2010.

Deze ontmoeting werd in eerste instantie niet onthuld toen Cameron in juli vorig jaar een lijst van bijeenkomsten publiceerde die hij had met mediabedrijven. Diezelfde maand zag Murdoch als gevolg van het afluisterschandaal af van het omstreden bod.

Globaal concern

In het verleden heeft The Economist gesuggereerd dat News Corp BSkyB wil laten fuseren met haar andere satellietactiviteiten, waaronder de DirecTV Group in de Verenigde Staten en mogelijk ook Star TV, een satellietnetwerk in Azië, om daarmee een globaal satelliettelevisieconcern te stichten dat gelijk wereldwijde marktleider zou zijn.

Bron: Rawstory.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x