Homepagina » Financieel » “We herstelden zo snel van de crisis omdat we niet hebben geluisterd naar de EU en het IMF”
"We herstelden zo snel van de crisis omdat we niet hebben geluisterd naar de EU en het IMF"

“We herstelden zo snel van de crisis omdat we niet hebben geluisterd naar de EU en het IMF”

IJsland kon zich vrij snel herstellen [van de financiële crisis] omdat het land niet naar de aanbevelingen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) luisterde, die wilden dat IJsland strenge bezuinigingsmaatregelen zou doorvoeren. Dat heeft de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson gezegd op een persconferentie in Barcelona.

“Waarom zouden de aanbevelingen die de Europese Commissie aan anderen doet dan wel juist zijn, nu blijkt dat ze er in het geval van IJsland volledig naast zat?” vroeg hij zich af. Grimsson raadt de leden van de eurogroep aan lessen te trekken uit het succes van zijn land, dat bereid was de banken te laten vallen om de recessie tegen te gaan.

IJsland spande als vrijwel enige land in de westerse wereld rechtszaken aan tegen de banken die het land ruïneerden. Na het instorten van het bankensysteem in 2007 kwamen veel IJslanders in de problemen. De regering van het land besloot daarop om de hypotheekschulden van de gezinnen fors te verlichten.

In totaal gaat het om 24.000 euro per gezin. Het totale bedrag vertegenwoordigt maar liefst negen procent van de economie van het land. De kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar.

IJsland vroeg in 2009 EU-lidmaatschap aan, maar in 2013 kwamen de toetredingsonderhandelingen weer stil te liggen. Het belangrijkste probleem voor IJsland om toe te treden is het verlies van de zelfbeschikking over natuurlijke bronnen. Vooral de zeer rijke visgronden staan in het geding vanwege de gemeenschappelijke visserijpolitiek van de EU.

De IJslanders hebben voorlopig het gelijk aan hun zijde. Sinds 2011 groeit de economie er opnieuw, daalde de werkloosheid er tot minder dan vier procent en bedraagt de geschatte economische groeit dit jaar 3,3 procent.

[Express]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Ze hebben in IJsland nog gewoon boerenverstand en een HART in het bestuur. Zonder veel omhaal tot de kern van het probleem doordringen en er is saamhorigheid onder de bevolking.

Hoop dat ze zo verstandig zijn nog héél lang te denken over een EU lidmaatschap.

Ook in IJsland wordt gesproken over een onvoorwaardelijk basisinkomen:

http://grapevine.is/news/2014/10/08/pirates-propose-guaranteed-minimal-income/

http://startupiceland.com/2014/09/02/a-case-against-basic-income-guarantee/

Janine met hartjes
Janine met hartjes
Reactie op  Zonnemax
6 jaren geleden

Hartstikke leuk voor je, dat je ook daar gelijkgezinden vindt die graag anderen voor zich laten werken en bloeden.

Zo’n basisinkomen zie ik ook wel zitten, lekker achterover leunen en verder genieten van wat er maandelijks zo op de rekening komt. Alleen jammer, als iedereen het krijgt dat je dan voor je geld steeds minder kunt kopen, maar dan verhogen ze toch hopelijk wel iedere maand het inkomen, mag ik aannemen? Want ik heb graag nog wat over zo aan de eind van de maand, ben namelijk gek op feestjes geven en tot diep in de nacht op stap gaan in mijn nieuwe te gekke kleertjes, ben tamelijk gek op shoppen, weet je wel. En de huur voor het huis en energienota worden ook extra iedere maand overgemaakt, want daar wil ik dan ook van af zijn. Laat de basisinkomen maar komen, ben er helemaal klaar voor. En nu natuurlijk niet zeuren dat een basisinkomen daarvoor niet is bedoelt of dit alleen voor het afdekken van de basisbehoeftes is, want die flauwekul heb ik niets aan….It’s party time!

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Janine met hartjes
6 jaren geleden

Ja Sceptisch Libertariër Henkje,

We weten wel dat je meer ziet in het slechte in de mens dan in het GOEDE VAN DE MENS En dat jouw gedachten geregeerd worden door ANGST.
Dat is hoe jouw bovenstaande tekstje tot stand komt.

Jij denkt dat mensen alleen maar:
– Vreselijk LUI zijn. Als ze nu werken doen ze dat alleen omdat ze euro’s nodig hebben.
– Veel willen consumeren en nog steeds – meer,meer,meer -.
– Dat mensen alleen werken voor geld en zeker niet voor elkaar zullen en willen werken

En ja, je hebt gelijk die mensen zijn er (en zo what…), die zijn er nu en ook als het basisinkomen straks is ingevoerd.

This is a Wake Up Call ! Kijk eens goed om je heen, de meeste mensen hebben vele goede eigenschappen die ze graag in VRIJHEID inzetten voor de medemens en om zichzelf NUTTIG te voelen. Nu worden deze mensen onderdrukt door het in en in zieke Arbeidsysteem.

Het feit dat ECHTE armoede in Nederland weer behoorlijk toeneemt, terwijl Nederland zo enorm rijk is. Dat is pas moreel verwerpelijk!

Het feit dat er in de EU 6 MILJOEN JEUGDWERKELOZEN zijn die geheel geen uitzicht meer hebben op het soort bestaan dat jij zo aanhangt, Dat is moreel verwerplijk!

Maar ja, een enkel mens zoals jij zal altijd en overal TEGEN vernieuwing zijn uit angst iets te verliezen. Of je wil of niet het BASISINKOMEN IS SPRINGLEVEND
Zie bijvoorbeeld ook: http://www.basicincome.org/

Janine met hartjes ♥ ♥
Janine met hartjes ♥ ♥
Reactie op  Zonnemax
6 jaren geleden

“Ja Sceptisch Libertariër Henkje,” Sorry hoor, maar wat mag dat beteken? Ben misschien nog niet helemaal wakker na een avond flink doorzakken met mijn vriendjes, maar ik begrijp er geen snars van, ga eerst maar weer eens een lekker muziekje opzetten, ♥ ♥ ♥ beetje ontspanning na het ontspannen kan nooit kwaad. Gaap, vervelende zondagen.

Wauw, ik lees lekker veel bombastische zeer mannelijke hormonaal opgeklopte tekstjes van je, fijn stoer man, ga zo door met je inzettuh!! Want ik wil zeker in aanmerking komen voor zo’n basisinkomendingtje. Lekker de bloemetjes ♥ ♥ ♥ buiten zetten en van het leven genieten met mijn vrienden chillen en verder: waar draait het in dit leven anders om? Nergens om, toch, so let’s party!!
Hoef ik me over de rekeningen in de future in ieder geval niet meer druk te maken, die worden dan door een ander betaald? En verder schat, maak je niet zo druk, ontspan en chill, dat basisinkomendingtje van je komt er wel als het beter is dan alle andere belangrijke dingetjes in de wereld zal die er echt wel komen en tot die tijd, doe es ff rustig peer! ♥ ♥ ♥

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Flauw ventje zonder inhoud. Humor hoor, die kaalslag van de maatschappij op deze manier blijven benaderen..
Jesus loves you…

rik
rik
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Ach Zonnemax, als ze met goede argumenten niet meer kunnen “winnen” dan gaan ze proberen om je belachelijk te maken.

Allemaal oude debat en redenatie trucjes. Je moet niet oordelen, maar in dit geval denk ik toch echt dat we met een oude zure man te maken hebben die z’n eigen leven ziet als een mislukking.

Het is beter er verder niet meer op in te gaan en alleen te zeggen: “Daar is die oude zuurpruim weer met z’n achterhaalde ideeën”.

jaap
jaap
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Inderdaad in een debat gaat het eerst met argumenten, als dat niet lukt dan proberen ze je met humor te verdrijven en daarna komt de geweld optie.

Tsja, veroordelen is inderdaad geen sterke eigenschap.
Maar ja, je kunt proberen een giftige slang met liefde te omarmen. Dat gaat ook niet.

Er blijft dus ergens gerechtigheid schuilen om de knuppel te gebruiken om zo’n giftige schedel het zwijgen op te leggen.

De andere wang is niet altijd een optie. Maar er is daar wel een dilemma van alle tijden.

Janine met hartjes ♥ ♥
Janine met hartjes ♥ ♥
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Ho,ho, Janine met hartjes ♥ ♥ ♥ is niet van geweld hoor, bij mij telt de liefde en moet het leven één groot feest zijn. Het idee ik er binnenkort misschien maandelijks gratis geld bij krijg is alleen al weer een feestje waard….♥ ♥ ♥
Kom op lieverds, verder niet miepen, jullie zijn zo nog erger dan die vervelende betweterige tutjes van vannacht met hun eeuwige geroddel over anderen, maar beentjes van de vloer, hó maar!

Laat het beest los en speel met het leven! C’est la vie! En anders niet. ♥ ♥ ♥

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Henkje toch…

“Het Beest” komt alleen tot leven als mensen het denken te zien “In Anderen”.

Herken het “Het Beest” in UZELVE en bedaar het.

Janine met hartjes ♥ ♥
Janine met hartjes ♥ ♥
Reactie op  Janine met hartjes ♥ ♥
6 jaren geleden

Ben een lieveheersBEESTje, en laat ‘t vrij en geef het de ruimte die het nodig heeft. En bedaren is voor de eeuwigheid, het mag ieder dag wel feest zijn, daarom zeg je baas en je slavenwerk gedag en geef me je geld voor een basisinkomendingetje! ♥ ♥

TheEndIsNear
TheEndIsNear
Reactie op  Zonnemax
6 jaren geleden

Er komt een moment dat geweld geoorloofd is. Doe Uw ogen dicht en denk heeeel goed na! Zie wat GOD doet!

Beau F.
Beau F.
Reactie op  Janine met hartjes
6 jaren geleden

Bull Sh*t jouw betoog! Basis inkomen is puur om te overleven. Staat zelfs in de grondwet verankerd; “een ieder heeft recht op een inkomen om de basis behoeften te dekken”, dit zijn mijn woorden – echter jij kan het nog altijd op naslaan hoe de tekst precies luid. Voor leuke dingen en vakanties en zoals jij het voorstelt moet men (iedereen dus) echt wel voor werken.

kor
kor
Reactie op  Janine met hartjes
6 jaren geleden

het grappige van jou niet heel erg doordachte relaas is dat je zelf al schetst waarom je dus niet lekker aan de feest zou kunnen met een goed basisinkomen-systeem. het dekt je basiskosten, maar als je dus, zoals je zelf zegt, wilt feesten stappen en beesten zul je daar alsnog een baan voor moeten vinden 😉

mono
mono
Reactie op  Janine met hartjes
6 jaren geleden

Beste Janine met??? hartjes, een reactie op jouw 1ste reactie
Zo’n basisinkomen zie ik (1) ook wel zitten, deze telt niet helemaal want het is begrijpelijk
Want ik (2) heb graag nog wat over zo aan de eind van de maand..
(3 verkapte ik vorm) (ik) ben namelijk gek op feestjes geven en tot diep in de nacht op stap gaan in mijn nieuwe te gekke kleertjes…
(4 wedermaal verkapte ik vorm) (ik) ben tamelijk gek op shoppen,
want daar wil ik (5) dan ook van af zijn.
(6 wedermaal verkapte ik vorm) (ik) ben er helemaal klaar voor.
want die flauwekul heb ik (7) niets aan….It’s party time

we snappen nu wel wat jij allemaal wilt, en dat recht heb je, laat dat duidelijk zijn..
maar ik (1) vraag me nu af waar die hartjes dan zijn, het egoïsme straalt er van af namelijk..
misschien tijd om een ietsie pietsie meer in collectief belang te denken niet in je eigen belang?..
er zijn namelijk ook mensen die niet kunnen wat jij kan, en niet willen wat jij wilt..

misschien kan je ik (2) je wat leren,
ons stelsel werkt op deze manier..
de ene kant houd je dom door je veel te laten werken, de andere kant houd je arm door er veel belasting over te heffen…
zodat jij geen mallemoer over houd, en hun van hun leven een feestje kunnen maken..
over de rug van de werkende mens zoals jij.. de bal is rond, oftewel een vicieuze cirkel..
Grt Mono

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

De E.U. staat wat mij betreft ook niet voor een unie, maar slechts voor een munt…die inmiddels al lang overleden is, maar al zeker 6 jaar lang gereanimeerd wordt. Alle hersen functies zijn al lang uitgevallen, daar een reanimatie slechts een uur mag duren.
Negatief of realistisch? ik meen beiden. Maar het is ook best moeilijk om tegen een dode te zeggen dat ie overleden is. Groetjes allemaal.

Frans
Frans
6 jaren geleden

Wat een prachtige ontwikkeling!!

marinus
marinus
6 jaren geleden

geweldig om dit te horen en in de EU zitten ze te bedenken om een half procent groei te bewerkstelligen.
iedereen heeft nu toch wel in de gaten dat sinds de invoering van de euro het bergafwaarts is gegaan.

om te beginnen dat we door toedoen van zalm (wisselkoers)gelijk al 10% minder te verteren hadden.
kijk naar de huren van een gemiddeld huis ongeveer 1200 gulden in de mnd etc.

dus de euro gaat zich nu wreken en ik zou zeggen tegen ijsland nooit de EU in.

lang leve de EU, maar niet heus.

kijk maar in de winkels bijna geen hond te bekennen ja wel in de supermarkt maar je moet tenslotte blijven eten.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  marinus
6 jaren geleden

En als je aan de grens woont, dan is het de supermarkt (en het benzinestation) in Duitsland. Daar staat vooral in de weekenden de hele parkeerplaats vol met Nederlandse kentekens. Het is daar ook niet maar één procentje goedkoper maar vele procenten.

En als je satelliet TV kijkt, dan heb je in Duitsland nog vele vrije gratis zenders en op deze zenders is ook van alles te zien wat in Nederland alleen bij “de commerciëlen” te zien is. En in NL zitten zelfs de publieke zenders die met onze belastingcenten worden betaald achter het slot van Canal Digitaal.

In Nederland is inmiddels vrijwel alles vertaald naar GELD GELD GELD, MARKT MARKT MARKT.
Het werkt niet! Daarom wil Mark(t) Rutte nu graag rust en stabiliteit. Wel grappig als je bedenkt dat hij met zijn kabinetsbeleid eerst onrust en instabiliteit heeft gebracht!

Roswell Grey
Roswell Grey
6 jaren geleden

De IJslanders hebben hun gezonde verstand gebruikt – als enige! – en de resultaten zijn ernaar. En ze hebben het voordeel van het zijn van een relatief klein land met een homogene bevolking. Corruptie en fraude is aldaar niet zo geïnstitutionaliseerd zoals in bijvoorbeeld Zuid-Europa. Het is een prachtig land met een schitterende, ongerepte natuur dat vrij en onafhankelijk een brugfunctie kan bekleden tussen Europa en Noord-Amerika en het lidmaatschap van de EU helemaal niet nodig heeft. Niet eens zou moeten willen.

En die president Grimsson, dat is dus echt een held. Hij was destijds degene die de ballen had om ‘nee!’ te zeggen tegen de bail-out (door de IJslandse belastingbetaler) van de IJslandse banken. Achteraf bleek dat er bij Landsbanksi genoeg geld in de boedel zat om de schulden aan ondermeer Groot-Brittannië en Nederland af te lossen. Wie had dat geld achterover gedrukt als de belastingbetaler de rekening had opgehoest?

In plaats daarvan werden niet banken, maar de burgers schadeloos gesteld. De bankers, die gingen de bajes in. De economie draait er allang weer. Zo kan het dus ook!

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Roswell Grey
6 jaren geleden

Voor de verandering kan ik het eens met de uitkomsten van je tekst grotendeels eens zijn (Al is de manier waarop we tot die conclusie komen een hele andere).

QUOTE:

Corruptie en fraude is aldaar niet zo geïnstitutionaliseerd zoals in bijvoorbeeld Zuid-Europa.

Nu besteed ik ook de nodige tijd per jaar in Spanje. Ik kan je zeggen dat dit een trots volk is waar mensen hard werken en ook HART voor elkaar hebben en te VERTROUWEN zijn. Je moet je wel wat verdiepen in de cultuur en manier van samenleven, deze is (gelukkig) anders als nu in NL.

Om dat even met bovenstaande QUOTE weg te zetten, getuigt van een behoorlijke arrogantie.

Waarschijnlijk ben je blind geworden voor de geïnstitutionaliseerde fraude die ook in je eigen land volop aanwezig is.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Tijd om Ijslands te gaan leren, want het ziet er naar uit dat het straks het laatste werkelijk vrije eiland ter wereld gaat worden.

whatever
whatever
Reactie op  Arwijn
6 jaren geleden

Gallie VS Rome.

rik
rik
Reactie op  whatever
6 jaren geleden

Dan wordt het tijd voor een nieuw Jezus die de inleiding was van de val van Rome.

The Lightpoint
The Lightpoint
6 jaren geleden

Misschien moet er nog een zinnetje tussen ergens.

“Alway from Putin and IS”

Als je kunt zingen….
Geef maar een gil;-)

legalize
legalize
6 jaren geleden

Kijk die snappen het, kunnen die kwallen in den haag nog wat van leren.

En dat IJsland hier niet mee akkoord ging lijkt me helemaal duidelijk: Het belangrijkste probleem voor IJsland om toe te treden is het verlies van de zelfbeschikking over natuurlijke bronnen. Vooral de zeer rijke visgronden staan in het geding vanwege de gemeenschappelijke visserijpolitiek van de EU.

Wat een tuig dat EU

herman de graaf
herman de graaf
6 jaren geleden

In IJsland boffen ze nog dat het lands-bestuur voornamelijk uit is op het behartigen van belangen die in lijn zijn met de belangen van het volk.
Dat is in Nederland niet het geval. De belangen van ons lands-bestuur zijn helaas slechts in lijn met de belangen (beleid, agenda’s) van de EU, ECB en IMF. Het Nederlandse volk is daar de dupe van.

Ries
Ries
6 jaren geleden

Jullie denken toch niet echt dat dat criminele pluche ons iets zal GEVEN? Gratis en voor niets?

Ik hoop zo op revolutie en toch weer niet. Want wat n ellende komt daar dan weer van, maar ja, entropie he…. Beter wordt het niet meer dus we zullen wel een andere koers moeten varen als we van de schijnheilige corrupte en hypocriete schoften die nu aan het stuur zitten af willen. Maar ja, dan komen de moslims, daarna de Russen en weg is Europa.

rik
rik
Reactie op  Ries
6 jaren geleden

De historie heeft uitgewezen dat “Het Volk” ten tijde van wat jij beschrijft, uiteindelijk in opstand komt en dan ook WINT.

Klik hierop voor Franse Revolutie

Klik hierop voor de Val Van Rome

Je angst voor “De Moslims” en de “Russen” komt ook voor een belangrijk deel doordat zelfde pluche wat je beschrijft. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet een Hele Duidelijke Grens moet aangeven waar de grens van tolerantie ligt en deze dan ook onverkort handhaven.

Maar dat de sociale onrust en toenemende instabiliteit ligt aan het huidige beleid, dat snapt ieder mens met boerenverstand.

Faith
Faith
Reactie op  rik
6 jaren geleden

Sociale onrust en instabiliteit zijn er altijd geweest maar nu zou je het niet meer verwachten. Ze blijven steken als een ouwe grammofoon met hun manipulatie en angst zaaien. Maar je snapt dat ze dat nodig hebben anders maken ze zichzelf overbodig. Wat moet Hotlips Hennis nog doen als er geen oorlogen meer zijn ( 1 miljard dit jaar, ons geld ) en waar dient Wilders nog voor als er niemand meer bang is voor moslims. I.S. is C.I.A. ze trainen die jongens in haat en afslachten, Hollywood trucs worden niet geschuwd, je weet het niet meer of het echt is of niet, niet dat ik kijk maar ik lees er over. En de wapenindustrie tiert welig, all about money. CNN bestaat er in elk geval van, psychopaten. En maar angst zaaien. Alsof we met moslimburen en de Russen slechter af zouden zijn.

Faith
Faith
Reactie op  Ries
6 jaren geleden

” Jullie denken toch niet dat dat criminele pluche ons iets zal Geven? Gratis en voor niets?”

Ho even, het is ONS geld wat ze terug moeten geven. Ik gun iedereen zijn feestje maar bedenk wel dat ze van gemeenschapsgeld aan het feesten zijn. En dure huizen, auto’s en kleding van kopen. Iedereen die tegen een basis uitkering is is bang een flinke zak met geld EN dus status kwijt te raken die ze zichzelf heel brutaal aangemeten hebben met geld dat ze op een achterbakse en slinkse manier achterover gedrukt hebben wat van ons is. Gegarandeerd dat ze bebotoxt zijn of onder de 25. Allebei niet volwassen dus waarom zou ik ze serieus moeten nemen.

x

Check Also

advocaat

Oud-advocaat waarschuwt: arts kan aansprakelijk zijn voor vaccinschade

De deals over de coronavaccins zijn gebombardeerd ...

build back better

Build Back Better: ‘Onder het mom van coronahulp wordt Nederlands belastinggeld gebruikt om democratie af te breken’

Enkele dagen geleden stuurde demissionair premier Rutte ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

35
0
We lezen graag je reactie!x