Universum

SETI-project Kepler vangt eerste signalen op

Help mee door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het SETI-project van Kepler is van start en de voorlopige onderzoeksresultaten laten de eerste kandidaten zien waar zich mogelijk buitenaards leven bevindt.

In alle gevallen zou het echter om voorbeelden van aardse radiofrequentie interferentie (RFI) gaan, elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door een externe bron.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Eén van de signalen is te zien in de onderstaande grafieken, één van een waarneming van Kepler Object of Interest (KOI) 817 en één van een observatie van KOI-812. Wanneer een enkel signaal afkomstig is van meerdere posities aan de hemel, zoals hier het geval is, gaat het waarschijnlijk om interferentie.

De signalen vertonen volgens de Universiteit van Californië in Berkeley echter veel gelijkenissen met signalen die naar verwachting worden uitgezonden door buitenaardse beschavingen. Ze hebben een zeer smalle bandbreedte, zoals wordt verwacht van kunstmatige signalen. De frequentie verandert door de tijd heen door de beweging van de bron ten opzichte van de ontvangende radiotelescoop, ook wel het dopplereffect genoemd.

De grafieken laten elektromagnetische energie zien. Heldere kleuren staan voor meer radio-energie op een bepaald tijdstip bij een bepaalde frequentie. Een radiostation dat bijvoorbeeld uitzendt op 101,5 MHz produceert rond die frequentie een grote hoeveelheid energie.

Buitenaardse technologieën

Alhoewel de signalen waarschijnlijk te maken hebben met interferentie lijken ze op signalen die naar verwachting worden geproduceerd door buitenaardse technologieën. De signalen hebben een smalle bandbreedte, veel smaller dan die van alle reeds bekende astrofysische fenomenen.

De eerste resultaten zijn tests van de algoritmen die worden toegepast voor alle observaties van planeten die ontdekt zijn met de Kepler-ruimtetelescoop. De komende weken en maanden worden meer resultaten verwacht terwijl bijna 50 TB aan data wordt verwerkt.

Download hier (pdf) een overzicht van alle 12 voorbeelden van signalen.

Bron: Berkeley.edu

Gerelateerd: ‘Buitenaards signaal blijft een mysterie’

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x