Gezondheid

Shungite: de geheime Russische steen

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Shungite is zeldzaam en wordt op maar één plaats ter wereld gevonden: in Karelië, een regio die gedeeltelijk deel uitmaakt van Finland, maar voor het grootste deel in Rusland gelegen is. De steen werd voor het eerst ontdekt in de buurt van het plaatsje Shun’ga.

Sommigen zeggen dat shungite in de oceaan is gevormd, terwijl anderen menen dat de steen is meegebracht door meteorieten. In 1985 ontdekten wetenschappers dat de steen fullerenen bevat. Hierdoor is het een interessant studieobject voor wetenschappers, de industrie en de medische wereld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De bewoners van Karelië maken naar verluidt al honderden jaren gebruik van de helende eigenschappen van shungite. Tot het eind van de twintigste eeuw waren grafiet en diamant de enige bekende verschijningsvormen van koolstof.

Harold Kroto van de Universiteit van Sussex en Robert Curl en Richard Smalley van de Rice-universiteit kregen in 1996 de Nobelprijs in de scheikunde voor hun onderzoek naar fullerenen. In 2003 werd onderzoek gepubliceerd naar medische toepassingen van fullerenen: ze kunnen specifieke antibiotica binden om resistente bacteriën aan te pakken en zelfs kankercellen aanvallen, zoals melanomen. Daarnaast vindt steeds meer onderzoek plaats naar supergeleiding van fullerenen.

Fullerenen hebben een antioxiderende werking en verminderen de concentratie vrije radicalen, die in het lichaam kunnen leiden tot de vernietiging van cellen, versnelde veroudering, schade aan de huid, hartaandoeningen en kanker. Vrije radicalen worden met name veroorzaakt door luchtverontreiniging, kunstmatige toevoegingen aan voeding, stress en zware metalen.

Shungite wordt al sinds het begin van de 18e eeuw gebruikt bij medische behandelingen. Tsaar Peter de Grote opende het eerste Russische kuuroord in Karelië waar gebruikt werd gemaakt van de waterzuiverende eigenschappen van shungite. Hij gebruikte de steen ook om gezuiverd water te leveren aan het Russische leger en op deze manier dysenterie te voorkomen.

In Rusland is op medisch en ecologisch gebied veel ervaring opgedaan met shungite. Om de positieve invloed van shungite op het fysische en psychische welzijn te testen werden verschillende shungite-ruimtes ingericht. De oudste is te vinden in Petrozavodsk, de hoofdstad van Karelië.

Andere zijn te vinden in een militair hospitaal aan de rand van Sint-Petersburg, de Moskouse gevangenis Matrosskaja Tisjina en in Beslan in Noord-Ossetië, waar de ruimte na een gijzelingsactie op een school werd gebruikt om schoolkinderen te helpen bij de verwerking.

Kijk hier voor shungite-producten in de webwinkel van NineForNews.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jero
Jero
10 jaren geleden

Mooi gesteente! intussen weten ze al wel hoe het ontstaan is http://geology.about.com/od/mineral_resources/qt/What-Is-Shungite.htm

Jack
Jack
10 jaren geleden

Ik vraag me wel af hoe geheim het is als het op internet staat? Oh right, niet dus…

trackback
Shungite: de geheime Russische steen | | Arcada Beauty & Nature Aromatherapieën | Arcada Beauty & Nature Aromatherapieën
9 jaren geleden

[…] Onderstaand artikel werd oorspronkelijk op 31 mei 2014 gepubliceerd op ninefornews.nl […]

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x