
Als kinderen biologische groenten en biologisch fruit eten, neemt de hoeveelheid pesticiden in hun lijf drastisch af. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië in Berkeley ontdekt.
De meeste organofosforpesticiden mogen niet meer in en rond het huis worden gebruikt, maar worden nog altijd op grote schaal over gewassen gesproeid. Voor boeren kunnen ze in hoge doses dodelijk zijn.
Tijdens het onderzoek werden 40 kinderen uit Californië gevolgd. De kinderen aten vier dagen lang normaal voedsel, zeven dagen biologisch voedsel en vervolgens weer vijf dagen normaal voedsel.
Ongeveer 72 procent van de urinemonsters, die dagelijks werden verzameld, bleek pesticiden te bevatten. Op het moment dat kinderen biologisch voedsel begonnen te eten, daalden de waarden van de zes meest voorkomende pesticiden met 50 procent. Het gehalte van een veel gebruikte herbicide daalde daarnaast met een kwart.
“Er is bewijs dat je door voeding wordt blootgesteld aan pesticiden,” zei hoofdonderzoeker Asa Bradman. “Je kunt deze blootstelling terugdringen door te kiezen voor biologisch voedsel.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het oktobernummer van Environmental Health Perspectives.