Homepagina » Archeologie » Egyptisch ondergronds labyrint ‘bevat 3000 kamers met hiërogliefen’
Egyptisch ondergronds labyrint 'bevat 3000 kamers met hiërogliefen'

Egyptisch ondergronds labyrint ‘bevat 3000 kamers met hiërogliefen’

Tijdens de Mataha-expeditie in 2008 werd onderzoek verricht naar een verloren ondergronds labyrint in het Egyptische Hawara. Een reusachtige tempel, die is beschreven door klassieke historici als Herodotus en Strabo, zou 3000 kamers vol hiërogliefen en schilderingen bevatten.

Dit legendarische bouwwerk ligt volgens de auteurs al twee millennia verborgen onder het zand. In 2008 maakten Belgische en Egyptische wetenschappers de allereerste bodemscan in het gebied. Deelnemers aan de Mataha-expeditie (Mataha is Arabisch voor labyrint) probeerden het raadsel van het verloren complex voor eens en voor altijd op te lossen.

Het National Research Institute of Astronomy and Geophysics (NRIAG) in Caïro publiceerde de onderzoeksresultaten van de expeditie in augustus 2008 in het eigen wetenschappelijke tijdschrift. Twee maanden later werd het materiaal in aanwezigheid van de Belgische pers ook gepubliceerd door de Universiteit Gent.

Dr. Zahi Hawass, toenmalig secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Antiquiteiten, was fel gekant tegen verspreiding van de onderzoeksresultaten en begon expeditieleden te intimideren. Uiteindelijk hebben de archeologen toch besloten het materiaal online te zetten op Labyrinthofegypt.com.

Egyptisch ondergronds labyrint 'bevat 3000 kamers met hiërogliefen'

De bodemscan onthulde in het gebied rond het labyrint, net ten zuiden van de piramide van Amenemhat III, archeologische sporen. Verspreid over een gebied van enkele hectares zijn grote ondergrondse muren gezien. De muren zijn enkele meters dik en vormen een enorm netwerk van kamers die bijna geheel afgesloten zijn.

De piramide van Amenemhat III is 58 meter hoog en de zijden zijn ongeveer 100 meter lang. Oorspronkelijk was de piramide bedekt met kalksteenplaten. Ten zuiden van de piramide lag de dodentempel die nu grotendeels verwoest is. Het was een enorm complex dat ongeveer 28.000 vierkante meter besloeg.

De tempel is vernoemd door Herodotes en Strabo. Door zijn complexe gangensysteem met talrijke kamers kreeg het de naam ‘labyrint’. Volgens Herodotes was het labyrint van koning Minos gebaseerd op dit bouwwerk. Volgens hem waren er ongeveer 3000 kamers in het complex. Oorspronkelijk was het mysterieuze complex samen met de piramide ommuurd.

Meer informatie: Labyrinthofegypt.comVind je dit waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Ik denk persoonlijk dat we nog maar het puntje van de ijsberg hebben gezien denk dat er nog zoveeeeeeeel meer is en dat er ook heel veel verborgen gehouden wordt voor ons ! Zeker als ik die naam Zahi Hawass zie vertrouw deze vent voor geen cent ! (het rijmt ook nog ) !

  9 likes
 2. Hoe meer er wordt op gegraven hoe meer demonen en negativiteit de wereld in gestuurd wordt.

  3 likes
 3. Egypte is een moslim land. Welke binding hebben de huidige Egyptenaren nog met hun voorvaderen van de Farao tijden?

  3 likes
 4. ik zeg gooi open die zandbak ben benieuwd

  3 likes
 5. Demonen bestaan wel
  alleen als je als onzin al terug reageert
  of negatief doet . dat is een demon .

  zie het licht kijk wat voor liefde in je komt .

  2 likes
 6. haha wilde die hawaz al weer eerst stelen en roven?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De 2 ‘geheimen’ om geld in jouw portemonnee te laten stromen

Om in onze wereld te kunnen leven ...

Bosnische piramides stralen meer energie uit dan Mexicaanse piramides in Teotihuacan. Professor deelt opmerkelijke resultaten

Bosnische piramides stralen meer energie uit dan Mexicaanse piramides in Teotihuacan. Professor deelt opmerkelijke resultaten

Kwantumnatuurkundige Konstantin Korotkov van de ITMO University ...