Bewustzijn

Simpele trucs om voor elk belangrijk examen te slagen

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groeiend aantal mensen ontdekken pas nadat ze hun school afgerond hebben, dat om te blijven groeien, je moet blijven leren. De kans is groot dat jij dat zelf ook op een bepaald moment ervaren hebt! Dit zorgt ervoor dat elk examen dat je doet belangrijk is, ongeacht of het school- of werkgerelateerd is.

Om voor examens te slagen geven we je twee simpele trucs:
accentueerstiften

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
  1. Leer hoe je aantekeningen moet maken en hoe je daar effectief van kunt leren
  2. Zorg ervoor dat je kalm en zelfverzekerd bent tijdens een examen

Voorbereidingen om aantekeningen te maken

Begrijp het doel van je cursus of opleiding
Je gemotiveerd voelen is van cruciaal belang om op te letten tijdens de lessen en uitgebreide aantekeningen te maken hoort daarbij. Herinner je er zelf vaak aan waarom je deze lessen volgt, wat je ermee kunt bereiken, wat je uiteindelijke doel ervan is in je leven of carrière.

Luister actief
Ga op een plek zitten waar je de leraar of instructeur goed kunt zien met minimale afleiding. Gebruik de pauzes om in gedachten in het kort te herhalen wat je zojuist gehoord, gezien en/of gelezen hebt. Stel vragen om het beter te kunnen begrijpen.

Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt
Veel mensen hebben er baat bij als ze een apart schrift, of een apart tabblad gebruiken voor elk specifiek onderwerp. Zo hou je zaken netjes gescheiden en vind je bepaalde onderwerpen later snel terug.  Zorg er ook voor dat je meerdere pennen bij je hebt als reserve. Gebruik meerdere kleuren pennen of stiften om dingen te kunnen accentueren.

Aantekeningen maken tijdens een presentatie of in een klas

Luister naar de hoofdpunten
Aantekeningen vatten normaal gesproken de meest belangrijke punten samen, in plaats van dat je alles zo snel en zo compleet mogelijk opschrijft. Zorg ervoor dat je bij extra lezingen bent, als die gegeven worden, en informeer jezelf over de achtergrond van de leraar of instructeur, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Schijf belangrijke punten op
Schrijf dingen over die op het bord geschreven worden. Zorg ervoor dat je dingen opschrijft die herhaald en benadrukt worden. Vraag om een uitgeprinte versie als er gebruik wordt gemaakt van een Powerpoint-presentatie.

cornell-methodeGebruik de ‘Cornell’ methode
Een professor van de Universiteit van Cornell ontdekte de volgende methode: verdeel een pagina in twee kolommen. De linkerkolom is ongeveer 1/3 en de rechterkolom 2/3 van de paginabreedte. Schrijf hoofdonderwerpen, vragen en sleutelwoorden in de linker kolom en bijbehorende ondersteunende feiten en ideeën in de rechter kolom. Als je op ‘Cornell methode’ googelt, vind je hier meer informatie over.

Ontwikkel en gebruik een eenduidig system van symbolen en afkortingen
De handigste trefwoorden om te gebruiken zijn zelfstandige naamwoorden en werkwoorden. Deze geven namelijk veel informatie. Lidwoorden laat je meestal achterwege. Symbolen geven veel tijdwinst, zoals het &-teken, streepjes, een liggende pijl om oorzaak en gevolg te verbinden of een resultaat aan te duiden. Je kunt zelf diverse symbolen bedenken. Met een vraagteken kun je veel woorden uit een zin in vraagvorm weglaten en een dubbele punt laat zien dat een uitleg, conclusie of verklaring volgt. Bij verwijzingen naar personen kun je gebruik maken van initialen. Ook kun je je eigen afkortingen bedenken.

Accentueer belangrijke items
Zorg ervoor dat belangrijke informatie eruit springt door het te accentueren, bijvoorbeeld met een gele stift. Tekst in laten springen kan ook helpen om deze op te laten vallen.

Laat voldoende witruimte over
Schrijf in je schrift alleen op de even of alleen op de oneven pagina’s. Je zult er later veel eenvoudiger iets bij kunnen schrijven of aan kunnen passen, zonder gepriegel tussen de zinnen die er al staan.

Notities maken van geschreven materiaal

snel-lezenGa eerst snel met je ogen over de tekst
Lees het verhaal eerst vluchtig door zonder aantekeningen te maken. Geef vooral aandacht aan de koppen en tussenkoppen, eerste en laatste paragrafen en elke eerste zin van elke paragraaf.

Accentueer tekst
Als je mag schrijven in het boek kun je het beste verschillende gekleurde accentueerstiften gebruiken. Als je niet mag schrijven in het materiaal, kun je ook gebruik maken van smalle transparante accentueertape. Dit kun je over tekst plakken en later weer verwijderen.

Kies sleutelwoorden en zinnen om te accentueren
Wees selectief in wat je accentueert. Accentueer alleen de belangrijke woorden in plaats van hele zinnen. Door het accentueren vind je de hele zin toch snel terug.

Maak kantlijn-aantekeningen
Sommige mensen vinden het handig om links of rechts van de tekst aantekeningen te maken. Voeg je eigen opmerkingen of bijbehorende feiten toe.

Gebruik je aantekeningen om te leren

Lees je aantekeningen zo snel mogelijk na de les door
Alle informatie is nog vers, waardoor je snel details en ontbrekende informatie toe kunt voegen of correcties aan kunt brengen.

Test jezelf
leren-van-notitiesGebruik je aantekeningen om te oefenen voor het examen. Met de Cornell methode kun je de rechterkolom afdekken en te weten komen hoeveel details je nog weet. Ongeacht welk notitiesysteem je gebruikt, helpen aantekeningen en geaccentueerde tekst de leerstof compacter te maken, waardoor je het beter onthoudt en het je later makkelijker kunt herinneren.

Archiveer het studiemateriaal voor later
Als je verwacht dat je de informatie die je leert later nodig kunt hebben, bedenk dan een systeem hoe je die informatie op gaat slaan, zodat je het later snel terug kunt vinden. Je kunt zaken op volgorde van tijd opslaan, alfabetisch, of op onderwerp, of elke andere manier die voor jou handig is.

Kalm blijven bij een examen voorkomt een black-out
hypnose-voor-examensuccesStress en spanning kunnen er voor en tijdens examens voor zorgen dat je een black-out krijgt en je weinig of niets meer herinnert van wat je geleerd hebt. Wanneer je last hebt van examenvrees kan alleen al de gedachte aan een examen ervoor zorgen dat je gedachten blokkeren.

De oplossing is eenvoudig en doeltreffend. Wanneer je een paar dagen vóór het examen enkele malen luistert naar een speciale mp3-hypnosesessie (bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan), kun je eenvoudig stress, spanning en black-outs bij examens voorkomen, terwijl je vermogen je alles te herinneren vergroot wordt.

Deze mp3-sessie helpt je van binnenuit 100% kalm en zelfverzekerd te blijven tijdens een examen, waardoor het risico van een black-out verdwijnt en je alle geleerde informatie beter uit je geheugen kunt halen.

Klik hier voor meer informatie over deze hypnosesessie

LET OP: Exclusief voor NineForNews nieuwsbrief-abonnees: 50% kortingscode voor bovenstaande hypnosesessie: 9fnexvrs50

Conclusie
Goede aantekeningen maken plus kalm blijven tijden een examen zijn beiden cruciaal voor examensucces. Neem de tijd om te leren hoe je duidelijke aantekeningen kunt maken en je zult vele malen efficiënter leren. Als je daarnaast je brein programmeert om kalm te blijven en al het geleerde perfect terug te halen tijdens een examen, zal je examenscore de lucht inschieten.

Veel succes!

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Argo Ciliax
Argo Ciliax
9 jaren geleden

Handige tips! Maar als je dit bericht enkele weken vóór een examen leest, heb je er dus niets aan.

Back to top button