Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, en gemberwortel zijn afkomstig van dezelfde botanische familie. In India en China wordt kurkuma al heel lang medicinaal gebruikt, zowel in- als uitwendig. De meeste mensen kennen kurkuma vooral als een culinair kruid dat je kunt halen bij de toko of supermarkt, en dat gebruikt wordt voor de smaak en om bijv. rijst geel te kleuren. Ook als ingrediënt van het specerijenmengsel ‘kerrie’ is kurkuma bij velen bekend.
Kurkuma heeft echter veel meer te bieden. Het bevat o.a. curcumine, turmeron en zingiberon, en is een goede bron voor vitamine A. Het is tevens een anti-oxidant en ontstekingsremmer.
Wanneer kurkuma gebruiken?
Er zijn heel veel ziektebeelden waarbij kurkuma goed in te zetten is. Het staat bekend om zijn weerstand verhogende en immuunsysteem versterkende kwaliteiten. We zetten even wat klachten en problemen op een rij waarbij je kurkuma kunt gebruiken:
- leveraandoeningen
- darmklachten
- menstruatieproblemen
- verkoudheid
- keelontsteking
- gewrichtsontsteking
- huidaandoeningen
- kiespijn
- bloedarmoede
- kanker
- malaria
- hart- en vaatziekten
- trombose
- diabetes
- Alzheimer
- Multiple Sclerose
En deze lijst is nog veel langer te maken.
Let op!
Een paar kanttekeningen willen we wel nog plaatsen.
- Net als bij gember is het voor maagpatiënten niet altijd verstandig om kurkuma in grote hoeveelheden te gaan gebruiken.
- Als je bloedverdunners gebruikt is het onverstandig om hoge doses kurkuma in te nemen.
- Bij galproblemen (galstenen of aandoeningen aan de galblaas) is het beter geen kurkuma te gebruiken.
In de drie hierboven genoemde gevallen kun je altijd beter eerst met je (huis)arts overleggen dat je kurkuma wilt gaan gebruiken en hierover advies inwinnen.
Opname door het lichaam
Kurkuma heeft een beetje ‘hulp’ nodig om te zorgen dat de curcumine goed door het lichaam kan worden opgenomen. Daar zijn twee methoden voor, die je het beste gelijktijdig kunt toepassen. Namelijk de kurkuma mengen met ca. 10% zwarte peper en het altijd innemen met een oliehoudende substantie, bijv. kokos- of olijfolie, omdat curcumine niet in water oplosbaar is en wel in olie.
Je kunt kurkuma gebruiken door het te mengen met groenten- en fruitsmoothies, of als extra smaakmaker door het eten.
Culinaire TIP
Doe een flinke lepel kokosolie in een wok of hapjespan en laat dit heet worden. Daarna doe je er verse (biologische) groenten in, bijv. ui, prei, broccoli, paprika, champignons, wortel en courgette, en je roerbakt dit tot het beetgaar is.
Als je er liever meer een ‘saus’ van maakt, zodat het geheel smeuïg wordt, kun je wat water of kokosmelk bij de groenten doen en dit bijv. indikken met wat johannesbroodpitmeel (bloem of maïzena kan ook).
Breng de groenten op smaak met wat zeezout (bij voorkeur oerzout of Keltisch zeezout), paprikapoeder, zwarte peper, flink wat kurkuma, gember en wat rozemarijn en/of salie. Serveer dit met zilvervliesrijst en je hebt een heerlijke en gezonde vegetarische maaltijd.
Op NineForNews.nl zijn in de loop der tijd al vele artikelen verschenen over de werking van kurkuma. Klik HIER om een overzicht van deze artikelen te zien.
Data-analist bevraagt balsemers over mysterieuze bloedstolsels en presenteert hier zijn schokkende resultaten
Nieuwslezers nemen op tv ontslag om ‘ongebalanceerde verslaggeving’
Israëlische begrafenisondernemers worden overspoeld en zien vertienvoudiging van aantal sterfgevallen
“Deze ontwaking veranderde mijn leven volledig.” Zijn chemtrails onderdeel van een geheim overheidscomplot?
‘Zeer onwaarschijnlijk’ dat UFO-technologie van deze wereld is, zegt deze oud-inlichtingenfunctionaris. Het is zover
Regering over onderzoek naar oversterfte: bekijk het maar
Strikt geheim: Prominente Amerikaanse senator ziet twee vliegende schotels opstijgen
Belangrijkste taak Amerikaanse coalitie in Syrië is ondersteunen van terroristen. Waarom horen we hier niets over?
Bizarre ontdekking in Peru. Waar komt dit mensachtige wezen met drie vingers en groot hoofd vandaan?