Homepagina » Natuur en Milieu » Waarom niemand de ‘maan-illusie’ kan verklaren
Waarom niemand de maan-illusie kan verklaren

Waarom niemand de ‘maan-illusie’ kan verklaren

Tijdens de volle maan later deze maand wordt een optische illusie zichtbaar die mensen al sinds de tijd van Aristoteles voor een raadsel stelt.

De maan lijkt een stuk groter te zijn naarmate deze zich dichter bij de horizon bevindt dan wanneer deze hoger aan de hemel staat.

Dit gezichtsbedrog doet zich ook voor bij de zon en de sterrenbeelden. Het mechanisme hierachter is niet helemaal duidelijk, wel is het zo dat de aan de horizon staande maan eenvoudiger kan worden vergeleken met verafstaande objecten waarvan de grootte bekend is.

De afstand tussen de aarde en maan varieert steeds waardoor af en toe een zogeheten supermaan is te zien. Een supermaan is een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is. Deze supermaan kan tot wel 16 procent groter en helderder zijn dan een gemiddelde volle maan.

Vroeger dacht men dat de maan-illusie te maken had met de atmosfeer. Men nam aan dat het beeld van de maan werd vergroot door stof in de buurt van het aardoppervlak. Later beseften wetenschappers dat de maan dan kleiner zou moeten lijken in de buurt van de horizon.

Wanneer we naar de maan kijken wordt een afbeelding met een doorsnee van 0,15 millimeter op ons netvlies geprojecteerd, ongeacht of de maan hoog of laag aan de hemel staat. Toch houdt ons brein vol dat grootte van de maan varieert.

Waarom niemand de maan-illusie kan verklarenIn 1913 stelde de Italiaanse psycholoog Mario Ponzo dat de ware grootte van een object in onze waarneming wordt beoordeeld tegen de achtergrond. Dit illustreerde hij door twee horizontale lijnen te plaatsen tegen een achtergrond van twee convergerende lijnen met dwarsverbindingen, zoals twee spoorstaven met bielzen bij een spoorweg. De bovenste gele lijn lijkt langer dan de onderste. Sommige onderzoekers verklaren de maan-illusie als een voorbeeld van deze Ponzo-illusie.

Waarom niemand de maan-illusie kan verklarenDaarnaast ontdekte de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus (1850-1909) de Ebbinghaus-illusie. In het plaatje zijn twee oranje cirkels van dezelfde grootte omringd door een ring van grote en kleine cirkels. De eerste centrale cirkel lijkt kleiner dan de tweede. Deze illusie is verwant aan de maan-illusie waarbij het lijkt alsof de maan groter is omdat je net boven de horizon waarneemt in relatie tot gebouwen.

Er zijn nog meer mogelijke theorieën voor de maan-illusie, maar de wetenschap heeft dit millenia oude mysterie nog altijd niet volledig kunnen verklaren.

Bron: MNN.com

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kenn
kenn
7 jaren geleden

weet iemand waarom in horror films is vaak een volle maan wordt gezien?

Nabokodonosor
Nabokodonosor
7 jaren geleden

Door de bolling van de aarde en dus ook de atmosfeer krijg je een bepaald soort lens-effect waardoor het beeld vertrokken raakt waardoor de maan en ook de zon bij het opkomen en ondergaan groter lijken. Gewoon natuurkunde dus.

Octane
Octane
7 jaren geleden

Dit is geen illusie. Dit is de lenswerking van de atmosfeer. Dit gebeurt ook ‘s morgens met de zon. Met goede spullen is dit ook fotografisch te bewijzen door iemand die weet waar hij mee bezig is.

Jacques
Jacques
7 jaren geleden

Het fenomeen dat de maan maar ook de zon laag aan de horizon groter lijken, heeft alles te maken met de evolutie van de mens. De mens had weinig te duchten van zaken die zich in de lucht boven hem/haar afspelen. Maar des te meer aan alles, wat zich op de grond afspeelt (gevaarlijke roofdieren etc.). Dus dat moet groter en duidelijker zich ‘melden’. En dat doet het ook. De maan en zon melden zich onder alle hoeken. Andere voorwerpen zijn meestal aan de horizon zichtbaar en niet boven je. Wel soms onder je als je bijvoorbeeld van een flatgebouw naar beneden kijkt lijkt alles op de grond wel eindeloos ver weg. Ook dat is weer een natuurlijke en goede waarschuwing cq bescherming.

Freek
Freek
7 jaren geleden

[quote name=”Octane”]Dit is geen illusie. Dit is de lenswerking van de atmosfeer. Dit gebeurt ook ‘s morgens met de zon. Met goede spullen is dit ook fotografisch te bewijzen door iemand die weet waar hij mee bezig is.[/quote]

[quote name=”Nabokodonosor”]Door de bolling van de aarde en dus ook de atmosfeer krijg je een bepaald soort lens-effect waardoor het beeld vertrokken raakt waardoor de maan en ook de zon bij het opkomen en ondergaan groter lijken. Gewoon natuurkunde dus.[/quote]

Sorry, folks, het is echt een illusie:
http://www.greeksky.gr/files/photos/moon/20080122MoonIllusion.htm

reactie op
reactie op
7 jaren geleden

Hoi Kenn , zeg nou zelf , een halve maan is toch helemaal niet spannend.

Henk001
Henk001
7 jaren geleden

[quote name=”Nabokodonosor”]Door de bolling van de aarde en dus ook de atmosfeer krijg je een bepaald soort lens-effect waardoor het beeld vertrokken raakt waardoor de maan en ook de zon bij het opkomen en ondergaan groter lijken. Gewoon natuurkunde dus.[/quote]
het filmpje laat toch duidelijk zien dat dat niet de verklaring kan zijn?

Olaf
Olaf
7 jaren geleden

Dit filmpje hierboven is mooi ja , zeker als je beseft dat de maan hier van West naar Oost beweegt. En dat dit al 200 miljoen jaar geleden voor het laatst geweest is dat dit voor het laatst gebeurd is. Blijft echter leuk filmpje

pinobot
pinobot
7 jaren geleden

Wat ik nooit heb begrepen is dat in de zon kijken slecht voor je ogen is terwijl ze zeggen dat we hier geëvolueerd zijn.

Fremdkörper
Fremdkörper
7 jaren geleden

De kop boven het artikel (“Waarom niemand de maanillusie kan verklaren”) suggereert dat het artikel uit de doeken gaat doen waarom niemand deze illusie kan verklaren.
Dat zie ik niet gebeuren.
En dat kan ook eigenlijk niet, want om te kunnen verklaren waarom niemand de illusie kan verklaren moet je heel goed weten waarom alle verklaring fout zijn en dat kan eigenlijk alleen als je weet hoe het wel zit, waarmee de kop dan weer ontkent wordt.

Lastig hoor, goede kop verzinnen! 😉

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

3 oorzaken waarom je niet stopt met roken

Roken: 3 Oorzaken waarom je NIET stopt

Iedereen weet dat roken slecht is voor ...

gates

Bill Gates koopt stilletjes 100.000 hectare landbouwgrond

Miljardair Bill Gates heeft stilletjes zo’n 100.000 ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x