
In ons land is sinds gisteren de nieuwe ‘sleepwet’ ongewijzigd van kracht. Hoewel de Nederlandse bevolking zich in een referendum uitsprak tégen deze omstreden wet, is hij er toch doorgejast.
Het Britse hooggerechtshof heeft nu een soortgelijke wet, die veiligheidsdiensten toegang geeft tot privacygevoelige informatie van Britten, illegaal bevonden.
Beleidsmakers hebben tot november de tijd gekregen om de wettekst aan te passen, schrijft Knack.
Niet overeenstemt
De Britse overheid heeft een rechtszaak verloren die verband houdt met de Britse versie van de sleepwet, de zogeheten Investigatory Power Act.
De rechtszaak werd aangespannen door de Britse mensenrechtenorganisatie Liberty. De rechtbank oordeelde dat de wet niet overeenstemt met de fundamentele rechten van mensen.
De sleepwet stelt veiligheidsdiensten in staat om informatie van burgers op te vragen, zonder dat daar een specifiek vermoeden van een ernstige misdaad voor nodig is.
Ondermijnt alles
“De browsergeschiedenis, telefoongesprekken, berichten en e-mails opvragen zonder het vermoeden van een ernstige misdaad, en zonder enige bescherming voor de burgers, ondermijnt alles waar onze vrijheid en democratie voor staan,” zei het hoofd van Liberty, Martha Spurrier.
In ons land stemde een meerderheid van de kiezers op 21 maart in een referendum tegen de nieuwe sleepwet, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat de wet gisteren, op 1 mei, gewoon ongewijzigd in werking trad.
Kort geding
Een samenwerkingsverband tussen burgerrechtenorganisaties zoals Bits of Freedom en Privacy First is het er niet mee eens en wil dat de wet wordt opgeschort. Dat willen ze afdwingen met een kort geding.
De nieuwe wet geeft de AIVD en MIVD meer bevoegdheden om burgers af te luisteren en te hacken.
[Knack]
Syrische ‘doden’ uit nepvideo van gifgasaanval Douma komen naar Nederland. Valt het doek voor de oorlogshaviken?
Onstuitbare prijsstijgingen die je financiële toekomst verwoesten
Beter scoren op een toets? Ga mediteren
3 experts: ‘Coronabeleid heeft een verwoestende impact. Het kan ook anders’
Pepijn van Houwelingen zet minister Kaag klem: ‘Daar wordt wel degelijk gepusht voor de digitale euro’
Wat de media u niet vertellen over de Australische bosbranden
Cannabis: Een verrassend wapen in de strijd tegen het coronavirus
Hoe werden wij (mensheid en aarde) ontheemde zielen?
Kijk: Marcel de Graaff toegeschreeuwd en het woord ontnomen tijdens debat