Homepagina » Buitenland » Geheime documenten Nationaal Archief VS zoek

Geheime documenten Nationaal Archief VS zoek

Het National Archives and Records Administration (NARA) is tientallen dozen met vertrouwelijke en geheime overheidsdocumenten kwijt.

Het gaat onder meer om vier dozen met topgeheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse marine, blijkt uit stukken die in handen zijn gekomen van de Washington Times.

De National Archives is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering dat zich bezighoudt met het bewaren en archiveren van gouvernementele en historische documenten en opnames.

Geen stappen

De problemen zijn na een onderzoek van meer dan drie jaar aan het licht gekomen. Het is niet voor het eerst dat documenten zijn zoekgeraakt. Na een inventarisering in 2004 bleek ook al dat er dozen waren verdwenen.

Opvallend is dat er vrijwel geen stappen zijn ondernomen om de dozen terug te vinden. Medewerkers van het NARA stellen dat de dozen niet zijn gestolen. Jaarlijks worden zo’n 250.000 dozen opgeslagen in het Nationaal Archief in de VS.

Het NARA is geen eigenaar van het terrein waar de documenten worden opgeslagen. Het agentschap huurt het van de General Services Administration. Ook de dozen die liggen opgeslagen in een loods met een omvang van twee voetbalvelden zijn niet het eigendom van NARA. De dozen worden tijdelijk opgeslagen tot het materiaal wordt vernietigd of permanent in het Nationaal Archief verdwijnt.

80 dozen

Het Amerikaanse Congress is maanden geleden ingelicht over de zoekgeraakte documenten. In een halfjaarlijks rapport liet het NARA aan de beleidsmakers weten dat in totaal 80 dozen met topgeheime documenten spoorloos waren verdwenen.

Onder andere het ministerie van Defensie, de Stafchef van het Leger, de Atomic Energy Commission en vier onderdelen van de Amerikaanse marine werden genoemd in het rapport. Onduidelijk is wanneer de documenten zijn opgesteld.

Bron: Washingtontimes.com

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

nederland

Zo koud is het op 11 juli in bijna 100 jaar niet geweest

Nederland krijgt warme zomer: 35 tot 40 ...

agent

Het moet niet veel gekker worden. Agent richt PISTOOL op boer die naar de Mac wil

De media berichtten gisteravond dat een agent ...