Buitenland

Geheime documenten Nationaal Archief VS zoek

Help door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het National Archives and Records Administration (NARA) is tientallen dozen met vertrouwelijke en geheime overheidsdocumenten kwijt.

Het gaat onder meer om vier dozen met topgeheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse marine, blijkt uit stukken die in handen zijn gekomen van de Washington Times.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De National Archives is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering dat zich bezighoudt met het bewaren en archiveren van gouvernementele en historische documenten en opnames.

Geen stappen

De problemen zijn na een onderzoek van meer dan drie jaar aan het licht gekomen. Het is niet voor het eerst dat documenten zijn zoekgeraakt. Na een inventarisering in 2004 bleek ook al dat er dozen waren verdwenen.

Opvallend is dat er vrijwel geen stappen zijn ondernomen om de dozen terug te vinden. Medewerkers van het NARA stellen dat de dozen niet zijn gestolen. Jaarlijks worden zo’n 250.000 dozen opgeslagen in het Nationaal Archief in de VS.

Het NARA is geen eigenaar van het terrein waar de documenten worden opgeslagen. Het agentschap huurt het van de General Services Administration. Ook de dozen die liggen opgeslagen in een loods met een omvang van twee voetbalvelden zijn niet het eigendom van NARA. De dozen worden tijdelijk opgeslagen tot het materiaal wordt vernietigd of permanent in het Nationaal Archief verdwijnt.

80 dozen

Het Amerikaanse Congress is maanden geleden ingelicht over de zoekgeraakte documenten. In een halfjaarlijks rapport liet het NARA aan de beleidsmakers weten dat in totaal 80 dozen met topgeheime documenten spoorloos waren verdwenen.

Onder andere het ministerie van Defensie, de Stafchef van het Leger, de Atomic Energy Commission en vier onderdelen van de Amerikaanse marine werden genoemd in het rapport. Onduidelijk is wanneer de documenten zijn opgesteld.

Bron: Washingtontimes.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x