Archeologie

Soemerische koningslijst na 100 jaar nog steeds een mysterie

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Irak, het land waar ooit welvarende Soemerische steden stonden, zijn vele indrukwekkende artefacten opgegraven. Een buitengewoon intrigerend voorwerp is de Soemerische koningslijst, een oud manuscript dat de vroege dynastieën van verschillende prominente steden vermeldt.

De eerste serie namen werd toegeschreven aan de koningen die heersten vóór de zondvloed. Het artefact is uniek omdat er zowel mythologische figuren als echte koningen op staan. Het eerste fragment van dit zeldzame en unieke voorwerp is een 4000 jaar oud kleitablet dat aan het begin van de twintigste eeuw is gevonden door de Duits-Amerikaanse onderzoeker Hermann Hilprecht. Sindsdien zijn tenminste 18 andere exemplaren gevonden, waarvan de meeste dateren uit de Isin-dynastie (2017-1794 voor Christus).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De koningslijst geeft de gehele Soemerische geschiedenis weer. In het Ashmolean Museum in Oxford wordt de meest complete kopie van de koningslijst bewaard. Op de lijst staan koningen die heersten voor de zondvloed tot de veertiende heerser van de Isin-dynastie. De koningslijst vertoont opvallende gelijkenissen met het Bijbelboek Genesis.

Soemer, soms Soemerië genoemd, is de naam van de oudst bekende beschaving gelokaliseerd in het zuidelijk deel van Mesopotamië (hedendaags zuid-oost Irak), waar de rivieren Eufraat en Tigris uitmonden in de Perzische Golf.

Rond het derde millennium voor Christus bestond Soemer uit tenminste 12 afzonderlijke stadstaten: Kish, Erech, Ur, Sippar, Akshak, Larak, Nippur, Adab, Umma, Lagash, Badtibira en Larsa. Iedere stadstaat werd omringd door een hoge muur. In iedere stad werd een andere god aanbeden. De macht behoorde in eerste instantie toe aan het volk, maar na onenigheid tussen verschillende stadstaten kregen ze allemaal een eigen vorst toegewezen.

De Soemerische koningslijst begint met de oorsprong van het koningschap ‘dat uit de hemel kwam’. De koningen uit de eerste dynastieën heersten een bijzonder lange tijd:

Nadat het koningschap uit de hemel was gekomen, arriveerde het in Eridoe. Aloelim werd koning: hij heerste 28.800 jaar. Alaljar heerste 36.000 jaar. Twee koningen; ze heersten 64.800 jaar.

Sommige koningen die vóór de zondvloed heersten – zoals Etana, Lugalbanda en Gilgamesj – zijn het onderwerp van heldenverhalen. De acht oorspronkelijke namen heersten volgens de koningslijst 241.200 jaar, van het moment waarop het koningschap ‘uit de hemel kwam’ tot het moment van ‘de zondvloed’ waarna het koningschap opnieuw uit de hemel omlaag daalde.

De bijzonder lange heerschappij van de eerste koningen van Soemer roept de nodige vragen op. Moeten de getallen worden genegeerd of waren de eerste koningen goden die veel langer dan mensen leefden?

In het oude Egypte werd de term ‘hij stierf op 110-jarige leeftijd’ bijvoorbeeld gebruikt voor mensen die een lang leven achter de rug hadden en een belangrijke bijdrage hadden geleverd aan de maatschappij. Op dezelfde manier kan de extreem lange heerschappij van de eerste Soemerische koningen aangeven hoe belangrijk ze waren in de ogen van het volk. Dit maakt echter niet duidelijk waarom latere koningen veel minder lang over het rijk heersten.

Sommige wetenschappers wijzen erop dat er opvallende overeenkomsten zijn tussen de Soemerische koningslijst en het Bijbelboek Genesis. In Genesis wordt het verhaal van de zondvloed verteld en lezen we hoe Noach probeerde alle diersoorten op aarde te redden. De koningslijst spreekt ook van een ‘zondvloed die de aarde overspoelde’.

De Soemerische koningslijst geeft een lijst van acht koningen die voor de zondvloed gedurende lange perioden over het rijk heersten, tussen de 18.600 en 43.200 jaar. Dit doet denken aan Genesis 5, de lijst van Adams nakomelingen. Tussen Adam en Noach zitten acht generaties, net zoals er acht koningen zitten tussen het begin van het koningschap en de zondvloed.

Genesis 5:3-11:

Toen Adam 130 jaar was, verwekte hij een zoon die op hem leek, die zijn evenbeeld was. Hij noemde hem Set. Na de geboorte van Set duurde Adams leven nog 800 jaar. Hij verwekte zonen en dochters. In totaal leefde hij 930 jaar. Daarna stierf hij. Toen Set 105 jaar was, verwekte hij Enos. Na de geboorte van Enos leefde Set nog 807 jaar. Hij verwekte zonen en dochters. In totaal leefde hij 912 jaar. Daarna stierf hij. Toen Enos 90 jaar was, verwekte hij Kenan. Na de geboorte van Kenan leefde Enos nog 815 jaar. Hij verwekte zonen en dochters. In totaal leefde hij 905 jaar. Daarna stierf hij. Enzovoorts.

Na de zondvloed werden Soemerische koningen een stuk minder oud. Mensen uit de Bijbel leefden na de zondvloed ook minder lang. De Soemerische koningslijst blijft een groot mysterie. Waarom maakten de Soemeriërs geen onderscheid tussen mythologische heersers en echte koningen? Waarom zijn er zoveel overeenkomsten met Genesis? Waarom konden oude koningen duizenden jaren aan de macht blijven? Na 100 jaar onderzoek blijven deze vragen nog altijd onbeantwoord.

Verder lezen:

The Sumerian King List – Oxford-universiteit

Great Discoveries in Biblical Archaeology: The Sumerian King List – Bryant G. Wood

The Sumerian king list: translation – The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature

The Sumerian King List – L.C. Geerts

Reinvestigating the Antediluvian Sumerian King List – R.K. Harrison

The Sumerian King List – Thorkild Jacobsen (Universiteit van Californië)

[Ancient Origins]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Haunebu
Haunebu
10 jaren geleden

Ik vind het gedeelte van de theorieën van o.a. Kent Hovind die dit verklaard wel interessant aan te halen bij dit artikel.
Natuurlijk ben ik geen Jezusfreak en is de aarde veel ouder dan de bijbel zegt, maar het gegeven dat er andere atmosferische omstandigheden voor de Zondvloed (die een kern van waarheid heeft) heersten klinkt erg interessant. Volgens deze theorie zouden mens en dier daardoor groter geworden zijn en veel langer geleefd hebben.
Het zou de koningslijst in ieder geval wel verklaren.

Boudewijn
Boudewijn
10 jaren geleden

Voor de zondvloed draaide de aarde veel sneller om haar as, waardoor het leek alsof de mensen langer leefde. Genesis 6:3 Toen zei de HEERE: Mijn Geest zal niet in eeuwigheid twisten met de mens, omdat hij ook vlees is, doch zijn dagen zullen zijn honderd twintig jaren. Na deze uitspraak kwam de zondvloed. Genesis 7:11 In het zeshonderdste jaar van het leven van Noach, zijn alle fonteinen van de grote afgrond opengebroken, en de sluizen des hemels geopend. Door al dit water is de aarde langzamer om haar as gaan draaien. Daardoor leek het of de mensen korter leefde waardoor de voorspelling van Gen. 6:3 waarheid werd.

jca777
jca777
10 jaren geleden

waarom draagt men duizenden jaren voor jezus een kruis? of is het zo dat jezus bij hun hoorde die het kruis droegen?

Emile
Emile
10 jaren geleden

Tja, wellicht dat de theorie van de Thunderbolts project niet zo raar is, vroeger draaide de aarde samen met Mars en Venus om Saturnus heen en deze drie draaiden weer om Jupiter heen, jupiter draaide vervolgens om de zon met alle bollen om hem heen, volgens mij was het de Dogon Stam in Afrika die claimde dat er een tijd was op aarde waarbij er twee zonnen waren, 1 van die zonnen ging nooit onder, dat zou dan Jupiter (de gasgigant) zijn geweest want het gas lichtte op s’nachts door de zon.
De rotatie van de aarde kan inderdaad anders zijn geweest en de mannen van de Thunderbolts project refereren dan ook naar de golden age vlak voor de zondvloed, de formatie van de planeten was toen perfect, vervolgens door wellicht een kosmische interventie zijn de ballen uit elkaar gevallen met een zondvloed tot gevolg.

Wellicht konden er in die tijd wel reuzen etc.., oudere mensen zijn geweest, en ik kan me heel goed voorstellen dat een dag zeker geen 24 uur hoefde te zijn, s’nachts werd het ook nooit echt helemaal donker, maar dan nog 900 jaar oud is wel heel oud hehehe, ook al zou een dag 12 uur zijn geweest 🙂

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x