Archeologie

Spionagesatelliet onthult 10.000 verloren steden en ruïnes

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers dachten altijd dat het Midden-Oosten ongeveer 4500 archeologische vindplaatsen rijk is. Uit een analyse van foto’s uit de tijd van de Koude Oorlog blijkt dat in het gebied nog eens 10.000 verloren steden, wegen en andere ruïnes verborgen liggen.

In 1959 werd de CORONA, één van de eerste spionagesatellieten, door de Verenigde Staten gelanceerd. De satelliet werd gebruikt tussen 1960 en 1972. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van archeologen afgelopen donderdag werd de nieuwe ‘CORONA Atlas of the Middle East’ onthuld. Op de 188.000 vrijgegeven foto’s die de satelliet heeft gemaakt zijn ‘geheel onbekende’ plaatsen gevonden, zo meldt National Geographic.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Archeoloog Jesse Casana van de Universiteit van Arkansas sprak van ‘gigantische’ vindplaatsen, waarvan twee zich uitstrekken over een gebied van meer dan 50 hectare. Casana vermoedt dat de grootste verloren steden, met oude muren en bastions, uit de bronstijd stammen.

Daarnaast zijn onbekende ruïnes van kanalen en wegen door Syrië en Turkije gevonden. De onderzoekers zijn blij dat ze werken met oud beeldmateriaal omdat de meeste foto’s zijn gemaakt vóór de moderne ontwikkeling in het gebied, zodat de archeologische vindplaatsen nog goed zijn te onderscheiden.

Veel van de sites zijn inmiddels opgeslokt door Mosoel in Irak en Amman in Jordanië. Dammen hebben riviervalleien onder water gezet, waardoor een deel van de vindplaatsen niet meer zo gemakkelijk te zien is. Door de industriële landbouw en irrigatie zijn wegen en ruïnes verdwenen, die op de foto’s van de spionagesatelliet nog duidelijk kunnen worden gezien.

Op de website van het project wordt aangegeven dat de satelliet foto’s heeft gemaakt van het grootste deel van het aardoppervlak. De fotorolletjes werden naar de aarde gestuurd in emmers die waren voorzien van een parachute. Het bestaan van de foto’s werd tot 1992 geheimgehouden. Archeologen zijn nu van plan de foto’s van Afrika en China te bestuderen.

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

“Daarnaast zijn onbekende ruïnes van kanalen en wegen door Syrië en Turkije gevonden. ”

Ze moeten zich vooral concentreren op foto,s van Turkije en dan specifiek op spyfoto,s waar de Berg Ararat duidelijk op te zien is, als die voorhanden zijn.
Moet ook heel erg leuk zijn naar het schijnt….

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

‘Spionagesatelliet onthult 10.000 verloren steden en ruïnes’; zitten daar geen geheime UFO-basissen tussen?

kengai
kengai
9 jaren geleden

Wat waren die holbewoners toch tot veel in staat, je zou denken dat ze een veel hogere beschaving hadden dan wij nu, maar dat kan natuurlijk niet volgens de geschiedenis boekjes, een veel hogere beschaving, want wij stammen ja af van apen en daar gaan ze niet op terug komen, want dan sta je voor gek.
Ben benieuwd met wat voor lulkoek ze nu weer komen.

Wim
Wim
9 jaren geleden

Ik zie alleen maar zand. Alles ligt onder een dikke laag, ga maar graven.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x