Gezondheid

Studie haalt nut mammografie onderuit

Help door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén van de grootste en nauwkeurigste onderzoeken naar mammografieën heeft twijfels doen ontstaan over het nut van de screening bij vrouwen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Aan de studie, die over 25 jaar werd gespreid, namen zo’n 90.000 vrouwen tussen 40 en 59 jaar deel. De vrouwen werden in twee groepen verdeeld: de ene helft ging ieder jaar bij de dokter langs voor een mammografie, de andere helft voerde zelf borstonderzoeken uit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Wetenschappers stelden vast dat in beide groepen evenveel vrouwen aan borstkanker waren overleden. In de mammografiegroep werden bovendien meer dan 100 kankers vastgesteld die kunnen worden toegeschreven aan overdiagnose.

De Canadese onderzoekers tonen aan dat heel wat vrouwen onnodig operaties, chemotherapie en bestraling hebben ondergaan. Een mammografie pikt ook kleine kankerhaarden op die nooit groter worden of uitzaaien. Die zijn totaal ongevaarlijk, aldus huisarts Ann Van den Bruel. Volgens haar krijgen drie tot 14 op de 1000 vrouwen een onnodige diagnose en behandeling.

Ook het Canadese team wetenschappers erkent dat veel kankers langzaam of helemaal niet groeien en geen behandeling vereisen. Sommige kankersoorten verdwijnen vanzelf, maar dat kunnen dokters na de diagnose niet bepalen en dus worden ze allemaal behandeld.

Het gevaar hiervan is dat mammografieën het uiteindelijke aantal sterfgevallen niet terugdringen, maar het aantal diagnoses opdrijven en tot onnodige behandelingen leiden. Bovendien kunnen röntgenstralen van de mammografie zelf borstkanker veroorzaken. Meer dan 90 procent van de Europese vrouwen tussen 50 en 69 jaar heeft al minstens één mammografie gehad.

De American Cancer Society zal het onderzoek dit jaar opnemen in een officiële herziening van haar richtlijnen. Zwitserland is voorlopig het enige land waar wordt aangestuurd op minder screenings.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x