Gezondheid

Waarom Amerikaanse appels sinds kort verboden zijn in Europa

Help ons door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2008 drong de Europese voedselautoriteit EFSA er bij de chemische industrie op aan om informatie te verschaffen over difenylamine ofwel DPA. Deze stof wordt onder meer gebruikt voor het bewaren van appels.

De appels worden na de oogst in een emulsie van difenylamine gedompeld voordat ze in koelcellen opgeslagen worden. Ze kunnen ook na de oogst worden besproeid met difenylamine. De behandeling dient om de vorming van brandvlekken op appels tijdens de opslag te vermijden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Difenylamine wordt op zich niet schadelijk geacht, maar de afbraakproducten kunnen kankerverwekkende nitrosamines vormen. Niet iets wat je iedere dag op je appeltje wilt aantreffen. Om deze reden wilde de EFSA meer informatie hebben over de stof. De industrie stuurde de Europese voedselwaakhond welgeteld één studie over drie onbekende chemicaliën op appels die waren behandeld met difenylamine. Er kon echter niet worden vastgesteld of deze chemicaliën nitrosamines waren.

De EFSA was na het lezen van de informatie bezorgd dat difenylamine na contact met stikstof wordt afgebroken tot nitrosamines. De voedselautoriteit was niet tevreden met het antwoord en stelde in 2012 een verbod in op difenylamine op appels. In maart werd de toegestane hoeveelheid op geïmporteerde appels teruggebracht naar 0,1 ppm (parts per million).

Wat betekent dit voor appels die in de Amerikaanse supermarkt liggen? Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft in 2010 voor het laatst onderzoek verricht naar difenylamine op appels. De stof werd aangetroffen op 80 procent van de monsters, die gemiddeld 0,42 ppm difenylamine bevatten. Appels die in de Verenigde Staten worden verkocht zijn volgens de Europese autoriteiten dus niet geschikt om te eten.

De Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA heeft in 1998 bepaald dat een residu van 10 ppm – 100 keer de nieuwe Europese norm – van de chemische stof veilig is. Eerder dit jaar zeiden drie wetenschappers van de EPA dat ze niet op de hoogte waren van het Europese verbod en de importbeperkingen. Ze lieten doorschemeren dat het agentschap geen plannen heeft om opnieuw te kijken naar de veiligheid van difenylamine.

[Mother Jones]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x