Homepagina » Binnenland » Is er sprake van indoctrinatie in het onderwijs? Opinieblad analyseert 41 schoolboeken en komt tot de volgende slotsom
Is er sprake van indoctrinatie in het onderwijs? Opinieblad analyseert 41 schoolboeken en komt tot de volgende slotsom

Is er sprake van indoctrinatie in het onderwijs? Opinieblad analyseert 41 schoolboeken en komt tot de volgende slotsom

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en voorzitter van de Voortgezet Onderwijs-raad Paul Rosenmöller discussieerden onlangs over linkse indoctrinatie in het onderwijs.

HP/De Tijd besloot de proef op de som te nemen en onderwierp 41 schoolboeken aan een kritisch onderzoek.

Het gaat om boeken die momenteel op het vmbo, de havo en het vwo worden gebruikt bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer.

Geloofsartikelen van linkse snit

Wat blijkt? Schoolboeken wemelen van de politiek correcte standpunten. Het bleek niet moeilijk om een rode lijn te ontdekken in de eenzijdige manier waarop schoolboeken diverse thema’s behandelen.

Het milieu wordt in de schoolboeken vaak voorgesteld als slachtoffer van oliemaatschappijen, ‘zwakke groepen’ als boksbal van rechtse politici, immigratie als non-probleem en de multiculturele samenleving als paradijs.

“Stuk voor stuk geloofsartikelen van linkse snit,” constateerde redacteur Roelof Bouwman.

Musea

“Ook onderwerpen als de derde wereld en media worden dikwijls volgens het politiek correcte stramien behandeld,” klonk het.

Hij merkte op dat middelbare scholen geen musea horen te zijn waar het linkse levensgevoel uit de jaren zestig en zeventig wordt tentoongesteld.

De eerstvolgende politieke discussie over schoolboeken moet volgens hem om die reden niet alleen gaan over de hoge aanschafprijzen ervan, maar ook over wat erin staat.

Natuurlijke oorsprong

Over het klimaat staat bijvoorbeeld in de boekjes:

“Oliemaatschappijen stoten veel broeikasgas uit. Daardoor zijn ze de grote veroorzakers van de opwarming van de aarde. De producten die ze maken, zoals benzine, diesel en kerosine, zijn ook veroorzakers van het broeikaseffect. Dat gaat dus dubbelop. En wie betaalt straks de schade? (–) Shell doet net alsof het veel doet aan duurzame energie. Maar dat is niet waar.” (Wereldwijs, aardrijkskunde)

Hans Labohm, expert reviewer van het VN-klimaatpanel IPCC schreef echter in dagblad Trouw dat het belangrijkste broeikasgas waterdamp is.

Hij merkte verder op dat van de CO2-uitstoot slechts vier procent veroorzaakt wordt door de mens en dat de rest van natuurlijke oorsprong is.

[HP/De Tijd]


Vind je dit belangrijk? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Als schoolkinderen moeten leren bidden in de moskee kun je idd spreken van indoctrinatie.

  11 likes
  • Als je van kinds af aan al geleerd word dat politiek er is om de problemen van de mensen op te lossen en dat deze het goed menen met het gewone voet volk, dat hun woord wet is en niets anders, dan kun je idd spreken van indoctrinatie!!

   16 likes
 2. We worden van de wieg tot het graf bedolven onder de leugens. Dat is hard nodig om de mensheid ondergedompeld te houden in ellende teneinde hen weg te houden van soevereine zelfstandigheid en afhankelijk te houden van een criminele overheid. Dat is hun doel.

  19 likes
 3. Persoonlijkheid wordt ondermijnt en gedomineerd. Daarbij wordt in veel gevallen de persoonlijke levenssfeer geschonden.

  Vandaar dat bezetenheid niet weg te denken is bij veel kinderen en natuurlijk ook volwassenen. Pastorale werking in scholen is dan ook op zijn plaats. Maar iedereen weet dat overheden en machten dit niet willen. Consumeren en geconsumeerd worden is eerder hun vocabulaire.
  Ook rekent men liever af dan echt werk te geven; of offert men het figuurlijk lam voor hun persoonlijke welvaart.
  Ik spreek uit ervaring, sta en stond zelf al ettelijke jaren in de onderwijssector.

  Namaste

  7 likes
 4. Ja net over die nieuwe film Rêbêd, nu pas hoor ik dat.

  0 likes
 5. Is het milieu dan niet het slachtoffer van oliemaatschappijen?

  HP de Tijd klept uit haar nek. Nigeria, Deepwater Horizon, Fracking, aardbevingen in Groningen, afgelopen week nog de Rotterdamse haven, de uitstoot van de 100 miljoen vaten olie die er per dag doorheen worden gejaagd en last but not least het sponsoren van de anti climate change lobby.

  Ooit was HP De tijd een serieus blad, dat is het al lang niet meer. Voor serieuze echt onafhankelijke journalistiek is er slechts nog maar één weekblad over: De Groene.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Minister De Jonge spreekt zichzelf tegen. Hoe menselijk is hij nu echt?

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde ...

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...