Homepagina » Buitenland » Staatsgeheimen over Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen per ongeluk onthuld. Het stinkende web van leugens en bedrog wordt ontrafeld
Staatsgeheimen over Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen per ongeluk onthuld. Het stinkende web van leugens en bedrog wordt ontrafeld

Staatsgeheimen over Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen per ongeluk onthuld. Het stinkende web van leugens en bedrog wordt ontrafeld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per ongeluk de namen genoemd van strijdgroepen in Syrië die hulp van Nederland hebben gekregen.

De namen werden onthuld in zo’n 2000 pagina’s die zijn vrijgegeven op verzoek van Trouw en Nieuwsuur.

In de officiële stukken staan de namen van Jabhat Al-Shamiya, een terreurorganisatie, de Hama Rebels Gathering en de Tweede Centrale Divisie, die onderdeel is van Jaish al-Nasr.

Schril contrast

Het kabinet heeft uit veiligheidsoverwegingen de namen van de 22 gesteunde groepen tot staatsgeheim verklaard.

De Nederlandse hulp was expliciet bedoeld voor de strijd, blijkt uit de documenten. Dit staat in schril contrast met verklaringen van minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Pick-uptrucks werden gebruikt voor offensieve missies en laptops voor het kiezen van militaire doelen.

Mensenrechtenschendingen

Trouw en Nieuwsuur onthulden onlangs dat de Nederlandse hulp in handen kwam van jihadisten die mensenrechtenschendingen pleegden, zoals leden van Jabhat Al-Shamiya.

Deze beweging voltrok executies, ontvoerde mensen en runde sharia-rechtbanken, waarbij de doodstraf stond op afvalligheid.

Jabhat al-Shamiya nam onder meer deel aan de Turkse invasie van de Koerdische regio Afrin, waarbij oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Desondanks gingen de Nederlandse leveranties door.

Niet goed

Aan de hulp is tussen 2015 en begin dit jaar 27,5 miljoen euro besteed.

De uitvoerders van het steunprogramma waren het Turkse bedrijf Candor International en het Amerikaanse Creative Associates.

Blok heeft inmiddels toegegeven dat ‘de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn verlopen’.


Foto: Applodion Wikimedia Commons

[Trouw, Nieuwsuur]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • infootje schreef:

  Wetboek van strafrecht:

  Artikel 140

  1. Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  2. Deelneming aan de voortzetting van de werkzaamheid van een organisatie die bij onherroepelijke rechterlijke beslissing verboden is verklaard of van rechtswege is verboden of ten aanzien waarvan een onherroepelijke verklaring als bedoeld in artikel 122, eerste lid, van Boek 10 Burgerlijk Wetboek is afgegeven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

  3. Ten aanzien van de oprichters, leiders of bestuurders kunnen de gevangenisstraffen met een derde worden verhoogd.

  4. Onder deelneming als omschreven in het eerste lid wordt mede begrepen het verlenen van geldelijke of andere stoffelijke steun aan alsmede het werven van gelden of personen ten behoeve van de daar omschreven organisatie.
  ——————

  Ik verwacht nu dat die Blok voor het blok gezet wordt, samen met alle leden van dit kabinet.

  • eksegese schreef:

   Straffen moet door de massa gebeuren door niet meer op misdadigers te stemmen. O.M. en rechterlijke macht zit net als de hele kluit in Den Haag onder de knoet van het evenzo criminele koninklijk huis.
   Zo lang dat overeind blijft kun je het schudden.

  • wolfje schreef:

   @infootje 22 november 2018 13:04:
   met betrekking tot uw laatste zin: ik vrees dat u dat kunt vergeten

  • Silbereye schreef:

   Per ongeluk onthuld?

   Net als de foto negatieven van Srebrenica op onverklaarbare wijze van de aardbodem waren verdwenen zijn het ongelukjes op theater niveau van de veiligheidsdiensten, men wil hier iets mee bewerkstelligen.

   Het zogenaamde ongeluk laat zien dat Nederland onvoorwaardelijk de Amerikanen steunt tot in het misdadige en wij onze eigen wetgeving en moraliteit aan de wilgen hangen, we hebben dus geen eigen identiteit.
   Het zo trotse oranje gevoel van ons voorouderlijk huis blijkt huichelachtig georkestreerd de strijdwaardigheid van het verleden biedt geen aanknopingspunten meer in het heden.

   Zo zal Rutte onvoorwaardelijk de Amerikanen volgen met het wapenbeleid aangaande de lugubere moord op de Saoedische journalist en ook dat geniepig achter de gordijnen.

 • pietjepuk schreef:

  Dream on.. gaat niet gebeuren, wedden?

  • joepiedepoepie schreef:

   Inderdaad. Politici vallen onder “juridische immuniteit”. Kijk maar naar ambassadeurs, eu politici of welke “ambtenaar in functie” dan ook.
   Het mooiste van alles vind ik “Schending van de mensenrechten”.

   MENSENRECHTEN VALLEN ONDER GEWOONTERECHT EN NIET ONDER CIVIEL RECHT!!!

   En wat hanteren wij in Nederland sinds 1815?
   Juist. Het CIVIEL RECHT!

 • Eelke Piers schreef:

  ……….Blok heeft inmiddels toegegeven dat ‘de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn verlopen’………
  Toezicht??????
  Had hij er dan elke 14 dagen een ambtenaar heen willen/moeten sturen om het de controleren?
  Lekkere vakantiereizen

  • El Trueporino schreef:

   Kom op he, het gaat om 27miljoen euro.Ik pleit er voor dat er geen cent naar toe gaat.
   Maar zo toch, dan mag er als het om zo,n land gaat best wel 15 procent van aan controle mee gestuurd worden. Want je weet toch het gaat over de balk.

  • Silbereye schreef:

   Zeker weten ging er regelmatig een afgevaardigde heen deze zal daar verwelkomt zijn in een omgeving van dames van lichte zeden en het verschuiven van grote sommen dollars.
   Om vervolgens ergens in Nederland in volledige anoniemiteit in alle rust ergens in een villawijk in Nederland de rest van zijn leven in luxe door te brengen.

   • weg met ons schreef:

    @Silbereye

    Dames van lichte zeden en dollars?

    Zou heel goed kunnen, maar wat te denken van kleine kinderen en chantage foto’s, dan zouden ze “bingo” hebben. Zo is het m.i. ook in NL gedaan.

 • El Trueporino schreef:

  Hoog uit een aftredentje van blok.

 • salvar schreef:

  zo zo nou nou
  ik wil dat het hele kabinet opstap en wel direct.
  kom nederland nu of nooit anders blijven met dit kabinet zitten tot in de eeuwigheid.

  mijn advies opzouten nu.
  er zijn er voor minder de gevangenis in gegaan.
  nu neem ik aan dat dit het topje van de ijsberg is.
  de 2 christelijke partijen raad ik aan om op te stappen,dit strook toch niet met je geloof of wel?

  wat een verschrikkelijk land is dit geworden en maar stemmen op die rotzakken.

 • flardinga schreef:

  De opzet van het Westen was en is nog steeds Assad moet weg,toen Putin opriep om gezamenlijk te strijden (net als tegen Nazi Duitsland) nu tegen Isis,bleef het stil en toen versloegen de Russen met het leger van Assad zonder de hulp van anderen Isis en dat is de waarheid en zijn de feiten, Isis was het nieuwe fascisme en net als in de WII oorlog wisten de Russen ook nu daar wel raad mee,Putin vertelde om die terroristen van Isis naar het hiernamaals te helpen en dat gebeurde ook. Het vrije Westen die voor democratie en mensenrechten staat,ik moet erom lachen met kiespijn,wat een leugenaars en ja Putin soms ook.

 • x

  Check Also

  coronavaccin

  Tests Nederlands coronavaccin stilgelegd: proefpersoon ziek

  De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson is ...

  mondkapjes

  ‘Het RIVM spreekt zich uit: mondkapjes zijn zinloos’

  Het coronaverhaal begint in elkaar te zakken. ...

  >