Binnenland

Hoogleraar waarschuwt voor burgeroorlog: ‘Zogenaamde elites hebben bord voor hun kop’

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!

De zogenaamde elites, laten we zeggen de 30 tot 40 procent van de mensen die beter af zijn of een wat betere opleiding hebben, hebben een bord voor hun kop. Men zit vast in het eigen gelijk en morele verhevenheid. Dat zei rechtsfilosoof Andreas Kinneging op NPO Radio 1.

“We zijn allemaal feilbare mensen, het is heel makkelijk om uit te glijden wat betreft realiteitszin. Je ziet dat het steeds meer gaat schuren en trekken. In de westerse wereld gebeuren dezelfde dingen. Of je nu naar Duitsland, Frankrijk, Nederland of Amerika kijkt, je ziet overal dezelfde vorm van polarisatie,” zei de hoogleraar tegen Jort Kelder.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Die kant moeten we echt niet opgaan

“Je hebt twee partijen die tegenover elkaar staan. Je houdt polarisatie en – ik gebruik een groot woord, maar het is vanuit de oudheid bekend – de kans op vormen van burgeroorlog. Als die polarisatie doorzet, dan verwacht ik dat zeker. Het begint natuurlijk met geweld tegen personen. Dan kun je allerlei wraakacties krijgen en krijg je geweld tegen groepen. Die kant moeten we echt niet opgaan,” vindt Kinneging.

Over onze eigen schaduw heen springen

“Het is heel erg belangrijk dat we daar uitkomen. De eensgezindheid, de saamhorigheid, dat is basaal voor een goede samenleving. Dat is alleen maar te herstellen als we in staat zijn om over onze eigen schaduw heen te springen. Door eens te beginnen met na te denken wat de ander bezielt, zonder hem meteen dom of slecht te noemen,” zei hij nog.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 163 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

115 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
2 maanden geleden

Zonder een voorbeeld te noemen.

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
2 maanden geleden

Zou het enige goede zijn!

Marianna
Marianna
2 maanden geleden

wijze man

Johan
Johan
2 maanden geleden

Ik kijk er niet naar uit maar zie het er ook zeker van komen. Ongelijkheid en denkwijze zijn te groot geworden. Daar is de omvolkering van de bevolking mede schuldig aan. Die houden we niet meer tegen en mede door WHO en WEF wordt dit aangewakkerd

Back to top button
115
0
We lezen graag je reactie!x