Universum

Vreemde ijskoude laag ontdekt in atmosfeer Venus

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Arnauld Mahieux en zijn collega’s van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) hebben in de atmosfeer van Venus verrassend een zeer koud gebied waargenomen.

De terrestrische planeet staat bekend vanwege haar dichte atmosfeer en zeer hete oppervlak. De resultaten zijn verschenen in het Journal of Geophysical Research.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De laag is kouder dan de atmosfeer van onze eigen planeet en zou sneeuw of ijs kunnen vormen, zo blijkt uit nieuwe observaties met de Venus Express. “Het gaat om een geheel nieuwe ontdekking en we weten nog niet wat de precieze implicaties zullen zijn,” zei Håkan Svedhem van het Venus Express-project in een verklaring.

Droogijs

De wetenschappers wisten de temperaturen van de verschillende atmosferische lagen nauwkeurig af te leiden. De vreemde koude laag bevindt zich op zo’n 125 kilometer boven het oppervlak van Venus. Het is er zo’n -175 graden Celsius. Het koude gebied bevindt zich tussen twee warmere lagen.

“Omdat de temperatuur op bepaalde hoogtes onder het vriespunt schiet, vormt zich mogelijk droogijs of koolzuursneeuw in de koude laag,” zei Mahieux. Dat materiaal zou erg reflecterend moeten zijn. Venus Express heeft al geregeld zeer heldere gebieden waargenomen in de atmosfeer van de planeet. Dat zou mogelijk verklaard kunnen worden door het ijs.

Interplanetaire reis

Venus Express draait sinds 11 april 2006 in een baan rond Venus. De atmosfeer van de planeet wordt dus niet overal gekenmerkt door zeer hoge temperaturen. Het 1240 kilo wegende ruimtevaartuig is ontwikkeld voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA door een consortium van Europese bedrijven.

Het onbemande ruimtevaartuig werd op 9 november 2005 vanaf de lanceerbasis in Baikonoer in Kazachstan gelanceerd en kwam na een interplanetaire reis van 153 dagen aan bij Venus.

Begin dit jaar stelde Leonid Ksanfomaliti van het Instituut voor Ruimteonderzoek van de Russische Academie van Wetenschappen dat de Sovjet-sonde Venus-13 in 1982 al leven had gevonden op Venus.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

Zo, gelijk het feit gedebunked dat er mensen op Venus waren geweest en dat er steden zijn op die planeet. Kijk, staat er zelf: De terrestrische planeet staat bekend vanwege haar dichte atmosfeer en >zeer hete< oppervlak. Niemand overleeft dat!

leeghoofd
leeghoofd
11 jaren geleden

[quote name=”Wasbeertjuh”]Zo, gelijk het feit gedebunked dat er mensen op Venus waren geweest en dat er steden zijn op die planeet. Kijk, staat er zelf: De terrestrische planeet staat bekend vanwege haar dichte atmosfeer en >zeer hete< oppervlak. Niemand overleeft dat![/quote] Niks van op Aarde kan overleven op Venus maar de mogelijkheid dat soorten zich ontwikkelden op Venus toen die minder heet was bestaat.Door evolutie kunnen er zelfs nog soorten overblijven aangepast aan de huidige omstandigheden.De kans daartoe is bijna nihil maar niet geheel uit te sluiten.
Voor alle duidelijkheid ik beweer hier niet dat er leven is op Venus ik wil alleen maar aangeven dat de mens verder moet denken dan zijn eigen hokje.

karel Appel
karel Appel
11 jaren geleden

goe bezig salusa, goe bezig !

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x