Paranormaal

In Nederland was wetenschappelijk onderzoek naar het paranormale heel gewoon. Wat is er gebeurd?

Help ons door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tot voor kort werd in Nederland nog wetenschappelijk onderzoek gedaan naar paranormale verschijnselen.

Wetenschapshistoricus Ingrid Kloosterman, die vorig jaar op dit onderwerp promoveerde, schreef een boek over dit verrassende onderzoeksveld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Geesten, telepathie en psychokinese associëren we doorgaans niet met wetenschap. Toch bogen parapsychologen zich in de 20e eeuw in Nederland in een academische context over het paranormale.

Eerste Europese hoogleraar

Schrijver en psycholoog Frederik van Eeden maakte zich eind 19e eeuw al hard voor onderzoek naar bovennatuurlijke verschijnselen. Hij onderzocht verscheidene mediums.

De ‘founding father’ van de Nederlandse psychologie – Gerard Heymans – werd in 1919 de eerste voorzitter van de vereniging voor parapsychologisch onderzoek.

In 1953 werd Wilhelm Tenhaeff de eerste Europese hoogleraar in de parapsychologie aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Parapsychologisch Laboratorium.

Proef

Van 1974 tot 1986 telde de Universiteit Utrecht zelfs twee hoogleraren parapsychologie, onder wie Henri van Praag.

Wis- en natuurkundestudent Abraham Sally van Dam leek een telepathisch talent te hebben. Heymans deed in 1919 een proef met de student.

Hij kreeg een soort schaakbord met 48 vakjes voor zich en moest raden aan welk vakje de onderzoeker dacht.

Onnodige beperking

De student deed dat uitzonderlijk goed: hij raadde het 40 procent van de keren goed, terwijl de kans 1 op 48 was.

Als hij alcohol dronk, raadde hij het zelfs in driekwart van de gevallen goed. “Het bestaan van gedachteoverdracht wordt door deze proef buiten alle redelijken twijfel gesteld,” schreef Heymans.

De psychologie houdt zich inmiddels niet meer bezig met de ziel, maar met gedrag en hersenen. Kloosterman vindt dat een onnodige beperking: “Driekwart van de Nederlanders gelooft dat er meer is.”

Boekentip: Wetenschap van gene zijde

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sjaak afhaak
Sjaak afhaak
6 jaren geleden

Tja.
Men weet het geld nu beter te besteden.

Louise
Louise
6 jaren geleden

Nou er zit zeker een kern van waarheid in, eigenlijk best veel, behalve die rare testen ….. Mijn grootvader deed aan spiritisme , stiekem zo ging dat vroeger, daar sprak je niet over……maar als kind zag ik al van alles dus dan denk je dat het normaal is, mijn moeder had dat ook en ik ook…….ik heb heel veel gezien in m’n leven, ik was wel bijzonder maar werdt afgedaan als……levendige fantasie ook op school…..ik heb wel de boeken van Tenhaeff en van Praag gelezen en vele anderen….. Zelf heb ik heel interessante mensen gekend, maar helaas allemaal overleden inmiddels …. Bedenk wel dat onze wereld veel oppervlakkiger en materialister is geworden……als je 30 jaar gelden naar een oude kaartlegster ging , nou dan kreeg je een schat aan informatie , nou doet iedereen een curcus, en gaat er heel veel geld om in de new age wereld……. Ik weet wel zeker dat de mens oppervlakkiger is geworden, wat eigenlijk raar is want iedereen is op zoek, anders loopt de new age niet zo goed, en iedereen schrijft er gelijk boeken over, …. waar voor mij niks vernieuwends in staat, helaas maar dat is de realiteit , maar mijn ervaringen zijn blijvend………gelukkig……

Faya
Faya
6 jaren geleden

Reken maar dat de vrijmetselaars een dikke vinger in de pap hebben in de new age branche.
Dictatoriaal en manipulatief als ze zijn. En het verdient goed zo te lezen.
Dat mensen maar vooral dicht bij zichzelf blijven en hun intuitie laten spreken, als ze weer eens onder dergelijke artiesten zijn.

Coldshot
Coldshot
6 jaren geleden

We kunnen WETEN dat er meer is ipv het te geloven.. Tja, het geld voor onderzoek zal wel in de diepe zakken van de neo liberalen verdwijnen en dat zijn ook precies de lui die het liever zo ver mogelijk wegstoppen (een gevaar voor ze wat ze niet begrijpen en niet kunnen handelen).

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x