Het Complot

Stealing Africa: de macht van een mijnbouwgigant (video)

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dankzij één inwoner krijgt een stadje in Zwitserland meer belasting binnen dan het kan uitgeven. Het draait allemaal om Ivan Glasenberg, algemeen directeur van Glencore en eigenaar van Zambiaanse kopermijnen.

Zambia beschikt over enorme koperreserves, maar toch moet 60 procent van de bevolking rondkomen van minder dan een dollar per dag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

In Stealing Africa wordt onderzocht hoe deze situatie in stand kan worden gehouden. Zambia heeft voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar toch is er nauwelijks ruimte voor verandering.

Verkoop

Het bijna failliete land ging akkoord met de verkoop van de kopermijnen, die tot het jaar 2000 in handen waren van de overheid. “We zijn ons ervan bewust dat Afrika ieder jaar meer geld verliest doordat buitenlandse bedrijven belasting ontduiken dan het ontvangt in de vorm van hulp uit landen waar de bedrijven vandaan komen,” zei de Zambiaanse vicepresident Guy Scott.

Nadat de kopermijnen waren verkocht stegen de prijzen plotseling met ruim 350 procent. Door de mijnbouw raken waterbronnen vergiftigd en neemt de luchtvervuiling ernstige vormen aan.

Gratie

Door de geschiedenis heen is Glencore veelvuldig betrapt op grootschalige belastingontduiking en corruptie. Dankzij de enorme geldstromen en macht van het bedrijf weet ze vervolging keer op keer te voorkomen. Oprichter Marc Rich (in Antwerpen geboren als Mark Reich) heeft wegens wapenhandel met Iran zelfs op de internationale opsporingslijst gestaan van meest gezochte criminelen.

In januari 2001 werd hem gratie verleend door de Amerikaanse president Bill Clinton, op zijn laatste dag als president. In mei 2011 kreeg het bedrijf een beursnotering.

Rothschild

Afgelopen november werd overeenstemming bereikt over een fusie tussen Glencore en het Brits-Zwitserse mijnbouwbedrijf Xstrata. De fusie is grotendeels georkestreerd door de familie Rothschild. Bankier Nathaniel Rothschild investeerde in december 2009 ruim 30 miljoen euro in mijnbouwgigant Glencore.

Bron: Hollanddoc.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nella
nella
11 jaren geleden

Ik hoop dat iemand die zo hebberig is opeens in gaat zien waar hij mee bezig is,,,,,,

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

De prijs van koper ging spontaan met 350% omhoog, enkel is het apart dat deze prijsstijging blijkbaar enkel in Zambia was, daar de rest van de wereld deze prijsstijging nooit heeft meegemaakt.

Daarnaast haal ik uit dit stuk dat met deze mijnen de overheid zich in een financieel gat heeft geworpen, hoe dit kan met de inkomsten van die mijnen wordt wederom verzwegen(normaal wijst dit op wanbeleid van een overheid).

Daarnaast is het ontginnen van die mijnen een probleem, met een verwijzing naar de huidige eigenaar, wat op zijn minst hypocriet is, daar er blijkbaar geen aandacht aan werd besteed toen het de overheid was die de gezondheid van haar burgers in gevaar bracht met exact dezelfde werkzaamheden.

Wederom een stukje, over zielige Afrikanen, die wel mogen wat die bedrijven niet mogen, en weg met ons, want wij regelen onze zaakjes beter dan zij die de gehele geschiedenis al in armoe leven en van oorlog naar oorlog rollen.

SteinBurgWietz
SteinBurgWietz
11 jaren geleden

Ivan Glasenberg,,vreemd genoeg zijn het altijd mensen met achternaam Stijn,Berg,Burg,Wietz,Kochen,etc, die het voor het zeggen hebben!Is het normaal dat 00.2 procent mensen op de aarde alles bepalen en controleren?Hoe lang gaan we onze ogen sluiten voor de zionistische joodse komplot??

Ad
Ad
11 jaren geleden

[quote name=”SteinBurgWietz”]Ivan Glasenberg,,vreemd genoeg zijn het altijd mensen met achternaam Stijn,Berg,Burg,Wietz,Kochen,etc, die het voor het zeggen hebben!Is het normaal dat 00.2 procent mensen op de aarde alles bepalen en controleren?Hoe lang gaan we onze ogen sluiten voor de zionistische joodse komplot??[/quote]

kan me er niets van herinneren mijjn naam eindigd ook op stijn maar heb nergens een controlerende of bepalende functie

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x