Natuur en Milieu

Vierde regenboog voor het eerst vastgelegd

Help anderen door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Af en toe zien we boven een gewone regenboog een tweede, minder heldere regenboog. In zeldzame gevallen is ook een derde regenboog zichtbaar.

Helemaal zeldzaam zijn gevallen waarbij een vierde regenboog zichtbaar is. Een tweede regenboog ontstaat door dubbele terugkaatsing van zonlicht in waterdruppels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een vierdubbele terugkaatsing levert een vierde, zeer zwakke regenboog op. Met iedere extra weerspiegeling in de druppel gaat licht verloren en daardoor zal iedere volgende regenboog zwakker zijn.

De volgorde van de kleuren van de eerste en derde regenboog zijn gelijk aan elkaar, maar die van de tweede en vierde zijn omgedraaid.

De Duitser Michael Theusner is er voor het eerst in geslaagd om een vierde regenboog te fotograferen. Door de richting van de terugkaatsing van het licht zijn de derde en vierde boog niet tegenover de Zon te vinden, maar bij de Zon.

De foto’s zijn op 11 juni gemaakt bij het Duitse Bremerhaven. Bij de vierde regenboog verwacht je vier regenbogen in totaal, maar slechts twee bogen kunnen worden gevangen in een enkele foto vanwege de manier waarop het licht wordt gereflecteerd en gebogen in de druppels.

Om een vierde regenboog te kunnen vastleggen zijn specifieke, zeldzame weersomstandigheden nodig. Zo moet de lucht inktzwart zijn en de grootte van de regendruppels uniform.

De eerste foto van een derde regenboog is op 15 mei jongstleden genomen in het Duitse Kampfelbach.

Bron:

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x