Buitenland

Stelling van de gevaarlijke Russische beer is vooral een handig propaganda-instrument. Waarom beperken de media zich tot NAVO-copy/paste?

Help ons door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zondag nam Rusland drie Oekraïense marineschepen in beslag naar aanleiding van een incident in de Straat van Kertsj. De spanningen tussen de twee landen lopen al maanden op, maar niet eerder liep het zo uit de hand.

Beide partijen beschuldigen elkaar van provocaties en agressie. Europa heeft al aangegeven Oekraïne te steunen in het conflict.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De Verenigde Staten en NAVO-bondgenoten hebben ongeveer 200 grote en kleinere legerbases aan de grenzen van China en Rusland. China bouwt één mogelijke basis in Afrika en Rusland heeft welgeteld twee bases buiten zijn eigen grenzen.

Propaganda-instrument

Amerikaanse en NAVO-troepen houden allerlei oefeningen in de buurt van China en Rusland, maar Russische of Chinese troepen houden geen oefeningen in de Golf van Mexico of voor de Amerikaanse kust, ook al hebben ze daar volgens het internationale zeerecht alle recht toe.

Rusland heeft een geschiedenis van grote invasies achter de rug. Zowel Napoleon als Hitler werden ten koste van miljoenen doden verdreven.

Toch wordt in de media aldoor gewaarschuwd voor het Chinese en Russische gevaar. Wat zit hierachter?

De stelling van de gevaarlijke Russische beer is vooral een handig propaganda-instrument, schrijft Lode Vanoost voor DeWereldMorgen.be.

Militaire uitgaven

Uit de talloze boeken en artikelen die na het einde van de eerste Koude Oorlog zijn geschreven blijkt dat de militaire experts in Washington en bij de NAVO heel goed wisten dat de Sovjet-Unie nooit van plan is geweest om Europa binnen te vallen, merkt hij op.

De belangrijkste drijfveer van de Koude Oorlog was om de Sovjet-Unie te dwingen een steeds groter deel van zijn zwakke economie te spenderen aan militaire uitgaven, en dat is vandaag de dag niet anders.

Dat er in Rusland geen vrije media bestaan en dat homoseksuelen gewelddadig worden onderdrukt is niet de drijfveer achter de strategie van de NAVO, benadrukt Vanoost.

Intriest

“Daarvoor is de lijst NAVO-bondgenoten waar het op het vlak van mensenrechten veel slechter aan toegaat, te lang,” schrijft hij. “Denk bijvoorbeeld aan Saoedi-Arabië.”

De media hebben niet geleerd van de eerste Koude Oorlog en reproduceren zonder enige kritische reflectie de retoriek van de NAVO als ‘evidente feiten’, klinkt het.

“Het is intriest, want zo worden oorlogen voorbereid, met gulle medewerking van de grote media, net zoals 100 jaar geleden,” besluit hij.

Foto: Wikimedia Commons

[DeWereldMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
5 jaren geleden

Dit spel is al even aan de gang en zogenaamd heeft de media daar nu pas lucht van gekregen …..
Je moet echt wel volkomen achterlijk zijn als je deze schimmige spelletjes niet door hebt, en de media zou eens aangeklaagd moeten worden voor opruiing …….Dit is weer zo’n welbewuste aktie van die nep Russen ( Oekraïne )……Hoort natuurlijk bij het grote spel , het vervelende is dat er zo’n verdwaalde raket altijd op de verkeerde plek terecht komt….. Geweldig, kom op jongens snel een Europees leger opstarten met alle zombie’s die hier rondlopen en verplicht meedoen van iedereen die hier de boel loopt te traineren , de media b v”…..

Gezinusk
Gezinusk
5 jaren geleden

…en de Nederlandse Publieke Omroep behoort toe aan dat propaganda-instrument. Onlangs kaarte Jensen dit aan in zijn programma waar hij onder meer stelde dat Rusland gedemoniseerd word. Talkshows als Pauw en Jinek links zijn en weinig aan journalistiek onderzoek doen, nieuws klakkeloos overnemen. Gast Peter R. de Vries ontkende dit en was zich van geen links onderonsje bewust. Ja ja.

salvar
salvar
5 jaren geleden

de russen zijn al jaren omringt door de navo en ander gespuis en de strop wordt steeds verder aangetrokken.
wat zou jij doen als je woning omring wordt door misdadigers en steeds verder oprukken naar je voordeur?
als je wapens zou hebben wacht je niet tot ze bij je binnen dringen toch?
nee je gaat van je afslaan en zo hard mogelijk en dat rusland doen en wij slapen rustig verder en amerika lacht in vuistje omdat na afrika en het midden-oosten naar de kloten te hebben geholpen is nu europa aan de beurt.
wanneer protesteren we en roepen de regering tot de orde?

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ, slaap lekker en als je geluk heb wordt je nooit meer wakker.

wolfje
wolfje
5 jaren geleden

dit heeft alles met de voorbereidingen voor een grote oorlog te maken. volgens mw. bijleveld van defensie is de cyberoorlog al in volle gang

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x