Wetenschap

Nieuw record: Japanse anesthesist vervalste 172 publicaties

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het komt soms voor dat er wetenschapsfraude wordt gepleegd. Dat is uiteraard gevaarlijk, met name wanneer een onderzoeker werkzaam is voor de farmaceutische industrie of handelt uit eigenbelang.

De Japanse anesthesist Yoshitaka Fujii maakte het wel heel bont. Hij vervalste over een periode van 19 jaar maar liefst 172 publicaties.

In 126 gevallen bedacht hij de onderzoeksdata en uitkomsten van klinisch onderzoek geheel zelf. Slechts drie van zijn studies bleken te berusten op feitelijk onderzoek.

Roman

Sommige wetenschappers die werden genoemd als coauteur zijn nooit geraadpleegd en hun handtekeningen vervalst. Namen van patiënten werden bedacht.

“Het is alsof iemand aan zijn bureau zat en een roman schreef over een onderzoeksidee,” schreef een panel dat was gevormd door de Japanse Vereniging van Anesthesisten in haar verslag (pdf).

Hoogleraarschap

Fujii profiteerde van de fraude. Zo werden zijn onkosten vergoed en kreeg hij subsidies en een hoogleraarschap. Ook mocht hij lezingen geven tijdens seminars die werden georganiseerd door de industrie. Hij begon in 1993 met het vervalsen van publicaties en werkte verschillende universiteiten af, waaronder de Universiteit van Tsukuba en de Toho-universiteit in Tokio.

Tot voor kort was de Duitse anesthesist Joachim Boldt de grootste fraudeur. Hij verzon de wetenschappelijke resultaten van 90 studies.

Nederland

In Nederland heeft één op de zeven artsen weleens gezien dat studies worden vervalst, zo blijkt uit een enquête van artsenblad Medisch Contact. Bijna een kwart van de artsen maakte mee dat alleen gegevens werden gebruikt die de onderzoeker goed uitkwamen.

Vorig jaar werd hoogleraar Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg ontslagen omdat hij onderzoeksgegevens had verzonnen.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zette professor Poldermans uit zijn functie vanwege onzorgvuldigheid bij het verzamelen van onderzoeksgegevens.

Bron: Popsci.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
c r
c r
10 jaren geleden

ja die kunnen dit als wij zo iets zouden doen …ja dan loopt het slecht af …het is zo oneerlijk en de beerput gaat steeds verder op en harder stinken .

Michel_D
Michel_D
10 jaren geleden

Ik weet niet wat me meer deprimeerd. Het feit dat deze mensen ,die toch een eed afgelegd hebben om anderen te helpen, meer belang hechten aan roem en geld dan hun eigenlijke ZELF gekozen taak. Of het feit dat men hier spreekt van een nieuw record alsof het een wedstrijd is! Dit soort verslaggevers mogen voor mijn part een cursus “Hoe breng ik het best slecht nieuws.” gaan volgen. vb. “Een nieuw triest record” als titel geeft je toch dadelijk een heel ander gevoel als je dit leest of ben ik de enige die dat zo ziet?

wakker worru/oge ope
wakker worru/oge ope
10 jaren geleden

zoooooo, als dit al kan kan je wel nagaan wat ze allemaal verborgen houden verdraaien etc mensen hellaas maar dit bewijst alleen maar dat the game oneerlijk word gespeeld

dymph
dymph
10 jaren geleden

En wat gebeurt er nou met zijn onderzoeken ? Krijgen alle leerlingen die hij ooit had en heeft toegesproken een brief toegestuurt dat alles wat hij hen geleerd heeft dat uit zijn duim gezogen was. Moet hij nou zijn dilpoma’s ect weer netjes inleveren ? Of blijft het bij een boos vingertje en foei zeggen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x