Natuur en Milieu

De bloedmaan keert terug, en deze keer is hij groter

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op woensdagochtend zal in grote delen van Noord-Amerika een totale maansverduistering te zien zijn. Het fenomeen wordt wel bloedmaan genoemd, omdat de maan een spookachtig rode kleur krijgt.

Bij de maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan door en werpt die een schaduw op het hemellichaam. Daarbij wordt, in tegenstelling tot bij een zonsverduistering, niet al het licht tegengehouden. Het licht wordt door de atmosfeer van de aarde gebroken en laat de maan rood oplichten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het fenomeen duurt ongeveer een uur en is niet in Nederland te zien. Maansverduisteringen komen vaker voor, zo’n twee tot drie keer per jaar, en kunnen erg indrukwekkend zijn. Het gaat hier echter om een tetrade, vier volledige maansverduisteringen achter elkaar. Het is voor het eerst sinds 2004 dat dit gebeurt en de eerstvolgende serie is pas in 2032 te zien. De volgende maansverduisteringen zijn op 4 april en 29 september 2015.

De bloedmaan van 8 oktober, de laatste van dit jaar, zal 5,3 procent groter zijn dan de bloedmaan van 15 april jongstleden.

In de 21e eeuw doen zich vele tetrades voor, terwijl ze voor de 20e eeuw 300 jaar lang zijn weggeweest. Bloedmanen worden vaak in verband gebracht met bijgeloof omdat ze samenvallen met joodse feestdagen. De eerste bloedmaan van dit jaar viel samen met Pesach, die van 8 oktober zal samenvallen met het Loofhuttenfeest. In het jodendom hanteert men de maankalender.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Afgelopen donderdag 9 oktober heb ik een grote rode maan waargenomen. Helaas kon ik geen foto maken want zat in de auto. Mijn vrouw zag het ook. De maan was erg groot en hing laag in de lucht en was erg rood. Dit wad rond 19:45. Omstreeks 21 uur toen wij weer vertolken was de maan inmiddels weer als vanouds. Nergens lees ik hier wat over. Weet jij wat meer?

Met vriendelijke groet Dennis

sjaak
sjaak
8 jaren geleden

Ik zag er de 30e ook een. Ook maar kort.

Dave
Dave
8 jaren geleden

Di is boel sh*t dat hij 1 X in de zoveel jaar komt ik heb de bloedmaan in 2015 gezien rond oktober en in 2016 in mei heb ik hem ook weer gezien allebei in breda toeval ik dacht het niet want toeval bestaat niet alles gebeurt met een reden

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x