Natuur en Milieu

“Sterke aanwijzingen dat de aarde uitdijt”

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Meer dan 100 jaar geleden ging de Duitse meteoroloog en aardwetenschapper Alfred Lothar Wegener in tegen alle gevestigde opvattingen door te stellen dat de tektonische platen van de aarde door de tijd heen uit elkaar schuiven. Hij stelde ook dat ze relatief ten opzichte van elkaar bewegen.

Wegener concludeerde dat het bewegen van de platen of schollen wordt veroorzaakt door de uitdijing van de aarde. Hij was echter niet in staat om een goede verklaring te geven voor de krachten en de energiebron die hij verantwoordelijk achtte voor continentverschuivingen. Omdat algemeen werd gedacht dat de aarde een rigide, vast hemellichaam was, hielden zijn theorieën geen stand.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

In 1967 stelde de Amerikaanse geofysicus William Jason Morgan dat het aardoppervlak kan worden verdeeld in 12 rigide tektonische platen die onafhankelijk van elkaar bewegen. In korte tijd veranderde continentverschuiving van een vergezochte hypothese tot dé manier om geologische fenomenen te verklaren. De theorie van Wegener heeft een nieuwe dimensie gegeven aan het idee dat de aarde een dynamisch systeem is.

Men is het niet eens over de drijvende kracht achter het fenomeen. Op dit moment is er nog weinig steun voor de theorie van de uitdijende aarde. Tegenstanders van de uitdijende aarde doen de theorie steevast af als pseudowetenschap.

Golden Gadzirayi Nyambuya van de National University of Science and Technology in Bulawayo in Zimbabwe laat in het International Journal of Astronomy and Astrophysics zien dat er sterke aanwijzingen zijn voor een uitdijing van de aarde met een snelheid van 0,6 mm per jaar. De aarde moet in dat geval miljoenen jaren geleden een stuk kleiner zijn geweest. Nyambuya verwijst naar onderzoek van F.R. Stephenson uit 1995, waaruit blijkt dat de dagduur ieder jaar 17 microseconden langer wordt. “Als dit klopt verschuift de theorie van de uitdijende aarde van het rijk van de pseudowetenschap naar het rijk van de plausibele wetenschap,” aldus Nyambuya.

De studie ‘Secular Increase in the Earth’s LOD Strongly Implies that the Earth Might Be Expanding Radially on a Global Scale’ is hier te downloaden.

[Scientific Research Publishing]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
zappfinger
zappfinger
10 jaren geleden

Mooi, als de aarde groter zou worden, zou de Schumann resonantie moeten afnemen, want deze is omgekeerd evenredig met de omtrek van de aarde. De Schumann resonantie is en blijft echter constant, ondanks wat op deze site beweerd wordt dat deze zou toenemen.
Zie ook: http://www.tigweb.nl/TIG19_6_01_Bosman.pdf

Woppaaa
Woppaaa
10 jaren geleden

De aarde wordt groter en de hersens van de mensen die erop wonen worden steeds kleiner.
Rare wereld waar we in zitten 🙂

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

‘Dat de aarde uitdijt’ zijn daar sinkholes het gevolg van?

Henk001
Henk001
10 jaren geleden

Zelden zoveel flauwekul op een kluitje gezien.
1. Dat de lengte van de dag langzaam groter wordt is al eeuwen bekend. Het is een gevolg van de getijdenwerking tussen Aarde en Maan. Hierdoor remt de draaiing van de Aarde een beetje af. Men heeft op basis van een schatting van de sterkte van dit effect uitgerekend dat dit in een tempo van ongeveer 2,3 ms/eeuw zou moeten gebeuren. Het geciteerde artikel van Stephenson laat zien dat de metingen over de laatste paar duizend jaar eerder 1,7 ms/eeuw aangeven en noemt zelfs de discrepantie met de berekende waarde. Onze Zimbabwaanse vriend had hoogstens de conclusie kunnen trekken dat om dit enigszins achterblijven te verklaren de Aarde zou moeten KRIMPEN. Afgezien van het feit dat er meer voor de hand liggende verklaringen zijn.
2. Zijn bewering dat Wegener expansie als verklaring heeft genoemd is onzin; dit is in geen enkele bron terug te vinden.
3. Hij spreekt over de Hubble-expansie van de Aarde. Hiermee valt hij pas echt door de mand. Geen enkele fysicus zou dit zo noemen. Het is een helaas onder leken veel voorkomend misverstand dat omdat het Heelal uitdijt, alle materiële dingen zoals de aarde zouden uitdijen. Dat is niet zo. De Hubble-expansie is een uitdijing van de ruimte, niet van de dingen. Zelfs ons eigen melkwegstelsel dijt niet uit.
4. Hij noemt zelf de metingen (van VLBI tm GPS) die AANTONEN dat er geen meetbare uitdijing is, maar doet die af met de opmerking dat uitgezocht moet worden hoe de gravitationele wisselwerking van een expanderend voorwerp met deze meetinstrumenten in z’n werk gaat. Dat hoef je niet uit te zoeken, dat is middelbare-school-natuurkunde en de uitkomst verandert niets aan de metingen binnen een nauwkeurigheid van 8 decimalen.
5. Expansie klinkt misschien wel als een logische verklaring voor het uiteen drijven van de Continenten, maar hoe verklaar je dan dat ze op andere plekken weer tegen elkaar aan en onder elkaar door schuiven?
6. En dan het tijdschrift. Helaas heeft de commercie zich meester gemaakt van de wetenschappelijke tijdschriften. Omdat ik nog nooit gehoord had van IJAA (en ik ken heel wat astronomische tijdschriften) ben ik eens gaan kijken wie hier achter zit. En jawel: SCIRP van meneer Zhou uit Wuhan (China) heeft dit tijdschrift recentelijk gelanceerd. Deze meneer heeft ondertussen pakweg 150! Open-access on-line tijdschriften onder zijn beheer, waar de auteurs betalen voor publicatie, maar wel wordt beknibbeld op de referees, zoals in dit geval duidelijk te merken is.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x