Mens en Dier

Steunweefsel hersenen is zoveel meer dan lijm

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gliacellen, naar het Griekse woord voor ‘lijm’, houden zenuwcellen in het brein bij elkaar en beschermen de cellen die onze gedachten en ons gedrag bepalen.

Wetenschappers konden echter nooit verklaren waarom ze ook prominent aanwezig zijn in de hersengebieden die worden geassocieerd met leren en geheugen.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) zeggen nu dat gliacellen grotendeels bepalen hoe het brein zich aanpast, leert en informatie opslaat. Volgens Maurizio De Pittà van TAU doen gliacellen veel meer dan het bijeen houden van de hersenen. Een mechanisme binnen de gliacellen sorteert bovendien informatie voor leerdoeleinden. “Gliacellen zijn als een soort opzichter van het brein,” zei De Pittà. “Door de synapsen te reguleren controleren ze de overdracht van informatie, waardoor de manier waarop het brein informatie verwerkt en leert wordt beïnvloed.”

De Pittà heeft samen met Vladislav Volman van de Universiteit van Californië in San Diego en Hugues Berry van de Universiteit van Lyon het eerste computermodel ontwikkeld dat de invloed van gliacellen op de synaptische informatieoverdracht meerekent.

Het model wordt uitgelegd in het tijdschrift PloS Computational Biology en kan helpen bij het onderzoek naar hersenaandoeningen als Alzheimer en epilepsie.

Sociaal netwerk

Het brein bestaat voornamelijk uit twee soorten cellen: zenuw- en gliacellen. Zenuwcellen sturen signalen die dicteren hoe we denken en hoe we ons gedragen door gebruik te maken van synapsen om de boodschap van de ene zenuwcel naar de andere over te brengen.

Gliacellen komen in overvloed voor in de hippocampus en de hersencortex, de twee hersengebieden die de meeste controle hebben over het vermogen van het brein om informatie te verwerken, te leren en te onthouden. Voor elke zenuwcel zijn er twee tot vijf gliacellen.

Het brein is als een sociaal netwerk. Zenuwcellen kunnen informatie versturen via de synapsen maar gliacellen dienen als een moderator, die bepaalt welke berichten worden doorgestuurd en wanneer. Deze cellen kunnen de informatieoverdracht in gang zetten of de activiteit van synapsen terugbrengen wanneer ze overactief worden. Ze bepalen in feite wat we wel en wat we niet willen weten.

Nieuwe therapieën

Vrijwel alle neurodegeneratieve aandoeningen hebben te maken met gliacellen. Bij epileptische aanvallen verspreidt de activiteit van zenuwcellen in een bepaald hersengebied zich naar andere locaties waar vervolgens de normale activiteit wordt verstoord. Dit kan gebeuren wanneer gliacellen er niet in slagen de synaptische informatieoverdracht te reguleren. Wanneer de hersenactiviteit daarentegen laag is kunnen gliacellen de informatieoverdracht stimuleren zodat verbindingen tussen zenuwcellen in stand worden gehouden.

“Steeds meer wetenschappers beginnen zich te realiseren dat je een gliacel nodig hebt om taken uit te voeren die zenuwcellen niet op een efficiënte manier in hun eentje kunnen afronden,” besloot De Pittà. “Het model kan gebruikt worden om de theorieën in de neurowetenschap te herzien.”

Bron: Healthcanal.com

Gerelateerd: Bewustzijn is zoveel meer dan hersenactiviteit

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x