Homepagina » Gezondheid » “Het is absurd dat suiker zelfs aan groente wordt toegevoegd”
"Het is absurd dat suiker zelfs aan groente wordt toegevoegd"

“Het is absurd dat suiker zelfs aan groente wordt toegevoegd”

Aan bijna de helft van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Zelfs groente – hét toonbeeld van gezond – wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven.

Voedselwaakhond foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste vier supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten (46 procent) suikers waren toegevoegd.

Zelfs aan biologische groenten bleken suikers te zijn toegevoegd.

Zes suikerklontjes

Toegevoegde suikers werden onder andere gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners.

Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Dat is 25 gram suiker bij een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, oftewel zes suikerklontjes.

Zelfs aan zes van de 11 biologische groenten bleken suikers (rietsuiker en honing) te zijn toegevoegd.

Abnormale omgeving

De overdaad aan suikers leidt tot obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type-2.

In Nederland komen er wekelijks 1000 nieuwe patiënten met suikerziekte bij en bijna de helft van alle Nederlanders kampt met overgewicht.

“Dik worden is geen abnormale reactie op een normale omgeving, maar een normale reactie op een abnormale omgeving,” stelt hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Absurd

Minister Schippers vertrouwt op zelfregulering van de voedselindustrie. Ze beklaagt zich regelmatig over de torenhoge ziektekosten, maar doet vrijwel niets aan ziektepreventie.

De waakhond vindt het absurd dat suikers zelfs aan groente worden toegevoegd:

“Er wordt overal suiker aan toegevoegd, zelfs aan groente,” aldus foodwatch. “Het is hoog tijd dat de overheid de voedingsindustrie eindelijk eens aanpakt.”

Naïeve geloof

“Minister Schippers moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten; de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument,” voegt de waakhond toe.

[foodwatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • De Waarheid schreef:

  Hahaha die schippers, die heeft er wel baat bij als mensen ongezond blijven, goed voor de bevriende farmaceuten, en dan kan der man ziekenhuizen blijven stimuleren om te “frauderen”, want ja hoe wou je het anders noemen ?

  16 likes
 • Peter schreef:

  De overheid IS de industrie. Wanneer gaat het kwartje bij de massa nu eens vallen. De overheid gaat daarom nooit zeggen dat het allemaal zo ongezond is voor ons. Hun belangen (met o.a. leuke snoep-reisjes als ze dit of dat zeggen, en bepaalde regels uit de wetgeving houden in het belang van de sector) zijn alleen maar belangrijke posten in het bedrijfsleven ná de politieke carrière. Zo op de manier van “goed gedaan jochie- nu kan je bij ons een topman/vrouw worden”.

  15 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Hier vergeet men weer iets heel belangrijk, wie geeft toestemming en wie geeft de goedkeuring van dit product!!!

  Dat het erin zit is duidelijk dus daar geen woord meer over, wie is er verantwoordelijk voor goedkeuring en toevoeging???

  13 likes
  • frans schreef:

   Er is niemand verantwoordelijk. NL> als ze dat waren zat er geen suiker in!
   Gewoon handelsafspraken met de Nederlandse suikerbietenindustrie die smerige donkere koude suiker
   toevoegen.
   zelfs in karnemelk zit 30 gram suiker per liter! Snap ik het nog? zelfs in de biologische.
   Met smerige koude bedoel ik ; in de geoogste biet zit nog geen suiker!
   Pas als de bieten weken en weken in de kou hebben gelegen tot begin december en er evt nachtvorst is geweest vormt de biet pas zijn koude, (herfst/winter), donkere, (geen zonlicht nodig), suiker.
   Het is de slechtst denkbare suiker! Juist omdat bietensuiker geen zonlicht in zich heeft.
   M.A.W. je wordt er zelf duister en koud door!!!

   2 likes
 • Peter schreef:

  Schippers ,afkomstig van de Vvd, denkt slechtste aan haar portemonnaie.
  Zelfregulering en marktwerking is haar religie.
  Alternative geneeswijze en preventief checken van de voedingsmiddelen, en voor velen zal de terugkeer van het ziekenfonds een uitkomst zijn.

  11 likes
  • Helen schreef:

   Laten de overheid dan ook de verkeersregels afschaffen en dat over laten aan de zelfregulering van de automobilisten en de marktwerking van auto herstelbedrijven en auto fabrikanten.

   3 likes
 • Robin schreef:

  Uiteindelijk is een ieder ZELF verantwoordelijk voor wat men eet, ook al is het kwalijk dat de overheid doet alsof hun neus bloed en de voedselindustrie maar aanrommelt.
  Verdiep je eens minder in facebook of watts app, maar lees eens een etiket om te beginnen.
  En zoek de woorden op die u niet bekend zijn, u zult verbijsterd zijn.

  4 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Al die potjes en merken zijn van de overheid!!!

  Als je wilt klagen ga dan klagen bij de baas van de overheid!!!!

  3 likes
 • AllSF schreef:

  Volgens mij heb je dan net de verkeerde afbeelding gebruikt, ik hoorde de CEO van Hak op de radio zeggen dat er bij Hak alleen een snufje zout in zat!

  0 likes
 • koloth schreef:

  idd. en het staat ook gewoon op het etiket, maar ja wie leest dat nou. je denkt gezond bezig te zijn. Dus we moeten toch aan de verse groenten (wat een werk allemaal)

  2 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Leuk al die nuchtere reacties terwijl de minister van volksgezondheid *ahem* een geld gerelateerde psychose schijnt te hebben.

  2 likes
 • Anja schreef:

  Ik at een keer verse spruitjes van AH, die smaakten veel zoeter dan andere verse spruiten. Ik ga er inmiddels vanuit dat sommige (bittere)groenten inmiddels ook gevoed worden met suikerwater om lekkerder te smaken. Hoop dat dat ook eens onderzocht wordt. Om nog maar niet te spreken van de kunstmatige kweekaarde en hierdoor smakeloze kas-aardbeien, tomaten etc… Misschien ook suikerwater gaan toevoegen. Wat een gerotzooi met ons eten en nog met subsidie ook HELAAS. Geen subsidie voor biologische landbouw volgens mij en daarom zo duur. Pas in biologische winkel ook goed moeten zoeken voor groentespread zonder zoetstof, ook zeldzaam.

  2 likes
 • Lucie schreef:

  Vervolg:

  En zet het dan niet in de magnetron,want dan worden alle goede stoffen kapot gemaakt,maar warm het op in een pannetje met een klontje echte boter(waar je beslist niet dik van wordt,maar juist verzadigd wordt)

  1 likes
 • Lucie schreef:

  Als je dan onverhoopt een keer zo’n potje gebruikt,gooi de inhoud dan eerst in een vergiet en spoel het goed af,zo ben je dan zeker een deel van de suiker kwijt.

  0 likes
 • Quasimodo schreef:

  Suiker wordt overal aan toegevoegd. Zelfs aan tandpasta! Hett moet immers lekker smaken.
  In de toekomst kan er een verbod komen op rauwe onbewerkte voedsel dat je kunt kopen, onder het mom van gevaar van besmetting door virussen en bacterie of iets dergelijks. Wat er dan allemaal aan het voedsel zal worden toegevoegd (mind control stuff) is niet moeilijk te raden. Hopelijk gebeurt het niet, maar de controlfreaks kan het niet ver genoeg gaan.

  0 likes
 • helder schreef:

  En aan de suiker wordt groente toegevoegd. Als u het nog kunt volgen dan kunt u meer als ik !!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  corona

  99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

  Meer dan 99 procent van de Italianen ...

  >