Binnenland

Stikstofminister Van der Wal: 130 kilometer per uur op de snelweg ‘kan de natuur niet aan’

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!

Woensdag zei demissionair stikstofminister Christianne van der Wal in een commissiedebat dat het zo goed als onmogelijk is om de maximumsnelheid op de snelweg weer te verhogen naar 130 kilometer per uur.

“We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het niet aan,” beweerde de VVD-minister met droge ogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens haar zou de maatregel leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof ‘door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen’.

Hooguit 0,2 procent

Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura 2000-gebieden kunnen uitsluiten, stelde Van der Wal.

De vier formerende partijen willen uitzoeken of de maximumsnelheid weer naar 130 kilometer per uur kan, schreef het AD dinsdag. PVV, VVD (!), NSC en BBB hebben hier officiële vragen over gesteld aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, en Landbouw. Ze willen weten wat de consequenties hiervan zouden zijn en of herinvoering haalbaar is.

Experts twijfelen aan het effect van de maatregel op de stikstofuitstoot. Zo zei hoogleraar Wim de Vries van de Wageningen Universiteit dat de snelheidsverlaging de uitstoot op papier maar met hooguit 0,2 procent omlaag brengt. “De natuur help je er dus niet of nauwelijks mee.”

‘Zelfs dat kleine druppeltje kan er niet meer bij’

Vorige maand zei Van der Wal ook al in een Kamerdebat dat ze de maximumsnelheid niet gaat aanpassen: “Het stikstofbad zit zó vol dat zelfs dat kleine druppeltje er niet meer bij kan.”

Voormalig Eerste Kamerlid René Dercksen reageert: “Wetenschap: snelheid auto’s geeft niet te meten effect. Chef koffiekamer: natuur kan het niet aan.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 110 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

144 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
paratrooper
paratrooper
1 maand geleden

Van der Wal sodemieter op vuile slang

manon
manon
1 maand geleden

Zou zij dit zelf nou echt geloven? ik kan mij dat niet voorstellen want dan is zij nog dommer dan ik dacht en heeft ze volgens mij alleen de lagere school afgemaakt 4en nooit weer iets bijgeleerd. Stikstof hoort in de natuur net zoals CO2. Het Saharazand ligt hier op de auto’s (mocht het waar zijn) en dan zou stikstof niet over de Nederlandse grens komen, de politici in Nederland zijn stapelgek en geïndoctrineerd op de scholen om dit evangelie te verkondigen

Turtel
Turtel
1 maand geleden

Heeft ze nu zelf niet door hoe dom ze is en overkomt!🤣🤣 ze blijven maar hopen dat we in dat stikstof gedoe blijven geloven echt wat een domme figuren zijn dat dan

Margie
Margie
1 maand geleden

Wat een ongelofelijke vreselijke zeurzakken. Vooral dat wijf. Stikstof hoort bij de natuur. Mens ga koken,doe je wat nuttigs. O wacht!!!!! Daar heb je verstand voor nodig en dat heb je niet!!!!!!!

Back to top button
144
0
We lezen graag je reactie!x