Financieel

Storm van kritiek op overstap Barroso naar ‘Evil Empire’: “EU dient niet het volk, maar zakkenvullers”

Help door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso gaat aan de slag bij zakenbank Goldman Sachs. Hij wordt niet-uitvoerend voorzitter van de internationale tak van de bank. De nieuwe bijbaan doet veel stof opwaaien. De overstap komt precies op het verkeerde moment.

De Portugees is overigens zeker niet de eerste prominente EU-figuur die bij de bank aan de slag gaat. Onder meer ECB-president Mario Draghi en oud-commissaris Mario Monti werkten voor Goldman Sachs. Barroso’s voorganger, de Ier Peter Sutherland, is ook een oud-eurocommissaris.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De Franse krant Le Monde noemde de overstap ‘een anti-Europees gebaar, met verschrikkelijke gevolgen voor de publieke opinie’. Door voor Goldman Sachs aan de slag te gaan versterkt Barroso de indruk dat politici in Brussel alleen hun eigen zakken vullen.

Eldorado voor zakkenvullers

Europese politici hebben geschokt gereageerd op de overstap naar de bank, die door critici ook wel als het ‘Evil Empire’ wordt aangeduid. Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, twitterde: “De EU dient niet de Europese volkeren, maar het grote geld.”

Storm van kritiek op overstap Barroso naar 'Evil Empire': "EU dient niet het volk, maar zakkenvullers"Het Financieele Dagblad merkt op dat Goldman Sachs in veel Europese landen symbool staat voor de financiële acrobatiek die mede aan de basis lag van de kredietcrisis en de eurocrisis die daaruit voortvloeide.

Barroso bedient de door hem verafschuwde populisten, die de Europese samenwerking graag afschilderen als een eldorado voor baantjesjagers en zakkenvullers, op hun wenken, aldus de krant.

Government Sachs

Goldman Sachs staat ook wel bekend als Government Sachs, omdat zo veel Amerikaanse regeringsfunctionarissen er hebben gewerkt of na hun vertrek bij de overheid neerstrijken.

De overstap roept opnieuw vragen op over de innige banden tussen de politiek en het bedrijfsleven. Vorig jaar hadden negen van de 26 leden van Barroso’s commissie een nieuwe functie in het bedrijfsleven, bleek uit onderzoek van de waakhond Corporate Europe Observatory.

Onlangs kreeg oud-commissaris Neelie Kroes nog het internet over zich heen toen ze wegliep uit een interview. In 2004 beloofde ze dat ze nooit de overstap zou maken naar het bedrijfsleven. Inmiddels zit ze in de adviesraad van Uber en Bank of America Merrill Lynch.

[Z24]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
7 jaren geleden

‘europese politici hebben geschokt gereageerd’. voor de bühne hè, voor de bühne …

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Het zijn (zoals het artikel zegt) baantjesjagers en zakkenvullers die bereid zijn om over lijken te gaan.

Iberi
Iberi
7 jaren geleden

Een gekroonde (externe) Monarch die zich door Goddelijke en kosmische Beginselen (Regenboogverbond en een verbond van Vrede en Rechtshandhaving) laat leiden, zal een goed voorbeeld zijn wat betreft integriteit en transparantie en een goed voorbeeld doet (niet blindelings) de souvereinen (Anarcho-nationalisten) volgen om het land te doen floreren. De gekroonden op het avond-continent (West-Europa, daar waar het licht woont) heersen niet als tirannen, maar dienen te dienen, gezien hun uitnemende kwaliteiten en hun legers (Burgerij) dienen een steentje bij te dragen om al die koninkrijken te beschermen ten opzichte van de duisternis. Het uur komt dat de Tuin van Eden zal worden hersteld en al die koningen met hun burgers die Tuin tot een prachtige oase zullen transformeren.

exegese
exegese
7 jaren geleden

En zo stapelen de bedriegers de éne fout op de andere zodat ze steeds harder en opzichtiger door de mand vallen. De tijdgeest tast hun sluwheid aan en verandert hen langzaam in stompzinnige sukkels die denken dat de rest van de wereld het toch allemaal niet doorheeft. Een misrekening die hen uiteindelijk allemaal de kop zal kosten.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x