Homepagina » Financieel » Storm van kritiek op overstap Barroso naar ‘Evil Empire’: “EU dient niet het volk, maar zakkenvullers”
Storm van kritiek op overstap Barroso naar 'Evil Empire': "EU dient niet het volk, maar zakkenvullers"

Storm van kritiek op overstap Barroso naar ‘Evil Empire’: “EU dient niet het volk, maar zakkenvullers”

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso gaat aan de slag bij zakenbank Goldman Sachs. Hij wordt niet-uitvoerend voorzitter van de internationale tak van de bank. De nieuwe bijbaan doet veel stof opwaaien. De overstap komt precies op het verkeerde moment.

De Portugees is overigens zeker niet de eerste prominente EU-figuur die bij de bank aan de slag gaat. Onder meer ECB-president Mario Draghi en oud-commissaris Mario Monti werkten voor Goldman Sachs. Barroso’s voorganger, de Ier Peter Sutherland, is ook een oud-eurocommissaris.

De Franse krant Le Monde noemde de overstap ‘een anti-Europees gebaar, met verschrikkelijke gevolgen voor de publieke opinie’. Door voor Goldman Sachs aan de slag te gaan versterkt Barroso de indruk dat politici in Brussel alleen hun eigen zakken vullen.

Eldorado voor zakkenvullers

Europese politici hebben geschokt gereageerd op de overstap naar de bank, die door critici ook wel als het ‘Evil Empire’ wordt aangeduid. Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, twitterde: “De EU dient niet de Europese volkeren, maar het grote geld.”

Storm van kritiek op overstap Barroso naar 'Evil Empire': "EU dient niet het volk, maar zakkenvullers"Het Financieele Dagblad merkt op dat Goldman Sachs in veel Europese landen symbool staat voor de financiële acrobatiek die mede aan de basis lag van de kredietcrisis en de eurocrisis die daaruit voortvloeide.

Barroso bedient de door hem verafschuwde populisten, die de Europese samenwerking graag afschilderen als een eldorado voor baantjesjagers en zakkenvullers, op hun wenken, aldus de krant.

Government Sachs

Goldman Sachs staat ook wel bekend als Government Sachs, omdat zo veel Amerikaanse regeringsfunctionarissen er hebben gewerkt of na hun vertrek bij de overheid neerstrijken.

De overstap roept opnieuw vragen op over de innige banden tussen de politiek en het bedrijfsleven. Vorig jaar hadden negen van de 26 leden van Barroso’s commissie een nieuwe functie in het bedrijfsleven, bleek uit onderzoek van de waakhond Corporate Europe Observatory.

Onlangs kreeg oud-commissaris Neelie Kroes nog het internet over zich heen toen ze wegliep uit een interview. In 2004 beloofde ze dat ze nooit de overstap zou maken naar het bedrijfsleven. Inmiddels zit ze in de adviesraad van Uber en Bank of America Merrill Lynch.

[Z24]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • wolfje schreef:

  ‘europese politici hebben geschokt gereageerd’. voor de bühne hè, voor de bühne …

 • Kalki schreef:

  Het zijn (zoals het artikel zegt) baantjesjagers en zakkenvullers die bereid zijn om over lijken te gaan.

 • Iberi schreef:

  Een gekroonde (externe) Monarch die zich door Goddelijke en kosmische Beginselen (Regenboogverbond en een verbond van Vrede en Rechtshandhaving) laat leiden, zal een goed voorbeeld zijn wat betreft integriteit en transparantie en een goed voorbeeld doet (niet blindelings) de souvereinen (Anarcho-nationalisten) volgen om het land te doen floreren. De gekroonden op het avond-continent (West-Europa, daar waar het licht woont) heersen niet als tirannen, maar dienen te dienen, gezien hun uitnemende kwaliteiten en hun legers (Burgerij) dienen een steentje bij te dragen om al die koninkrijken te beschermen ten opzichte van de duisternis. Het uur komt dat de Tuin van Eden zal worden hersteld en al die koningen met hun burgers die Tuin tot een prachtige oase zullen transformeren.

 • exegese schreef:

  En zo stapelen de bedriegers de éne fout op de andere zodat ze steeds harder en opzichtiger door de mand vallen. De tijdgeest tast hun sluwheid aan en verandert hen langzaam in stompzinnige sukkels die denken dat de rest van de wereld het toch allemaal niet doorheeft. Een misrekening die hen uiteindelijk allemaal de kop zal kosten.

 • corbison schreef:

  Deze salonpooier was vroeger een Maoïst en als levensonderhoud een terraskelner , ik was als jongeman voor een langweekend in Portugal toen hij mij op het terras bediende. Hij dacht dat ik een Joodse Amerikaan was waar hij toen een bloed hekel aan had en liet dat ook duidelijk weten, maar wat ik het ergste vond een racist van het zuiverste water een zwarte man joeg hij van het terras af . Ik heb hem 1 cent fooi achter gelaten hij wenste mij toen ziektes toe waar ik nog nooit van had gehoord. Gewoon een stuk vullis is Barroso.

 • cosmic wave schreef:

  Dit verbaasd mij niets. Het is algemeen bekend dat een baan bij de politiek als opstapje dient voor een baan bij de financiële instellingen.

 • BerendW schreef:

  De Bilderberger heeft weer een hobbybaantje gevonden bij een van de grootste boevenbenden ter wereld, hij kan maar weer beter Maoïsme gaan bestuderen.

 • Elise49 schreef:

  Neem alle berichten bij elkaar en vraag je zelf af: Waarom? Kijk eens naar je eigen tuintje. Wat zie je daar gebeuren? Dit gegeven gebeurt wereldwijd. Als de natuur van slag is, dan worden wij dat ook. Komt er geen rust, dan worden wij ziek of gaan ook dood zoals de dieren en planten. Schimmels en andere organisme nemen het dan over.
  De EU hoort bij de wereldwijde agenda en vrijwel alle leiders weten ervan. Ook de Chinezen/Russen. Op alle vlakken ontstaat er schaarste met alle gevolgen van dien. Elite zorgt natuurlijk eerst goed voor henzelf. Schuilkelders, voorraden medicijnen/voedsel en water. Nu wakker?

 • Arwijn schreef:

  Hoe lang nog voor de mensen het zo zat zijn dat ze alle beschaving tijdelijk opzij zetten om deze mensen levend te verscheuren en hun bestaan voorgoed uit te wissen?

 • reality check schreef:

  Het zijn allemaal beneden-de- middelmaat lui, die de schijnwerpers en het geld zoeken. Een ander woord is narcisten!
  Lees daar maar eens de defenitie van……..

 • x

  Check Also

  de jonge

  De Jonge laat ons meebetalen aan schadeclaims coronavaccin: ‘Weg met die vent!’

  Als een coronavaccin onverwachte bijwerkingen veroorzaakt, betaalt ...

  coronavaccin

  Psycholoog spreekt zich uit: ‘Ik ben tegen het coronavaccin’

  De Amerikaanse farmaceut Pfizer zou zomaar eens ...

  >