Homepagina » Gezondheid » Studie: groene thee doodt kankercellen
Studie: groene thee doodt kankercellen

Studie: groene thee doodt kankercellen

Een stofje in groene thee blijkt mondkankercellen te doden. Daarbij blijven gezonde cellen intact, zo hebben wetenschappers gezegd. Ze hebben ontdekt hoe de stof kankercellen kan bestrijden.

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben het mechanisme achterhaald waarmee EGCG (epigallocatechinegallaat) mondkankercellen doodt zonder gewone cellen aan te tasten.

EGCG wekt in de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, een proces op dat leidt tot celdood. “EGCG doet iets waardoor de mitochondriën beschadigd raken,” zei professor Joshua Lambert. “Die schade leidt uiteindelijk tot geprogrammeerde celdood. De beschermingsmechanismen van de cellen worden uitgeschakeld terwijl EGCG oxidatieve stress veroorzaakt.”

Het team van Lambert ontdekte dat EGCG, een polyfenol uit groene thee, deze reactie niet veroorzaakte in gewone cellen. Sterker nog: EGCG bleek de gezonde cellen juist beter te beschermen.

Het team wil het mechanisme nu gaan testen bij dieren. De wetenschappers hopen kankerbehandelingen te ontwikkelen die net zo effectief zijn als de huidige, maar zonder de schadelijke bijwerkingen.

“Het probleem met chemotherapie is dat de medicijnen alle snel delende cellen doden,” zei Lambert. “Kankercellen delen zich snel, maar datzelfde geldt voor cellen in je haarzakjes en je darmen, dus je hebt veel bijwerkingen. Die bijwerkingen zien we niet bij de consumptie van groene thee.”

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research.

[PennState]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eNdEmiOn
eNdEmiOn
6 jaren geleden

Waarschijnlijk is dit effect bij zo’n beetje elk “groen” blaadje al dan niet in meer of mindere mate te constateren. Interessanter als preventie middel dan om hiermee naar een geneesmiddel te werken aangezien we al gewoon cannabisolie als wijd en breid gedocumenteerd geneesmiddel te boek hebben staan. Kunnen we bete eraan werken dat daar ook eenvoudig aan te komen is. Zeker in een vrij land heeft een ander niet uit te maken wat jij in je lichaam stopt.

N-e
N-e
6 jaren geleden

Fantastisch !

Hawks
Hawks
6 jaren geleden

Beetje jammer dat je voor dit rapport moet betalen; ik ben benieuwd hoeveel Epigallocatechin-3-gallate er in groene thee zit en hoeveel er gebruikt is in de tests.

EllenB
EllenB
6 jaren geleden

Mijn zus dronk alleen maar groene thee.
Al jaren voor ze borstkanker kreeg.
Het heeft voor haar dus niks gedaan, want ze is inmiddels overleden.
Goede voeding en gezond leven, geeft echt geen garantie tegen deze ziekte.
Het is echt wel iets ingewikkelder.
Ik denk zelf, dat stress, angst voor de ziekte, en het opkroppen van gevoelens, een veel grotere invloed heeft, bij het ontwikkelen van kanker.

x

Check Also

patholoog

Patholoog laat zien wat de prik met het brein en andere organen van ingeënten doet

Ryan Cole, een dermatopatholoog uit Idaho, gaf ...

piloten

Verschrikkelijk: vijf piloten van JetBlue dood – waren ze geprikt?

Afgelopen maand werd bekend dat in een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

7
0
We lezen graag je reactie!x