Gezondheid

De EU luistert helemaal niet naar burgers en Timmermans & co moeten zich schamen. Europarlementslid haalt uit

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week kondigde de Europese Commissie aan dat de vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. “Deze aankondiging verdient de prijs voor meest cynische communicatie 2017,” reageert Europarlementslid Bart Staes.

“De Europese Commissie luistert helemaal niet naar burgers en strooit hen gewoon zand in de ogen,” stelt hij. “Timmermans & co moeten zich schamen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Staes: “Ten eerste koppelen ze dat aan hun reactie op het Europees burgerinitiatief of ECI rond glyfosaat. Ruim een miljoen burgers vragen om gegronde redenen een verbod en we krijgen een verlenging. Om de bittere pil zogenaamd te verzachten, kondigt de Europese Commissie tegelijkertijd ook aan dat “wetenschappelijke beoordelingen transparanter zullen worden”. Maar dat geldt dus vooralsnog niet voor glyfosaat, waar die burgervraag nochtans over ging, die mag dus blijkbaar gewoon nog op basis van een niet-transparante procedure verlengd worden?”

Verworpen

Het Europees burgerinitiatief, dat in een recordtijd door meer dan 1,3 miljoen burgers in Europa werd ondertekend, werd zonder pardon verworpen door de Europese Commissie.

De Commissie stelde dat er geen reden is om glyfosaat te verbieden. “Immers, het Europees voedselagentschap EFSA vond dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kankerverwekkend is voor de mens,” klonk het.

Andere conclusies

Daarover zegt Staes: “De Europese Commissie geeft aan dat ikzelf en drie groene collega’s gelijk hadden, toen we dit voorjaar naar het Europees Hof van Justitie stapten om meer transparantie of inzage te eisen inzake tientallen studies over glyfosaat afkomstig van de industrie die EFSA gebruikte voor de beoordeling van deze toxische herbicide, en die ook de doorslag gaven. Want die studies werden dus wél gebruikt voor de Europese evaluatie van glyfosaat, maar kunnen niet gescreend worden door onafhankelijke wetenschappers. Precies ook een reden waarom het VN-kankerinstituut IARC dit soort niet-publiek gepubliceerde en peer reviewed wetenschappelijke studies uitdrukkelijk niet wil gebruiken. En tot andere conclusies kwam dan EFSA.”

“Zolang de Commissie het testen van chemicaliën overlaat aan de industrie zelf verliest ze het vertrouwen van de burgers,” reageerde Greenpeace.

Nep-transparantie

Staes besluit: “Dit ruikt naar een mooi staaltje van de vlucht-naar-voren-communicatie van de Europese Commissie, net als Bayer vorige week deed met hun nep-transparantie. De centrale vraag is heel eenvoudig: primeren commerciële belangen boven die van volksgezondheid en milieu?”

Foto: 1Veertje Wikimedia Commons

[Bart Staes]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jeff
jeff
6 jaren geleden

Inspraak mag niet leiden tot medezeggenschap! ooit heb ik er om gelachen, nu is het bittere ernst. Timmermans mag zich scharen in het rijtje van H. Kissinger, wat op zich wel weer een plaats oplevert in een of ander kut geschiedenisboek, heil man en nu maar hopen dat jouw kampf over 50 jaar ook verboden wordt. (door de volgende bandiet)

realitycheck
realitycheck
6 jaren geleden

Kunnen we denk ik kort over zijn: ja.

Paul
Paul
6 jaren geleden

Die zelfpijper van een Timmermans krijgt zijn karma nofg wel, net zoals zijn collega euro nazi’s

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

EU/democratie is een masker voor dictatuur.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x