Homepagina » Financieel » Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA: een slager die zijn eigen vlees keurt
Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA: een slager die zijn eigen vlees keurt

Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA: een slager die zijn eigen vlees keurt

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de grootste geneesmiddelenautoriteit ter wereld, heeft talloze werknemers in dienst die belangenconflicten hebben. Dat schrijft The Wall Street Journal. Slechts één procent van die banden wordt door de FDA wereldkundig gemaakt.

Bijna 10 procent van de werknemers van de toezichthouder heeft ooit een product van een bedrijf beoordeeld waar ze ook een financiële relatie mee onderhouden. Het gaat hoofdzakelijk om medische hulpmiddelen in de gebieden cardiologie, orthopedie en gynaecologie.

De afgelopen twee jaar heeft een derde van de 122 beoordelaars op die terreinen op enige wijze financiële ondersteuning ontvangen van de farmaceutische industrie. Het gaat om bedragen tot meer dan 10.000 dollar.

Volgens een woordvoerder van de FDA hoeven bindingen met bedrijven op zich geen probleem te zijn, zolang een beoordelaar maar geen producten evalueert van het bedrijf dat hem of haar sponsort. Het zou bovendien moeilijk zijn deskundigen te vinden zonder enige binding met de industrie. Bij meer transparantie over financiële belangen zou de FDA steeds minder experts bereid vinden om plaats te nemen in de beoordelingscommissies.

Ook in Europa zijn er problemen met de onafhankelijkheid van de beoordelingsprocedures van medische hulpmiddelen. Onderzoeksprogramma Radar bracht een nieuw medisch hulpmiddel op de markt om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om zo’n hulpmiddel goedgekeurd te krijgen.

Radar verzon een bekkenbodemmatje (een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij vrouwen die last hebben van een verzakking), dat gebaseerd is op vier modellen van verschillende fabrikanten die in Europa verkocht worden of werden.

Het matje van Radar bestond uit een mandarijnennetje. Drie keuringsinstanties in Italië, Turkije en Oostenrijk keurden het matje goed zonder het ooit te hebben gezien.

[Medisch Contact, FD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Jep, dat doen ze daar al een flinke tijd. Het Medische Industriële Complex is sterk in de VS.

  5 likes
 • Ronny schreef:

  ik zie niet achter ieder “nieuwsbericht” een complot maar heb wel het idee dat dit soort instanties dubbele belangen hebben. ik persoonlijk denk dat veel ziektes allang te behandelen zijn, voor minder geld en met betere resultaten. alleen is de (pharma) industrie zeer machtig en zal in sommige gevallen er alles aan gelegen zijn om deze “nieuwe en betere” middelen achter de hand te houden om niet in eigen vlees te snijden. en dat zie je terug in alle takken van de industrie.
  helaas is geld en macht nog steeds kostbaarder dan een mensenleven……

  3 likes
 • JaneDo schreef:

  Zo’n matje niet aan te raden, mocht je als vrouw last hebben van een baarmoeder of blaasverzakking. 70 % van de vrouwen kregen later te maken met allerlei complicaties.

  2 likes
 • Riekele schreef:

  Dit soort instanties als de FDA zijn naar mijn mening volledig moreel failliet!

  1 likes
 • exegese schreef:

  Ach, een kniesoor die daar op let. Sommige mensen weten gewoon altijd wat, vooral als het over hun gezondheid gaat, zeikerds !

  0 likes
 • Henk de Groot schreef:

  Er is momenteel veel aandacht voor een grootschalig medisch onderzoek waar begin dit jaar over werd bericht.

  Uit dit onderzoek bleek dat de meeste geneesmiddelen niet werken. Circa 12 procent van alle voorgeschreven medicijnen en behandelingen kunnen helpen, terwijl 57 procent geen effect heeft of zelfs schadelijk is.

  Een onderzoeksteam dat samenwerkt met het British Medical Journal (BMJ) keek naar 2500 verschillende medicijnen en behandelingen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Clinical Evidence Handbook (2012 BMJ Publishing Group).

  0 likes
 • x

  Check Also

  Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

  Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

  Het Amerikaanse Congres is omgekocht door Big ...

  Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

  Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

  De moderne mens leeft op vlak van ...

  >