Financieel

Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA: een slager die zijn eigen vlees keurt

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de grootste geneesmiddelenautoriteit ter wereld, heeft talloze werknemers in dienst die belangenconflicten hebben. Dat schrijft The Wall Street Journal. Slechts één procent van die banden wordt door de FDA wereldkundig gemaakt.

Bijna 10 procent van de werknemers van de toezichthouder heeft ooit een product van een bedrijf beoordeeld waar ze ook een financiële relatie mee onderhouden. Het gaat hoofdzakelijk om medische hulpmiddelen in de gebieden cardiologie, orthopedie en gynaecologie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De afgelopen twee jaar heeft een derde van de 122 beoordelaars op die terreinen op enige wijze financiële ondersteuning ontvangen van de farmaceutische industrie. Het gaat om bedragen tot meer dan 10.000 dollar.

Volgens een woordvoerder van de FDA hoeven bindingen met bedrijven op zich geen probleem te zijn, zolang een beoordelaar maar geen producten evalueert van het bedrijf dat hem of haar sponsort. Het zou bovendien moeilijk zijn deskundigen te vinden zonder enige binding met de industrie. Bij meer transparantie over financiële belangen zou de FDA steeds minder experts bereid vinden om plaats te nemen in de beoordelingscommissies.

Ook in Europa zijn er problemen met de onafhankelijkheid van de beoordelingsprocedures van medische hulpmiddelen. Onderzoeksprogramma Radar bracht een nieuw medisch hulpmiddel op de markt om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om zo’n hulpmiddel goedgekeurd te krijgen.

Radar verzon een bekkenbodemmatje (een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij vrouwen die last hebben van een verzakking), dat gebaseerd is op vier modellen van verschillende fabrikanten die in Europa verkocht worden of werden.

Het matje van Radar bestond uit een mandarijnennetje. Drie keuringsinstanties in Italië, Turkije en Oostenrijk keurden het matje goed zonder het ooit te hebben gezien.

[Medisch Contact, FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Jep, dat doen ze daar al een flinke tijd. Het Medische Industriële Complex is sterk in de VS.

exegese
exegese
9 jaren geleden

Ach, een kniesoor die daar op let. Sommige mensen weten gewoon altijd wat, vooral als het over hun gezondheid gaat, zeikerds !

JaneDo
JaneDo
9 jaren geleden

Zo’n matje niet aan te raden, mocht je als vrouw last hebben van een baarmoeder of blaasverzakking. 70 % van de vrouwen kregen later te maken met allerlei complicaties.

Ronny
Ronny
9 jaren geleden

ik zie niet achter ieder “nieuwsbericht” een complot maar heb wel het idee dat dit soort instanties dubbele belangen hebben. ik persoonlijk denk dat veel ziektes allang te behandelen zijn, voor minder geld en met betere resultaten. alleen is de (pharma) industrie zeer machtig en zal in sommige gevallen er alles aan gelegen zijn om deze “nieuwe en betere” middelen achter de hand te houden om niet in eigen vlees te snijden. en dat zie je terug in alle takken van de industrie.
helaas is geld en macht nog steeds kostbaarder dan een mensenleven……

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x