Gezondheid

Suiker heeft zelfde effect op het brein als cocaïne

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overmatige consumptie van suiker verhoogt het dopamineniveau op bijna dezelfde manier als drugs zoals cocaïne en morfine. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queensland University of Technology (QUT) in Australië.

Mensen die verslaafd zijn aan suiker moeten volgens de onderzoekers op dezelfde manier worden behandeld als andere drugsverslaafden. Uit de studie blijkt dat suikerconsumptie op de lange termijn leidt tot een lager dopamineniveau. Dat betekent dat mensen steeds meer suiker moeten consumeren om hetzelfde niveau te bereiken en depressie te voorkomen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De wetenschappers kwamen daarnaast tot de ontdekking dat chronische blootstelling aan sucrose kan leiden tot eetstoornissen en het gedrag van individuen kan veranderen.

Stemming en motivatie

“We hebben ontdekt dat dieren die veel suiker consumeren niet alleen het risico lopen aan te komen, maar vanaf het moment dat ze volwassen worden ook te maken kunnen krijgen met neurologische en psychische effecten die de stemming en motivatie beïnvloeden,” aldus neurowetenschapper professor Selena Bartlett van de Queensland University of Technology.

Ze voegde toe dat middelen die worden gebruikt bij nicotineverslaving ook kunnen helpen om suikerverslaving te behandelen. “Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 1,9 miljard mensen te zwaar zijn en 600 miljoen obees,” voegde ze toe.

Kunstmatige zoetstoffen

De studie, die is gepubliceerd in PLOS ONE, keek ook naar het effect van kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine. Die blijken in het brein nagenoeg dezelfde effecten te hebben als gewone suiker.

Vorig jaar publiceerde dr. James DiNicolantonio een onderzoek over de gevaren van suiker en de overeenkomsten tussen suiker en cocaïne. “Als je ratten verslaafd maakt aan cocaïne en daarna suiker introduceert, stappen ze bijna allemaal over op suiker,” zei hij.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
onbekend
onbekend
7 jaren geleden

Men wordt niet gek van suiker, men moet eerst goed gek zijn om suiker te eten.

dimmer
dimmer
7 jaren geleden

fietsen trimmen en sex ook om maar n voorbeeld te noemen.

only yoU
only yoU
7 jaren geleden

Alle dagen heel druk, ADHD

Ph
Ph
7 jaren geleden

“Als je ratten verslaafd maakt aan cocaïne en daarna suiker introduceert, stappen ze bijna allemaal over op suiker,” zei hij.”

Niet meer dan normaal dat de ratten kiezen voor suiker, gezien dat energierijk voedsel is, cocaïne is geen voedsel, dus uiteindelijk heeft het niets met verslaving te maken.
Voor de rest zit suikerverslaving vooral tussen de oren, gezien suiker van essentieel belang is voor de werking van onder meer onze hersens…het is energie.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x