Homepagina » Gezondheid » Suiker heeft zelfde effect op het brein als cocaïne
Suiker 'heeft zelfde effect op het brein als cocaïne'

Suiker heeft zelfde effect op het brein als cocaïne

Overmatige consumptie van suiker verhoogt het dopamineniveau op bijna dezelfde manier als drugs zoals cocaïne en morfine. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queensland University of Technology (QUT) in Australië.

Mensen die verslaafd zijn aan suiker moeten volgens de onderzoekers op dezelfde manier worden behandeld als andere drugsverslaafden. Uit de studie blijkt dat suikerconsumptie op de lange termijn leidt tot een lager dopamineniveau. Dat betekent dat mensen steeds meer suiker moeten consumeren om hetzelfde niveau te bereiken en depressie te voorkomen.

De wetenschappers kwamen daarnaast tot de ontdekking dat chronische blootstelling aan sucrose kan leiden tot eetstoornissen en het gedrag van individuen kan veranderen.

Stemming en motivatie

“We hebben ontdekt dat dieren die veel suiker consumeren niet alleen het risico lopen aan te komen, maar vanaf het moment dat ze volwassen worden ook te maken kunnen krijgen met neurologische en psychische effecten die de stemming en motivatie beïnvloeden,” aldus neurowetenschapper professor Selena Bartlett van de Queensland University of Technology.

Ze voegde toe dat middelen die worden gebruikt bij nicotineverslaving ook kunnen helpen om suikerverslaving te behandelen. “Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 1,9 miljard mensen te zwaar zijn en 600 miljoen obees,” voegde ze toe.

Kunstmatige zoetstoffen

De studie, die is gepubliceerd in PLOS ONE, keek ook naar het effect van kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine. Die blijken in het brein nagenoeg dezelfde effecten te hebben als gewone suiker.

Vorig jaar publiceerde dr. James DiNicolantonio een onderzoek over de gevaren van suiker en de overeenkomsten tussen suiker en cocaïne. “Als je ratten verslaafd maakt aan cocaïne en daarna suiker introduceert, stappen ze bijna allemaal over op suiker,” zei hij.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  En toch wordt de suikerindustrie volop gesubsidiëert en kost een kilo suiker al sinds jaar en dag in verhouding belachelijk weinig. Toch opmerkelijk hoe juist ongezonde voeding en -supplementen altijd belachelijk goedkoop zijn gehouden en dus aantrekkelijk voor de mensen met de laagste inkomens, Dan lijkt geld plotseling niet meer het belangrijkste aspect zoals in de farmacie en ziekenzorg. Toeval ?????

  5 likes
 • Ph schreef:

  “Als je ratten verslaafd maakt aan cocaïne en daarna suiker introduceert, stappen ze bijna allemaal over op suiker,” zei hij.”

  Niet meer dan normaal dat de ratten kiezen voor suiker, gezien dat energierijk voedsel is, cocaïne is geen voedsel, dus uiteindelijk heeft het niets met verslaving te maken.
  Voor de rest zit suikerverslaving vooral tussen de oren, gezien suiker van essentieel belang is voor de werking van onder meer onze hersens…het is energie.

  3 likes
  • exegese schreef:

   @Ph, schreef : gezien suiker van essentieel belang is voor de werking van onder meer onze hersens…het is energie.

   In principe klopt dat, helaas geldt dat niet voor geraffineerde suiker, die doet veel meer kwaad dan goed en is zoals bewezen domweg verslavend. Het ontregelt je lichaam en maakt je vroeg of laat ernstig ziek, dat is onomstotelijk bewezen en dat zie je om je heen, dag in dag uit.

   Als je aan je broodnodige suiker wilt komen neem je natuurlijke producten die rijk zijn aan suiker of zetmeel daar zal je lichaam je dankbaar voor zijn en je dokter ziet je echt een stuk minder vaak, zoniet helemaal niet meer.

   1 likes
 • onbekend schreef:

  Men wordt niet gek van suiker, men moet eerst goed gek zijn om suiker te eten.

  2 likes
 • dimmer schreef:

  fietsen trimmen en sex ook om maar n voorbeeld te noemen.

  2 likes
 • only yoU schreef:

  Alle dagen heel druk, ADHD

  2 likes
 • Wisse schreef:

  Suiker maakt kinderen hyper actief. Die dan vervolgens door ouders naar een psychiater gebracht worden en de stempel ADHD krijgen. Vervolgens wordt amphetamine voorgeschreven om de concentratie te verbeteren. En nogsteeds tot vandaag de dag vinden mensen het nodig zich ermee te bemoeien als er iemand een jointje rookt. Ik ben net als velen versteld hoe dom mijn medemens is en hoe er niet nagedacht wordt over wat de medicinale wereld nou eigenlijk allemaal aan het doen is.

  0 likes
 • x

  Check Also

  geheugen

  Hoe Hack Je Jouw Brein voor een SUPERGEHEUGEN?

  Zou een sterker vermogen om dingen beter ...

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

  >