Homepagina » Propaganda » Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda
Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

De Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler zei eens: “De analfabeten van de 21ste eeuw zullen niet de mensen zijn die niet kunnen lezen of schrijven, maar zij die niet kunnen leren, afleren en opnieuw leren.”

Zo is er bijvoorbeeld veel mis met de wereldkaart die stevig in ons hoofd is geprent. In oktober 2010 zorgde de Duitse softwareontwikkelaar Kai Krause voor ophef met zijn kaart getiteld ‘The True Size of Africa’.

Krause toonde aan dat westerse cartografen onder leiding van Gerardus Mercator de relatieve omvang van landen en continenten hebben veranderd. Hij liet zien dat Afrika door Mercator een heel stuk kleiner gemaakt is.

Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

True Size of Africa (Kai Krause)

Propaganda

Op de wereldkaart lijkt Canada een enorm land, maar in realiteit past het gemakkelijk drie keer in Afrika. Onze wereldkaart is zeer misleidend, schrijft CNN.

Zelfs voorzitter Menno-Jan Raak van de International Cartographic Association (ICA) ontkent dit niet. “Op de één of andere manier is deze projectie gebruikt voor de meeste wereldkaarten, met name de kaarten die sinds het begin van de jaren 1900 worden gemaakt voor scholen,” zei hij. “De meesten van ons zijn opgegroeid met dit wereldbeeld.”

De laatste tijd worden kaarten steeds vaker gebruikt als propaganda, aldus Raak. “Rusland oogt enorm op de Mercatorkaart. Als je het land rood kleurt en vergelijkt met de rest van Europa, ziet het er opeens gevaarlijk uit.”

Heerser

Mercator veranderde de omvang van de continenten in het voordeel van het Westen. Canada, Rusland en de Verenigde Staten zijn heel erg uitvergroot, terwijl Afrika een stuk kleiner is gemaakt. Op de Mercatorkaart lijkt Groenland bijna even groot als Afrika, maar in realiteit is Groenland niet groter dan de Democratische Republiek Congo, een land in Centraal-Afrika.

Professor Marianne Franklin van de Goldsmiths, University of London legde uit dat de kaarten die we vandaag de dag zien de macht van het Westen moeten uitbeelden, als heerser over de wereld in het tijdperk van het Europese imperialisme.

“Die wereldkaarten blijven gebruikt worden ook al kloppen ze niet, omdat ze de Anglo-Euro-Amerikaanse aanname ondersteunen dat de wereld aan hen toebehoort,” zei ze.

[CNN]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Wordt het tijd voor de Wereldleider Maître.

Tink
Tink
5 jaren geleden

Dat heb ik gewoon op school geleerd, is echt geen geheim hoor. Omdat de wereld een bol is en een wereldkaart plat, vervormen de continenten die dichter bij de polen liggen. Dichtbij de Zuidpool ligt niet zoveel landmassa, maar bij de Noordpool wel. De ruimte tussen de meridianen wordt kunstmatig opgevuld, om de bol plat op de kaart te krijgen. Dichtbij de evenaar hoeft er nauwelijks opgevuld te worden, maar bij de polen wel. Daardoor lijkt ook Rusland gigantisch. Dat werd tijdens de Koude Oorlog gebruikt door de Amerikanen om het “rode gevaar” letterlijk te vergroten. Een optisch trucje. Maar kijk je op een wereldbol naar de continenten, dan zie je ze precies in de juiste verhouding.

Willie
Willie
5 jaren geleden

“De meesten van ons zijn opgegroeid met dit wereldbeeld.” We zijn met heel wat meer soorten beelden opgegroeid en ingepeperd. Armzalige eigenlijk!

Logiter
Logiter
5 jaren geleden

En waar kunnen we dan onze werkelijke wereldkaart bemachtigen?

x

Check Also

volkskrant

Volkskrant onder vuur wegens ‘bizarre propaganda’ over coronavaccin: ‘Wat ís dat voor ‘journalistiek’?’

In de Volkskrant verscheen gisteravond een artikel ...

ouders

Groep van duizenden ouders dagvaardt De Jonge: ‘Hij moet propagandacampagnes rond coronavaccin staken’

Na de aansprakelijkstelling van de overheid en ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

57
0
We lezen graag je reactie!x