Homepagina » Propaganda » Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda
Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

De Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler zei eens: “De analfabeten van de 21ste eeuw zullen niet de mensen zijn die niet kunnen lezen of schrijven, maar zij die niet kunnen leren, afleren en opnieuw leren.”

Zo is er bijvoorbeeld veel mis met de wereldkaart die stevig in ons hoofd is geprent. In oktober 2010 zorgde de Duitse softwareontwikkelaar Kai Krause voor ophef met zijn kaart getiteld ‘The True Size of Africa’.

Krause toonde aan dat westerse cartografen onder leiding van Gerardus Mercator de relatieve omvang van landen en continenten hebben veranderd. Hij liet zien dat Afrika door Mercator een heel stuk kleiner gemaakt is.

Vergeet wat je hebt geleerd: Onze wereldkaart is zeer misleidend en wordt gebruikt als propaganda

True Size of Africa (Kai Krause)

Propaganda

Op de wereldkaart lijkt Canada een enorm land, maar in realiteit past het gemakkelijk drie keer in Afrika. Onze wereldkaart is zeer misleidend, schrijft CNN.

Zelfs voorzitter Menno-Jan Raak van de International Cartographic Association (ICA) ontkent dit niet. “Op de één of andere manier is deze projectie gebruikt voor de meeste wereldkaarten, met name de kaarten die sinds het begin van de jaren 1900 worden gemaakt voor scholen,” zei hij. “De meesten van ons zijn opgegroeid met dit wereldbeeld.”

De laatste tijd worden kaarten steeds vaker gebruikt als propaganda, aldus Raak. “Rusland oogt enorm op de Mercatorkaart. Als je het land rood kleurt en vergelijkt met de rest van Europa, ziet het er opeens gevaarlijk uit.”

Heerser

Mercator veranderde de omvang van de continenten in het voordeel van het Westen. Canada, Rusland en de Verenigde Staten zijn heel erg uitvergroot, terwijl Afrika een stuk kleiner is gemaakt. Op de Mercatorkaart lijkt Groenland bijna even groot als Afrika, maar in realiteit is Groenland niet groter dan de Democratische Republiek Congo, een land in Centraal-Afrika.

Professor Marianne Franklin van de Goldsmiths, University of London legde uit dat de kaarten die we vandaag de dag zien de macht van het Westen moeten uitbeelden, als heerser over de wereld in het tijdperk van het Europese imperialisme.

“Die wereldkaarten blijven gebruikt worden ook al kloppen ze niet, omdat ze de Anglo-Euro-Amerikaanse aanname ondersteunen dat de wereld aan hen toebehoort,” zei ze.

[CNN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Tink schreef:

  Dat heb ik gewoon op school geleerd, is echt geen geheim hoor. Omdat de wereld een bol is en een wereldkaart plat, vervormen de continenten die dichter bij de polen liggen. Dichtbij de Zuidpool ligt niet zoveel landmassa, maar bij de Noordpool wel. De ruimte tussen de meridianen wordt kunstmatig opgevuld, om de bol plat op de kaart te krijgen. Dichtbij de evenaar hoeft er nauwelijks opgevuld te worden, maar bij de polen wel. Daardoor lijkt ook Rusland gigantisch. Dat werd tijdens de Koude Oorlog gebruikt door de Amerikanen om het “rode gevaar” letterlijk te vergroten. Een optisch trucje. Maar kijk je op een wereldbol naar de continenten, dan zie je ze precies in de juiste verhouding.

  40 likes
 • Logiter schreef:

  En waar kunnen we dan onze werkelijke wereldkaart bemachtigen?

  2 likes
  • Geen Twijfel schreef:

   Inderdaad, hoe lang wil men om de pot draaien? Maar vergeet niet dat ook ninefornews de Alientheory aanhangt zoals hun founder Anton Teuben. Ik heb geen probleem met Aliens, maar de manier hoe ze worden beschreven makes no sense.

   Flat earth is de absolute realiteit, ten eerste zegt onze waarneming dat, en ten tweede zijn er tal van bewijzen die dat bevestigen.

   Om nu ineens het ruimtebeeld vaarwel te zeggen zoals de meesten aanhangen zal enorm veel pijn en schaamte met zich mee brengen.

   Ik heb hier zelf een artikel over geschreven.

   http://geentwijfel.webs.com/apps/blog/show/44109823-platte-aarde-bolle-aarde-wat-is-het-nu-

   3 likes
   • Solaris schreef:

    Er is geen enkel bewijs dat de flat earth bevestigt, en het komt al evenmin overeen met onze waarnemingen. Zoals het feit dat de sterren op het noordelijk halfrond rond de poolster lijken te draaien – tegen de wijzers van de klok in – terwijl ze op het zuidelijk halfrond rond een heel ander punt draaien en met de wijzers van de klok mee. Op een platte aarde is dit onmogelijk. Sowieso is het op een platte aarde zoals de flat earthers die voorstellen het onmogelijk om vanuit Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika dezelfde zuidelijke hemel te zien – en toch gebeurt het! 🙂

    Het idee dat de aarde plat is, is eersteklas flauwekul.

    14 likes
    • Rob ter Horst schreef:

     Wat platlanders doen is gewoon steeds een herhaling van dezelfde zetten, elke keer opnieuw, met hetzelfde verhaal, steeds door “iemand” anders.

     Wat betreft die 2 opname’s van NASA van onze wereldbol.
     “Maar toch weet NASA ons perfecte satellietfotos te bezorgen van onze geweldige wereldbol. Let goed op! De onderstaande afbeelding laat exacte afbeeldingen zien van satellietfotos volgens de NASA, uiteraard zou dat wat u ziet onze aarde zijn.”
     “Valt het niet op dat Noord Amerika binnen 34 jaar tijd enorm gegroeid is? Ik zou zeggen bijna drie keer groter!”

     Niks bijzonders als je weet wat er gedaan is. Het is niks anders dan inzoomen op Noord-Amerika (2012) en dan het geheel verkleinen naar het formaat van 1978. Dit proces kan je ook verkrijgen via Google Earth. Je draait de bol naar de Amerika’s, en zoomt dan een beetje in richting Noord-Amerika. Je ziet dan Noord-Amerika vrijwel beeldvullend zijn, met één verschil. De wereldbol is veel groter geworden, maar dit los je op door de bol te verkleinen in een fotobewerkingspakket, en daarom lijken de opname’s uit 1978 en 2012 verhoudingsgewijs niet te kloppen, maar doen ze dat uiteindelijk wél…
     Dit is dus door iedereen reproduceerbaar, en maakt een einde aan dit specifieke verhaal over NASA…

     11 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    En als je het over de duvel hebt, wéér een andere nickname…

    13 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    En je blog zit vol met de klassieke fouten en aannames…

    4 likes
  • pleiadian schreef:

   Een “werkelijke kaart” bestaat niet. Alhoewel sommigen hier daar anders over denken, is de wereld is een bol. Een bol kun je niet zonder vervorming op een plat vlak weergeven.

   24 likes
   • Armonicus schreef:

    “Een “werkelijke kaart” bestaat niet.”

    Ja, of zoals mijn natuurkunde leraar vertelde op de middelbare school. 100% plat bestaat niet, want als je perfect rechte treinrails, pijpleidingen, weg- of brugdelen maakt, zullen ze (door de zwaartekracht) altijd perfect aansluiten op de grond, terwijl we WETEN dat die grond eigenlijk een bol is. Dus perfect plat of recht bestaat niet!

    Want zo werkt wetenschap, accepteren wat je niet waarneemt, want het staat geschreven in deze boeken. Dit in tegenstelling tot religies die zeggen, je kan onze god niet waarnemen, maar hij bestaat wel degelijk. En het bewijs staat in dit (heilige) boek.
    😉

    9 likes
  • Frank schreef:

   Een wereldbol laat de werkelijke grote zien (althans als je niet de flat-earth theorie aanhangt).
   De Gall-Peters projectie is een projectie die de grootte van de landen in stand houd.
   http://www.viewsoftheworld.net/wp-content/uploads/2010/08/worldmapper_basepeters.jpg

   Voor nog meer andere projecties: http://www.viewsoftheworld.net/?p=752

   4 likes
 • Arwijn schreef:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Flat_earth.png
  Hoe lang wil je er nog omheen blijven draaien?

  11 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Ook op een platte aarde is een kilometer duizend meter. Feitelijke afstanden en richtingen kloppen dan op een platte aarde niet meer!

   12 likes
   • Solaris schreef:

    Inderdaad, de lengte van Australië op de flat earth kaart komt totaal niet overeen met wat we werkelijk meten. Rara hoe kan dat. Overigens Arwijn, ik hoor nog steeds graag van je waarom FM-zenders niet de volledige platte aarde kunnen bereiken, maar in de praktijk ophouden bij de horizon.

    10 likes
    • droogtrommel schreef:

     Geluid hoeft niet perse oneindig ver te reizen. die sterrenhemel vind ik een beter argument 😉

     1 likes
     • Rob ter Horst schreef:

      “Geluid hoeft niet perse oneindig ver te reizen”?

      Dat wat in een FM zender gaat is geluid. Dat wat uit je radio komt is geluid. Dat wat er tussenin zit is het elektromagnetisch spectrum (radiofrequentie), en dat geeft geen geluid…

      6 likes
     • Solaris schreef:

      FM zenders zijn geen geluid, maar een radiosignaal. Een signaal dat reist in een rechte lijn vanaf de zendmast en in de praktijk blijkt op te houden bij de horizon, doorgaans zo’n 40-80 km afhankelijk van de hoogte van de mast.

      Op een platte aarde zou je in Den Haag eenvoudig FM zenders uit Engeland moeten kunnen ontvangen. In de praktijk gebeurt dat dus niet. Het zoveelste bewijs dat de flat earth theorie onzin is.

      Alleen bij zeer specifieke atmosferische omstandigheden (door radiofreaks ‘tropo’ genoemd) waarbij het signaal via de atmosfeer kan weerkaatsen is het mogelijk FM over dergerlijke afstanden te ontvangen, ondanks dat er slechts een zee zonder bergen en gebouwen tussenzit.

      5 likes
    • Bataaf schreef:

     Dat is onzin.
     Met een ‘simpele’ porto kun je met een geïmproviseerde antenne heel ver berichten zenden en ontvangen.
     Van Schaarsbergen naar Sarajevo met een porto.Haarzuiver.
     Het sleutelwoord is versterking van het signaal.

     1 likes
   • Bataaf schreef:

    Nee, een ‘ruit’ antenne zelf gemaakt.Van koper draad bevestigd aan een hek van 1.20 m.
    Een kabel van de ruit antenne bevestigen daar waar op de porto de antenne zit en voila je kunt honderden kilometers zenden en ontvangen.Ik heb de instructies nog op papier.
    Dit noemden wij een nood antenne.
    Kan je thuis proberen.Porto kopen en op internet een ruit antenne/noodantenne zoeken.Koperdraad halen en doe de test.

    0 likes
  • jos schreef:

   zo zien de mensen die denken dat de aarde plat is de wereld kaart

   15 likes
 • enkidoe schreef:

  en dat piepkleine Europa, moet dan dat super grootte Afrika en Midden-Oosten voeden en opvangen. Ikzou zeggen, steek je handen eens uit de mouw en ga je continent opbouwen.

  11 likes
  • REW schreef:

   Wat een niveau zeg! Mensen met dit soort reacties zouden moeten worden verwijderd ( naast verbieden te stemmen en kinderen krijgen….)

   11 likes
   • droogtrommel schreef:

    Wil je soms beweren dat het niet zo is?

    1 likes
    • Eddy schreef:

     Hij heeft gewoon gelijk hoor. Afrika is groot genoeg om de 30/35% van de wereldpopulatie te herbergen, minus de onleefbare woestenij. Het is overigens gewoon een feit dat civilisaties in een kouder klimaat “succesvoller” zijn en dat brengt gelukzoekers en echte slachtoffers. Dat wil niet zeggen dat je niks met het continent Afrika kunt, maar het zal toch bij hun zelf moeten beginnen. Corruptie is helaas het grote probleem en dat zal nog wel even blijven. Maar waar is dat eigenlijk niet het geval!

     3 likes
   • Solaris schreef:

    U wilt censuur plegen, moraalridder uithangen en dictator in spé zijn? Ga u toch een lekker stukje fietsen.

    2 likes
   • Bataaf schreef:

    Wow, vrijheid bestaat dus alleen voor gelijkgestemden!
    Je moet je schamen!
    Enge communist dat je d’r rondloopt.
    Een afwijkende mening is ook een mening en in deze een heel logische gezonde mening.

    0 likes
 • pleiadian schreef:

  “Mercator veranderde de omvang van de continenten in het voordeel van het Westen. Canada, Rusland en de Verenigde Staten zijn heel erg uitvergroot, terwijl Afrika een stuk kleiner is gemaakt. Op de Mercatorkaart lijkt Groenland bijna even groot als Afrika, maar in realiteit is Groenland niet groter dan de Democratische Republiek Congo, een land in Centraal-Afrika.”

  Misleidende formulering. Mercator bedacht een projectie die naar de polen toe steeds verder vertekent. Dat deed hij niet om Afrika kleiner te laten lijken, maar om de globe op een kaart te kunnen projecteren. De Mercator projectie heeft -met name in de scheepvaardij- veel voordelen, maar dit gaat ten koste van de relatieve grootte van de landen.

  20 likes
 • Padja schreef:

  “In okt 2010 zorge Krause voor ophef met zijn nieuwe kaart”

  Dat zal dan wel bij de analfabeten zijn geweest want degene die gewoon naar school ging kreeg prima uitgelegd hoe en waarom die kaarten er zo uitzagen.

  15 likes
 • StefanZ schreef:

  Google Earth geeft de juiste verhoudingen…
  Snap niet dat jullie daar zo moeilijk over doen…

  14 likes
  • Kristof schreef:

   De meeste mensen doen er niet moeilijk over !

   Er is toch iets aan de hand, wat mij het meest opviel is de huidige context van het kaartgebruik en het verschil hiertussen, twee indicaties, op kaart en de werkelijkheid, op kaart lijkt het gebaseerd te zijn als een bolle kromme, terwijl de werkelijkheid de afstanden 2 maal korter zijn dan op kaart en de suggestie is dus dat er een holle kromme is….

   Vreemd hoor, weet niet waarom de kaartverhoudingen juist zich baseren op de kromming van een bol terwijl de werkelijkheid mogelijk een vlakke kromme of een holle kromme van toepassing is….ben met onderzoek bezig om uit te zoeken hoe dat valt te bewijzen dat de landmassa’s niet zijn zoals gedacht !

   0 likes
 • jos schreef:

  als je ene bol plat wilt hebben dan word noord en zuid natuurlijk groeter afgebeeld dat kan haast niet anders.
  Alles op de evenaar is noormaal afgebeeld en hoe verder je naar het noorden of naar zuiden gaat nog veel groter. Dit gewoon voor het gemak zodat je een beter overzicht hebt en makkelijker voor de kinderen om te leren.

  13 likes
 • Wetenschapper schreef:

  Dat is het gevolg van het feit dat de kompaskoersen getrouw worden weergegeven. Navigeren is dan heel gemakkelijk. Je trekt een rechte lijn tussen vertrekpunt A en bestemming B. Vervolgens meet je de hoek die die lijn maakt en kun je met je kompas moeiteloos naar B varen. Maar om dit alles mogelijk te maken, moest Mercator de hoop om werelddelen op werkelijke grootte weer te geven, laten varen.

  https://www.scientias.nl/afrika-het-ondergeschoven-kindje-op-de-wereldkaart/

  12 likes
 • Jaya schreef:

  Wordt het tijd voor de Wereldleider Maître.

  3 likes
  • Earthaxis schreef:

   Maîstre? Î : een klinker met een dakje ontstond in de franse taal om aan te geven dat hierna vroeger de letter s volgde, maar dat deze nu was verdwenen door de tand des tijds. Maître oftwel Maîstre is dan ook niet moeilijk terug te brengen tot Meester. De vraag us dan, Welke (wereld)meester bedoelt ú?

   5 likes
  • Jaya schreef:

   Maitreyä

   2 likes
 • Willie schreef:

  “De meesten van ons zijn opgegroeid met dit wereldbeeld.” We zijn met heel wat meer soorten beelden opgegroeid en ingepeperd. Armzalige eigenlijk!

  9 likes
 • exegese schreef:

  Ik snap dit niet zo heel goed. Er zijn toch heel wat mensen geweest die hele continenten doorkruist hebben (met auto’s) en weten dan doorgaans toch wel hoeveel kilometers ze afgelegd hebben ? Dat moet dan toch wel eens iemand opgevallen zijn dat er gigantische verschillen zitten in afstanden en groottes van landen dan op de kaart is aangegeven. Ook de navigatie apparatuur van zeeschepen moeten toch registreren dat er wat schort aan de kaartgegevens.

  7 likes
 • TOBBYI OR NOT schreef:

  in het land van het ronde bol oog is vierkant oog kubus koning,
  wel eens door een vierkante lens gekeken dan is de aarde zo recht als maar wat.
  rond om elke licht bron zie jij s`avonds met wat douw een ronding, daarnaast maken onze hersenen steeds foto`s een vullen deze de tijd gaten op.
  wanneer jij je zelf leer sneller te fotograveren ga je dus meer zien in de kunst van het leven en ja je kan het in ieder geval jouw ziel dus laat los die geest di jou stuurt hij verblind je.
  kijk naar de natuur daar zijn dieren ook geschapen die selectief zien net als jij met jouw geest aan het roer.
  wanneer jij boven de piramide een oog de bol ziet dan ben je op de bolle aarde wanneer jij boven de piramide een heelal waarneemt ben je op de platte aarde beide dimensies bestaan tegelijk en ik denk nog wel meer die ik nu nog niet kan zien.

  espavo

  4 likes
 • jhon schreef:

  Voor mijn schooltijd was ik een brave op school leerde ik vloeken zuipen liegen bedriegen manipuleren etc

  0 likes
  • exegese schreef:

   Je was er vroeg bij @jhon, ik leerde dat pas tijdens mijn militaire diestplicht. Maar hoe dan ook, ook ik “moest” me conformeren aan deze alom gewoon geachte gewoonten. toch raar dat aanvankelijk de meesten daarin meegaan.

   0 likes
 • x

  Check Also

  afrika

  VN: Door Gates gefinancierd vaccin veroorzaakt polio-uitbraak in Afrika

  In Afrika voltrekt zich momenteel een groot ...

  gates

  Heeft de Gates Foundation honderdduizenden meisjes gesteriliseerd in India?

  Mikki Willis, de regisseur van de documentaire ...

  >