Homepagina » Straling » Mobiele telefoons verboden op Franse scholen. Wanneer volgt Nederland?
Mobiele telefoons verboden op Franse scholen. Wanneer volgt Nederland?

Mobiele telefoons verboden op Franse scholen. Wanneer volgt Nederland?

De Franse minister van Onderwijs heeft aangekondigd dat mobiele telefoons op Franse scholen verboden worden. Jean-Michel Blanquer zei dat het verbod in september 2018 ingaat.

Telefoons zijn in Frankrijk al verboden in de klas, maar vanaf september volgend jaar mogen leerlingen ze ook niet meer gebruiken tijdens de pauzes en tussenuren.

“Vandaag de dag spelen kinderen niet meer, ze zitten alleen maar naar hun smartphones te staren en dat is een probleem,” zei Blanquer.

Publieke gezondheid

Mogelijk gaan scholen kluisjes neerzetten waar leerlingen hun telefoons in kunnen bewaren. “We werken momenteel aan dit verbod en het kan op verschillende manieren gaan,” zei Blanquer.

“Telefoons zijn mogelijk nodig tijdens de les of in noodgevallen, dus moeten ze ergens worden opgeborgen,” zei hij.

Voor de onderwijsminister is het verbod op mobieltjes en tablets een kwestie van publieke gezondheid.

Cyberpesten

“Het is belangrijk dat kinderen jonger dan zeven jaar niet naar die schermpjes zitten te staren,” zei hij. Op deze manier wil de minister ook het cyberpesten aanpakken.

Het verbod geldt voor basisscholen en middelbare scholen voor leerlingen van 11 tot 15 jaar. Het telefoonverbod was één van de verkiezingsbeloften van president Macron.

Telefoongebruik in de les blijft niet zonder gevolgen. Leerprestaties gaan achteruit als leerlingen hun telefoon binnen handbereik hebben, toont onderzoek van de London School of Economics aan.

[The Local]


Vind je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. TERECHT !!!!!

  13 likes
 2. Ik ben zelf een middelbare scholier in de 4e klas Havo.
  Ik heb zelf een telefoon, dit is geen smartphone maar een simpele nokia.
  Ik ben het persoonlijk helemaal met het verbod eens omdat het mijn klas-
  genoten echt erg afleid: het stoort in de les.
  Daarnaast kan ik bijna geen contact krijgen met andere kinderen uit mijn klas
  omdat ze de hele tijd met hun telefoon bezig zijn.
  Verder vind ik de smartphone gewoon nutteloos: 90% van wat er in de groepsapp staat is pure onzin, ik heb er i.i.g nooit iets aan gemist.

  Ik zal dit niet aan mijn verslaafde klasgenoten vertellen maar ik zou het top vinden als de smartphone ook uit de nederlandse schoolbanken verdwijnt!

  11 likes
 3. Dan weten jullie niet dat dit bij plan 21 hoort?

  3 likes
  • Als dit in eerste instantie vanuit een minister komt, vertrouw ik het ook niet helemaal. Het was een ander verhaal geweest als het initiatief vanuit ouders of scholen zelf was gekomen en als de minister onder de druk had moeten bezwijken. Toch lijkt mij dat het de gezondheid van de leerlingen ten goede komt. Wellicht doet dit de minister dit om goodwill te kweken bij de bevolking?

   2 likes
 4. Telefoongebruik in de les blijft niet zonder gevolgen. Leerprestaties gaan achteruit als leerlingen hun telefoon binnen handbereik hebben, toont onderzoek van de London School of Economics aan.

  Verder toonde onderzoek onlangs aan dat studenten die tijdens college aantekeningen met de hand schrijven dit veel beter onthouden dan studenten die hun aantekeningen vastleggen op laptops of tablets.

  https://www.studenten.net/artikel/studietip-maak-je-aantekeningen-op-papier

  4 likes
 5. Spelletjes, Facebook, Wattsapp koekie verhalen gewoon weg met dat ding op scholen.
  Je komt toch om te leren wat de wereld heeft bedacht voor je 9 to 5 baan dus luisteren kinderen anders straft de robot. O dat is nog niet zo ver ik liep vooruit.

  3 likes
 6. Voor mijn oudste dochter te laat, maar de jongste? Weg met die dingen sowieso op school.

  2 likes
 7. Terecht, Facebook is bijvoorbeeld ook een beetje een anti-sociaal netwerk. Als je wat leuks meegemaakt hebt en je zet het op Facebook hoef je er in het echt niet meer over te praten want iedereen weet het al. Je kan ook nog steeds vraagtekens zetten bij de elektromagnetische straling die ze uitzenden. ik heb zelf wel een mobiel maar daar merk ik niks van. Laatst was ik bij een gezin in huis om wat aan een laptop te repareren. Daar hadden ze 9 apparaten op wifi inclusief de laptop, Ik voelde kort wel even pijn in mn hoofd. Zo,n gevoel of iemand een geluid afspeelt wat bijna te hoog / te scherp is om te horen. Ik weet alleen niet of ik straling de schuld moet geven nog. Dan moet ik er nog een paar keer komen om bevestiging te krijgen.

  1 likes
 8. Hmmm.. Eerste idee was: goedzo, weg met al die schermpjes die iedereen zombie maken. Maar als dit een verkiezingsbelofte was, vraag ik me af wat er achter zit…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

franse

Franse inlichtingendiensten waarschuwden voor ‘catastrofaal lek’ uit lab in Wuhan

Elf jaar voor de bouw van het ...

zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers in opstand tegen Macron: ‘Wij zijn wanhopig. Wij geloven niet meer in u’

Nu de Franse lockdown stapje voor stapje ...