Wetenschap

‘Tijdreizen naar de toekomst is makkelijk’

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is het mogelijk om een tijdmachine te bouwen? Het antwoord op die vraag is ja, aldus hoogleraar Brian Cox afgelopen week tijdens het Britse Wetenschapsfestival in Birmingham.

Met een tijdmachine is het volgens hem mogelijk om naar de toekomst te reizen, maar is terugkeren naar het heden onmogelijk.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tijdens het festival zei Cox verder dat het op kleine schaal al is gelukt om door de tijd te reizen. Hij voegde toe dat het in de toekomst mogelijk is om mensen door de tijd te laten reizen, als de benodigde technologie wordt ontwikkeld om grotere objecten te versnellen.

Lichtsnelheid

“Je kunt naar de toekomst reizen en je bent daar zo goed als vrij om te doen en laten wat je wilt,” zei Cox. “Als je je met hoge snelheid voortbeweegt gaat de tijd in vergelijking met mensen die stilstaan minder snel. Als je de lichtsnelheid nadert gaat de tijd zo langzaam voorbij dat je uiteindelijk 10.000 jaar in de toekomst zou kunnen reizen.”

De theorie is gebaseerd op de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein die stelt dat een object bijna met de lichtsnelheid zou moeten bewegen om in de toekomst te kunnen reizen.

Terwijl een object dergelijke snelheden bereikt gaat de tijd langzamer voorbij, maar alleen voor het specifieke object.

Wormgaten

Voor mensen die boven de Atlantische Oceaan vliegen lijkt het bijvoorbeeld alsof de tijd iets minder snel voorbij gaat dan voor mensen op de grond.

“Met behulp van de speciale relativiteitstheorie kun je in principe tijdreizen,” ging Cox verder. “Het heeft te maken met wormgaten, korte wegen door de ruimte en tijd. De meeste natuurkundigen twijfelen hier echter aan. Hawking kwam met het begrip chronologiebescherming, wat inhoudt dat wormgaten niet stabiel zijn.”

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
10 jaren geleden

Dit is dus iets wat we al weten vanaf de relativiteitstheorie van Einstein, net zoals een afstand korter is voor een object in beweging dan voor een object dat stilstaat.

Ondanks dit gegeven is het niemand gelukt een tijdmachine te bouwen maar volgens deze meneer is het makkelijk, dan weet hij dus wat hem te doen staat….

lauke
lauke
10 jaren geleden

Als wij snelheden van het licht bereiken is het makkelijk, maar aangezien dat we die snelheden bij lange na niet kunnen bereiken met de huidige technologie, is het dus moeilijk en niet haalbaar om een dergelijke “tijdmachine” te bouwen.. als we deze snelheden konden bereiken waren we in mum van tijd bij de dichtsbijzijnde sterren met onze ruimtevaart

Timothy Drake
Timothy Drake
10 jaren geleden

Ik zit best veel in het vliegtuig en vind de mensen om me heen ook al zo snel oud worden. Nu weet ik hoe dat komt!

dymph
dymph
10 jaren geleden

tis voor je lichaam bijna niet haalbaar dit leerde ik jaren terug op de langere school al.
Omdat je lichaam dan verbrand.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x