Buitenland

Toengoeska, 1908: het grootste kosmische mysterie van Rusland

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De indrukwekkende meteorietinslag boven Rusland gisteren, waarbij 30 keer zo veel energie vrijkwam als bij de ontploffing van de atoombom op Hiroshima, doet denken aan de historische Toengoeska-explosie in juni 1908.

In dat jaar vond in de Russische regio Krasnojarsk in Siberië een enorme explosie plaats bij de rivier de Stenige Toengoeska.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

De meeste wetenschappers vermoeden dat de explosie werd veroorzaakt door een enorme meteoriet, een asteroïde of een komeet. Omdat men nooit resten heeft gevonden, zijn in de loop der tijd verschillende theorieën over het incident ontstaan.

Onbekend vliegend object

Het district Evenkië was in 1908 het decor van de Toengoeska-explosie. Naar verluidt veroorzaakte een object met een doorsnee van 70 meter een seismische golf en lichtte de lucht boven Siberië meerdere dagen op. De explosie werd tot op vele duizenden kilometers gehoord en vanwege de schokgolf werden mensen en dieren omver geworpen.

Volgens sommige theorieën is het geen ruimtesteen geweest, omdat er nooit fragmenten zijn gevonden. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat methaangas uit de bodem kan zijn ontsnapt.

Daarnaast zou het gebied in botsing kunnen zijn gekomen met een zwart gat. Anderen denken aan een onbekend vliegend object of experimenten die duizenden kilometers verderop in New York werden gedaan door natuurkundige en uitvinder Nikola Tesla.

Oktoberrevolutie

De eerste foto’s die van de vermeende inslag zijn genomen tonen bomen die aan de basis van de stam zijn afgebroken. Vanwege verschillende oorlogen en de Oktoberrevolutie kon slechts een beperkt aantal mensen het onherbergzame moerassige gebied bereiken.

De eerste wetenschapper die naar de meteoriet speurde was mineraloog Leonid Koelik. Hij organiseerde diverse expedities en zocht in een gebied van honderden vierkante kilometers tevergeefs naar metalen resten.

Bron: AFP Foto: NASA/inslagkrater in Arizona

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anoniem
Anoniem
11 jaren geleden

Toengoeska-explosie mogelijk toch door planetoïde veroorzaakt

http://www.nu.nl/wetenschap/2817248/toengoeska-explosie-mogelijk-toch-planetoide-veroorzaakt.html

Theo
Theo
11 jaren geleden

vreemt dat er geen beeldmateriaal te zien is van de inslag / krater

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

In het wetenschappelijk vakblad “science” is na deze inslag van j.l.aangetoont, dat dit in 1908 eveneens een meteoriet is geweest, die op ongeveer 8 km hoogte totaal ontplofte met een gigantische sonische boem.Een kracht van een mini-atoombom.En omdat alle bomen in dezelfde richting lagen, weet men al uit welke richting de meteoriet kwam,namelijk bijna stijl recht uit de lucht maar toch met zo,n afwijking dat je kunt zeggen links of rechts.De bomen laten namelijk de richting zien,die tegenovergesteld is aan die van de meteoriet.

lauke
lauke
11 jaren geleden

volgens de enkele oog getuige is de komeet of meteoriet een km of wat boven de grond geexplodeerd en dat lijkt mij ook een goede verklaring voor het afknappen van de bomen en de reststukken op de grond terecht zijn gekomen, maar ja hoe verklaar je zo n grote krater?

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x