Gezondheid

Topeconomen: legalisering cannabis levert overheid vele miljarden op

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Econoom Jeffrey Miron van de Harvard-universiteit berekende dat de legalisering van cannabis de Amerikaanse overheid jaarlijks zo’n 5,7 miljard euro zou opleveren.

Meer dan 300 economen, waaronder drie Nobelprijswinnaars, hebben inmiddels een petitie ondertekend die de conclusies van Miron onderschrijft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Daarnaast zou de overheid nog eens 4,5 miljard euro besparen wanneer de belasting voor alcohol en tabak ook zou gelden voor cannabis.

Het gaat in totaal om een slordige 10,2 miljard euro, maar dat bedrag is slechts een fractie van de totale Amerikaanse overheidsschuld, die afgelopen jaar een hoogte van 1,1 biljoen euro bereikte.

Debat

Alhoewel de economen niet direct oproepen tot legalisering van cannabis hopen ze voor- en tegenstanders warm te maken voor een ‘open en eerlijk debat’ over de voordelen van legalisering.

Beleidsmakers in één Amerikaanse staat gebruikten het economische argument eerder tevergeefs. Democraat Tom Ammiano stelde in 2009 een wet voor die cannabis in de staat Californië moest legaliseren. Volgens hem zou het de overheid miljarden opleveren. De bevolking stemde in 2010 uiteindelijk tegen het wetsvoorstel.

Nog groter

In Businessweek schreef econoom Stephen Easton dat de economische voordelen van het legaliseren van cannabis mogelijk nog groter zijn dan de schattingen van Miron. Op basis van de hoeveelheid geld die volgens hem nodig is om cannabis te produceren en op de markt te brengen schat Easton dat legalisering van de drug 34 tot 75 miljard euro per jaar in de staatskas brengt, een bedrag waarbij de Catshuis-bezuinigingen in het niet lijken te vallen.

Voorstanders van de medicinale cannabisindustrie in Colorado stellen dat de in het slop geraakte economie in steden als Boulder en Denver als gevolg van de legalisering is aangetrokken.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x