Mens en Dier

Duitse journalist: ‘Ik hoop dat de samenleving wakker wordt’

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Duitse rechtsstaat is tijdens de coronapandemie onder druk komen te staan. Dat zegt Heribert Prantl, advocaat en voormalig chef politiek van de Süddeutsche Zeitung. Onlangs zei hij in een talkshow dat hij in zijn 33 jaar als journalist nog nooit zo bang is geweest als nu.

“Ik vrees voor onze grondrechten. Ik ben bezorgd. Ik heb het gevoel dat ze tijdens de pandemie opzij worden geschoven. Dat terwijl grondrechten bestand horen te zijn tegen een crisis. Daarom worden ze grondrechten genoemd. Ik had nooit gedacht dat onze vrijheden zo drastisch zouden worden ingeperkt,” zegt Prantl, die alle grote journalistieke prijzen in zijn kast heeft staan, in gesprek met de Berliner Zeitung.

Hij wijst erop dat Duitsers sinds de Rote Armee Fraktion en het terrorisme te maken hebben met een inperking van de grondrechten. “We kregen indertijd te horen dat het slechts tijdelijke maatregelen zouden zijn, maar die wetten zijn nog steeds van kracht.”

Alles uit de kast

Prantl vreest dat dit nu opnieuw gebeurt, dat de beperkingen de norm worden. De beperkingen kunnen ook worden gebruikt als blauwdruk voor het volgende virus, de volgende ramp, zegt hij.

Het is een grondrecht om contact met andere mensen te hebben. Dat is de basis van de democratie. Vrijheid van beweging is een grondrecht. Voorzien in levensonderhoud is een grondrecht. De huidige maatregelen verwoesten de levens van honderdduizenden mensen, aldus de journalist. We zien nu hoe politici punten proberen te scoren met steeds strengere maatregelen, elkaar proberen te overtreffen.

“Als mijn moeder nog had geleefd, zou ik alles uit de kast hebben gehaald – van het constitutioneel hof tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens – om haar ondanks corona te kunnen zien. Het is een grondrecht om niet in isolatie te sterven.”

Harder roepen

Het kan volgens Prantl niet zo zijn dat bondskanselier Merkel cum suis achter gesloten deuren de knopen doorhakken en vervolgens zeggen: dit gaat er gebeuren. “Dat is niet hoe de democratie staat beschreven in onze grondwet.”

“Ik hoop dat de samenleving wakker wordt,” stelt hij. “Wij, de journalisten, moeten ook harder roepen. De pers heeft de vrijheid om grondrechten te verdedigen. De strijd tegen de pandemie gaat niet alleen over de gezondheid van burgers, maar ook over de gezondheid van onze democratie.”

[Berliner Zeitung]

4.9 82 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
2 jaren geleden

Hoop ik ook maar dan moet je eerst de reguliere media hacken.

Edward
Edward
2 jaren geleden

Maar dat is precies het probleem, de samenleving is niet wakker. We leven onder de tirannie van de meerderheid. Hoeveel ouders laten hun kinderen testen en met mondkapjes oplopen, wat feitelijk kindermishandeling is. Hoeveel mensen laten zich inspuiten met een experimenteel vaccine. Hoeveel mensen lopen met mondkapjes en gedragen zich als een soort NSB’ers richting mensen die hun verstand nog gebruiken. Hoeveel mensen zijn er voor de invoering van een vaccinatie bewijs wat feitelijk discriminatie is. Wat is er nog over van Neurenberg, de mensenrechten en onze grondrechten. Dit is wat angst in de massa allemaal kan veroorzaken. De samenleving is onherstelbaar beschadigd en veranderd.

Rudolf
Rudolf
2 jaren geleden

Heel eng om te lezen dat overal waar lockdowns zijn het zelfde gebeurt dit hoort bij dit monster plan als de nieuwe wereldorde door zet is er geen democratie en onze grondrechten kapot gemaakt dus wakker worden a.u.b het kan nog gestopt worden wij moeten massaal ons oude leven terug pakken en in aktie komen en massaal de horeca en winkels open zonder toestemming van de regering.groet uit Rotterdam

Henk R
Henk R
2 jaren geleden

Heb gisteren eens opgezocht wat ze nu precies bedoelen met een klasse A, b1,b2 en c infectie. Al deze infecties hebben een meldingsplicht. Maar alleen bij een a of b1 worden onze rechten beperkt. Het maakt ook niet zoveel uit welke van de 2 , bijvoorbeeld pokken is klasse A en de pest een b1. Sars een a en een griep die van dieren op mensen overdraagbaar is b1. Nu kan ik mij de ongerustheid van deze journalist ook wel voorstellen en deel deze ook. Al onze veearts virologen roepen dat dit de eeuw wordt ,van de pandemieen en het klimaat hoax is hier debet aan. Nee na deze ,komt gewoon de volgende ,misschien de kanarie griep (b1) en of we dan even allemaal een spuitje willen halen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

50
0
We lezen graag je reactie!x