Propaganda

Oeps! Vlaamse en Nederlandse jongeren hebben amper nog vertrouwen in de mainstream media. Dit zijn de confronterende cijfers

Help ons door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederlandse en Vlaamse jongeren hebben amper nog vertrouwen in de mainstream media. Dat blijkt uit de Mediamonitor 2019 en het Reuters Digital News Report.

In Vlaanderen vertrouwen nieuwsgebruikers onder de 35 jaar de reguliere media in slechts 28 procent van de gevallen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Dit blijkt niet te maken te hebben met het feit dat jongeren meer digitaal nieuws consumeren. Ook op internet is de jonge nieuwsgebruiker kritisch.

Kritisch

“Jongeren staan dus wel kritisch tegenover het nieuws dat ze online aangeboden krijgen,” citeerde VRT NWS deskundige Ike Picone.

“Jongeren checken zelf verschillende bronnen,” klonk het. “24 procent van hen stelt dat ze een bepaalde nieuwsbron niet meer volgen wegens weinig accuraat.”

“We zien dat jongeren zelf stappen ondernemen om om te gaan met informatie,” aldus Picone. “Dat gebeurt bij de oudere generatie minder.”

Sterk gedaald

Hoewel de situatie in Vlaanderen in de afgelopen vier jaar relatief stabiel is gebleven, is het vertrouwen onder jongeren in de media in Nederland in een jaar tijd sterk gedaald, laat de Mediamonitor zien.

Op de vraag of het merendeel van het nieuws te vertrouwen is, antwoordde in 2018 56 procent van de respondenten uit de leeftijdscategorie 18-24 jaar ‘eens’.

Dit jaar zei nog maar 37 procent van de jongeren van 18 tot 24 jaar de mainstream media te vertrouwen.

Soortgelijk beeld

Een soortgelijk beeld is zichtbaar bij de leeftijdscategorie 25-34 jaar.

In 2018 had 47 procent van de respondenten in die groep nog vertrouwen in de media, nu is dat nog maar 38 procent.

[Sceptr]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Is de sociale media dan zoveel beter dan?; neem alleen al de censuur en die met de dag meer lijkt toe te slaan.

Matt
Matt
4 jaren geleden

Ha, blijkbaar hebben ze bij de NPO dit bericht ook onder ogen gekregen want toen ik in de auto op radio2 naar het journaal luisterde begon de nieuwslezer met te vertellen hoe betrouwbaar en onafhankelijk het nieuws wel niet is.
Of dat helpt is natuurlijk de vraag. Gelauff heb ik al getekend met een lange neus, en die wordt niet zo snel weer uitgegumd tot normale proportie.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
4 jaren geleden

Ja en terecht, zeer terecht. De reguliere media is een ordinaire spreekbuis voor de bankiers en de EU. Heeft niets te maken met journalistiek wat zij aan propaganda uitdragen.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
4 jaren geleden

Vooral het in de doofpot stoppen van de massa verkrachtingen in Duitsland, Scandinavische landen door de parels waren de druppel die de emmer flink deed overlopen. Nu speelt in Nederland een afschuwelijke moord in Amsterdam door een statushouder. Ook dit werd door politie en OM en media verzwegen. Wat gek dat we ze niet geloven, begrijp er niets van.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x