Homepagina » Financieel » Japan scheldt schuld van Myanmar kwijt

Japan scheldt schuld van Myanmar kwijt

Japan scheldt het land Myanmar een schuld van bijna 3 miljard euro kwijt. Dat maakten beide landen bekend aan het begin van een bezoek van de Myanmarese president Thein Sein aan Japan.

De kwijtschelding kan worden gezien als een beloning voor de democratische hervormingen die Myanmar in de afgelopen tijd heeft weten door te voeren.

Een lening van Japan aan Myanmar die in april 2003 moest worden terugbetaald is weggestreept, evenals de rentekosten van de afgelopen 20 jaar. Japan heeft daarnaast 5,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp toegezegd voor Vietnam, Cambodja, Thailand, Laos en Myanmar. Stabiliteit en ontwikkeling van de Mekong-regio zijn volgens de Japanse premier Yoshihiko Noda van groot belang voor vrede en welvaart.

Nieuwe leningen

Op een persconferentie maakten Thein Sein en Yoshihiko Noda ook bekend dat Japan Myanmar nieuwe leningen zal verstrekken. Er zijn afspraken gemaakt over een voorkeurspositie voor Japanse bedrijven bij het binnenhalen van grote economische projecten in Myanmar.

Voor het eerst in bijna 30 jaar bracht een Myanmarese leider een bezoek aan de eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent.

Beëdigen

Begin deze maand wist de partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi bij tussentijdse verkiezingen 43 van de 45 verkiesbare zetels te winnen. Suu Kyi won ook een zetel, maar zij heeft laten weten zich niet te laten beëdigen.

Suu Kyi verscheen maandag niet in het parlement van Myanmar, het vroegere Birma. Ook de 42 andere leden van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), kwamen niet opdagen.

Ze hadden aangekondigd zich niet te laten beëdigen als de tekst van de eed niet zou worden gewijzigd. Daarin staat dat parlementsleden de grondwet ‘dienen te beschermen’. De NLD-leden vinden de grondwet ondemocratisch. Die werd in 2008 opgesteld door de militaire machthebbers. Er staat onder meer in dat de strijdkrachten een kwart van de parlementsleden benoemen. Suu Kyi en haar partijgenoten zijn alleen bereid om de grondwet ‘te respecteren’.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd: NESARA stap voor stap: basisinkomen Japan, denktank wil economie hervormen

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

supermarkt

Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

artsen

640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

>