Gezondheid

Tot 50 procent meer kans op dementie door slaappillen

Help mee door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die slaappillen slikken hebben meer kans op het krijgen van dementie, zo stellen wetenschappers van de Harvard-universiteit.

Ouderen die slaapmiddelen nemen hebben 50 procent meer risico om dementie te ontwikkelen. Toch zijn er steeds meer 65-plussers die deze slaappillen of benzodiazepines slikken tegen slapeloosheid of angsten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Slaapmiddelen worden inmiddels in verband gebracht met een verhoogd risico op valpartijen, geheugenproblemen, paniekaanvallen en vroegtijdige sterfte.

Schadelijk

In totaal werden 1063 Franse proefpersonen 15 jaar lang gevolgd. Aan het begin van de studie had niemand last van dementie en ook gebruikte niemand slaapmiddelen. Na 15 jaar ontwikkelde zich bij 253 mensen dementie, zo toonden de onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Universiteit van Bordeaux aan. Van alle mensen die geen slaappillen gebruikten kreeg 3,2 procent de ziekte, tegen 4,8 procent van alle mensen die wel slaapmiddelen slikten.

“Het is mogelijk dat de benzodiazepines zeer schadelijk zijn,” zei professor Tobias Kurth. “Als ze werkelijk dementie veroorzaken moeten we dringend stappen ondernemen. We moeten alleen niet vergeten dat ze ook voordelen kunnen hebben.”

Veel mensen zouden slaappillen veel te lang blijven gebruiken. Diverse wetenschappers pleiten zelfs voor een verbod op het voorschrijven van slaapmiddelen omdat de lijst met bijwerkingen steeds groter wordt.

Neurotransmitters

Benzodiazepines veranderen de manier waarop signalen naar het brein worden gestuurd. Dat heeft een kalmerend effect. Tegelijkertijd oefenen de middelen invloed uit op de neurotransmitters in het brein, wat kan leiden tot dementie.

Afgelopen jaar toonde een studie van de Cardiff-universiteit aan dat mensen die slaapmiddelen gebruiken 60 procent meer kans hebben op dementie. Onderzoekers volgden 20 jaar lang 1160 mannen en vrouwen.

Grote schaal

In de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen bijna verdubbeld, zo blijkt uit de Nationale Drugs Monitor over 2011 van het verslavingszorginstituut Trimbos.

In totaal gebruiken meer dan 1,1 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie 15 tot 64 jaar slaap- en kalmeringsmiddelen. Ongeveer 22.000 mensen van 18 jaar en ouder zijn afhankelijk geworden van de middelen. Benzodiazepines worden in Nederland op grote schaal voorgeschreven. Het gaat om ongeveer 10 miljoen recepten per jaar.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Die benzodiazepines kunnen behalve dementie, vanwege hun spierverslappende werking, ook nog eens HARTFALEN opleveren.Je hoort er nooit wat over, maar 1 en 1 = twee, en je hart is een spier!!DE GROTE DOOFPOT VAN DE FARMACEUTEN.Ook dit komt nog bovendrijven heren farmaceutjes!!

Saskia
Saskia
11 jaren geleden

Toch prettig dat alle ‘medicijnen’ nu eindelijk eens onder de loep worden genomen…al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Saskia
Saskia
11 jaren geleden

Citaat: In de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen bijna verdubbeld, zo blijkt uit de Nationale Drugs Monitor over 2011 van het verslavingszorginstituut Trimbos.

Zo zie je maar wat een moeite er wordt gedaan om de veranderingen bij te benen. Mensen nemen er zelfs pilletjes voor om bij het systeem aangehaakt te blijven.
Dit is precies wat de illuminati willen.
Ooit weleens overwogen om gewoon een paar tandjes terug te doen, dan maar met minder maar wel gelukkig?

Saskia
Saskia
11 jaren geleden

Als de mensen zich meer zouden bekommeren om elkaar, zou de ggz de deuren bijna kunnen sluiten
Dan kom ik toch weer uit op het fenomeen TIJD (waar veel mensen een gebrek aan hebben tegenwoordig)
Een vriendelijk gebaar, oprechte aandacht.

Michael Jackson zei het al: Heal the world, make it a better place…

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x