Buitenland

Turkije: De zoveelste CIA-operatie onthuld door journalisten

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kort na de couppoging in Turkije vorige maand doken er berichten op dat de coupplegers werden gesteund door Amerikaanse militairen op legerbasis Incirlik. De krant Yeni Safak meldde dat de Amerikaanse generaal John F. Campbell achter de mislukte machtsovername zat en samenwerkte met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen.

Campbell was bevelhebber van NAVO-eenheden in Afghanistan, waar de Gülenbeweging over een aantal lagere en middelbare scholen beschikt.

Volgens de krant reisde Campbell tussen augustus 2014 en maart dit jaar diverse keren naar Turkije. Daarnaast zou hij op de legerbases Erzurum en Incirlik geheime topontmoetingen hebben gehad.

Niet voor de hand

De krant schreef verder dat via een bank in Nigeria twee miljard dollar naar Turkije is overgemaakt waarmee de CIA militairen over de streep kon trekken om aan de staatsgreep deel te nemen.

De Amerikaanse opperbevelhebber Joseph Dunford noemde het verhaal van Yeni Safak ‘absurd’. Generaal Campbell liet ook van zich horen: hij noemde de beschuldigingen ‘absoluut belachelijk’. De waarde van deze ontkenningen is uiteraard erg betrekkelijk: het ligt niet voor de hand dat de Amerikanen toe zouden geven dat zij bij een staatsgreep betrokken waren.

Er bestaat geen enkele twijfel over dat de CIA betrokken was bij de door de Turkse diepe staat vormgegeven omstandigheden waarin de militaire machtsovername kon plaatsvinden in 1980. President Carter en zijn veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski waren toen helemaal in hun nopjes.

Nauwe samenwerking

Eind jaren zeventig deed de aan de CIA verbonden diepe staat er alles aan om het politieke geweld in de Turkse straten zoveel mogelijk op te stoken en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Het is bovendien bewezen dat de Gülenbeweging en de CIA in de jaren negentig nauw samenwerkten in Centraal-Azië, schrijft Peter Edel, auteur van het boek ‘De diepte van de Bosporus’. Gülen zelf kon in 2008 rekenen op steun van drie oudgedienden van het Amerikaanse inlichtingenapparaat toen hij problemen had met zijn Green Card.

Eén van hen, voormalig afdelingschef van de CIA in Afghanistan Graham Fuller, prees de geestelijke onlangs en noemde hem het toekomstige gezicht van de islam.

Positie verstevigen

Journalist en geopolitiek analist Martin Berger merkt op dat de CIA constant nieuwe operaties moet bedenken die gericht zijn op het omverwerpen van politieke figuren die de belangen van Washington in de weg staan.

“Turkse journalisten schrijven dat de coup niet alleen was gericht op het afzetten van een Turkse leider en hem te vervangen door een pro-Amerikaanse kandidaat, maar ook op het in handen krijgen van een extra legerbasis in Turkije om de positie tegen Syrië, Iran en Rusland te verstevigen,” zei hij.

[DeWereldMorgen, New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ferrimassi
ferrimassi
6 jaren geleden

Dit is hoe zogenaamde bondgenoten behandeld worden door de vs. Onze politiek hebben ze al decennia in de broekzak. Niet dat erdogan fris is. Maar als de turken daar iets aan willen doen is dat aan de turken zelf.
Europa vernietigd eigen economie met anti russische sancties. Ons opgelegd door de VS. Hetzelfde gaat op voor de migratiecrisis. Tijd dat we soevereiniteit herstellen en het tuig isoleren op eigen continent. Het krediet dat de vs heeft opgebouwd met het bevrijden van europa is nu wel verspeeld dunkt me.

Richard
Richard
6 jaren geleden

En alweer wordt de geschiedenis herhaalt. Terug naar oude grenzen.
En alweer laten wij ons verleiden om strijd te voeren tegen elkander.
Telkens laten wij ons weer verblinden door onze “leiders.
Keer op keer. En het spel duurt voort.
En de lachende derde, de 1%, trekt nogmaals aan het langste eind.
Verdomme!!!

Padja
Padja
6 jaren geleden

Gemene CIA en gemene NAVO.
Gelukkig zit de lieve KGb ze op de hielen.

365Y
365Y
6 jaren geleden

Poetin vind het genietbaar om vrienden uit de binnenland en buitenland te vernederen en verraden is voor velen een feit, de manier van redeneren , zijn valse licht gerechtigheid en door alarm te roepen en gevaren te zien die er niet hebben bestaan, beschuldigingen van eenzijdig signatuur die snel in de geopenbaard worden uitgesproken, verteld mij stapels dikke boek delen van wanorde en chaos behoefte, maar wat hier uit de losse pols word gesuggereerd dat de CIA achter deze coup poging zou staan is niet alleen onlogisch vanwege de onzorgvuldige uitvoering, maar was politiek ook niet noodzakelijk .

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

20
0
We lezen graag je reactie!x