Homepagina » Buitenland » Turkije: De zoveelste CIA-operatie onthuld door journalisten
Turkije: De zoveelste CIA-operatie onthuld door journalisten

Turkije: De zoveelste CIA-operatie onthuld door journalisten

Kort na de couppoging in Turkije vorige maand doken er berichten op dat de coupplegers werden gesteund door Amerikaanse militairen op legerbasis Incirlik. De krant Yeni Safak meldde dat de Amerikaanse generaal John F. Campbell achter de mislukte machtsovername zat en samenwerkte met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen.

Campbell was bevelhebber van NAVO-eenheden in Afghanistan, waar de Gülenbeweging over een aantal lagere en middelbare scholen beschikt.

Volgens de krant reisde Campbell tussen augustus 2014 en maart dit jaar diverse keren naar Turkije. Daarnaast zou hij op de legerbases Erzurum en Incirlik geheime topontmoetingen hebben gehad.

Niet voor de hand

De krant schreef verder dat via een bank in Nigeria twee miljard dollar naar Turkije is overgemaakt waarmee de CIA militairen over de streep kon trekken om aan de staatsgreep deel te nemen.

De Amerikaanse opperbevelhebber Joseph Dunford noemde het verhaal van Yeni Safak ‘absurd’. Generaal Campbell liet ook van zich horen: hij noemde de beschuldigingen ‘absoluut belachelijk’. De waarde van deze ontkenningen is uiteraard erg betrekkelijk: het ligt niet voor de hand dat de Amerikanen toe zouden geven dat zij bij een staatsgreep betrokken waren.

Er bestaat geen enkele twijfel over dat de CIA betrokken was bij de door de Turkse diepe staat vormgegeven omstandigheden waarin de militaire machtsovername kon plaatsvinden in 1980. President Carter en zijn veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski waren toen helemaal in hun nopjes.

Nauwe samenwerking

Eind jaren zeventig deed de aan de CIA verbonden diepe staat er alles aan om het politieke geweld in de Turkse straten zoveel mogelijk op te stoken en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Het is bovendien bewezen dat de Gülenbeweging en de CIA in de jaren negentig nauw samenwerkten in Centraal-Azië, schrijft Peter Edel, auteur van het boek ‘De diepte van de Bosporus’. Gülen zelf kon in 2008 rekenen op steun van drie oudgedienden van het Amerikaanse inlichtingenapparaat toen hij problemen had met zijn Green Card.

Eén van hen, voormalig afdelingschef van de CIA in Afghanistan Graham Fuller, prees de geestelijke onlangs en noemde hem het toekomstige gezicht van de islam.

Positie verstevigen

Journalist en geopolitiek analist Martin Berger merkt op dat de CIA constant nieuwe operaties moet bedenken die gericht zijn op het omverwerpen van politieke figuren die de belangen van Washington in de weg staan.

“Turkse journalisten schrijven dat de coup niet alleen was gericht op het afzetten van een Turkse leider en hem te vervangen door een pro-Amerikaanse kandidaat, maar ook op het in handen krijgen van een extra legerbasis in Turkije om de positie tegen Syrië, Iran en Rusland te verstevigen,” zei hij.

[DeWereldMorgen, New Eastern Outlook]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ferrimassi
ferrimassi
4 jaren geleden

Dit is hoe zogenaamde bondgenoten behandeld worden door de vs. Onze politiek hebben ze al decennia in de broekzak. Niet dat erdogan fris is. Maar als de turken daar iets aan willen doen is dat aan de turken zelf.
Europa vernietigd eigen economie met anti russische sancties. Ons opgelegd door de VS. Hetzelfde gaat op voor de migratiecrisis. Tijd dat we soevereiniteit herstellen en het tuig isoleren op eigen continent. Het krediet dat de vs heeft opgebouwd met het bevrijden van europa is nu wel verspeeld dunkt me.

Herman de Geus
Herman de Geus
Reactie op  ferrimassi
4 jaren geleden

‘Het krediet’ waarover je spreekt was puur gewin voor America en dus een zakelijke transactie.
Amerika heeft nooit iets voor niets gedaan.
Ze hebben zowel Hitler als de bevrijding financieel gesteund.
Beide kampen hebben er voor moeten bloeden.
Niets geen humanitaire hulp.

Richard
Richard
4 jaren geleden

En alweer wordt de geschiedenis herhaalt. Terug naar oude grenzen.
En alweer laten wij ons verleiden om strijd te voeren tegen elkander.
Telkens laten wij ons weer verblinden door onze “leiders.
Keer op keer. En het spel duurt voort.
En de lachende derde, de 1%, trekt nogmaals aan het langste eind.
Verdomme!!!

exegese
exegese
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

Besef wel @Richard dat steeds vaker de rol van de geheime diensten onverbloemd in de openbaarheid komt, dat was enkele decennia geleden echt niet voor te stellen. Daar komt bij dat de meeste snode plannen niet ten uitvoer gebracht worden met het gewenste resultaat. De derde wereldoorlog staat al zeker een tiental jaren boven aan het verlanglijstje en nog steeds is er niet toegehapt, en de kans is groot dat dat ook niet gaat gebeuren. Ze raken langzaam maar zeker in paniek en hun plannen worden steeds doorzichtiger en voorspelbaar. Het wordt dus steeds makkelijker om ze steeds een stap voor te zijn, iets waar Poetin met name zeer sterk in is gebleken. Uiteindelijk moet ik nog zien wie er aan het langste end trekt. Het geloof, hoop en gerichte aandacht voor de gewenste afloop van de massa helpt enorm, houdt dat vooral en vaak in gedachte. dat helpt 200 % beter dan de (begrijpelijke) diepe ergernis die ik in je reactie lees.

Richard
Richard
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Ik zag net een vader, moeder en hun twee zoontjes met hun neus op hun telefoon gedrukt mijn balkon voorbij lopen.
Op zoek naar pokemons!

Ik begin dan toch weer te twijfelen…

Richard
Richard
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

https://www.youtube.com/watch?v=Qj5x6pbJMyU

Zombie o, zombie (Zombie o, zombie)
Zombie o, zombie (Zombie o, zombie)

Zombie no go go, unless you tell am to go (Zombie)
Zombie no go stop, unless you tell am to stop (Zombie)
Zombie no go turn, unless you tell am to turn (Zombie)
Zombie no go think, unless you tell am to think (Zombie)

Tell am to go straight
A joro, jara, joro
No break, no job, no sense
A joro, jara, joro
Tell am to go kill
A joro, jara, joro
No break, no job, no sense
A joro, jara, joro
Tell am to go quench
A joro, jara, joro
No break, no job, no sense
A joro, jara, joro

Go and kill! (Joro, jaro, joro)
Go and die! (Joro, jaro, joro)
Go and quench! (Joro, jaro, joro)
Put am for reverse! (Joro, jaro, joro)

Joro, jara, joro, zombie wey na one way
Joro, jara, joro, zombie wey na one way
Joro, jara, joro, zombie wey na one way

Joro, jara, joro

Attention! (Zombie)
Quick march!
Slow march! (Zombie)
Left turn!
Right turn! (Zombie)
About turn!
Double up! (Zombie)
Salute!
Open your hat! (Zombie)
Stand at ease!
Fall in! (Zombie)
Fall out!
Fall down! (Zombie)
Get ready!

Halt!

Order!

Dismiss!

Padja
Padja
4 jaren geleden

Gemene CIA en gemene NAVO.
Gelukkig zit de lieve KGb ze op de hielen.

exegese
exegese
Reactie op  Padja
4 jaren geleden

@Padja, ik begrijp je ironische reactie volkomen ten aanzien van de KGB, maar besef wel dat er heel erg veel veranderd is in Rusland. Het feit dat Rusland nu koste wat kost gedemoniseerd moet worden spreekt in principe al boekdelen, laat je daar niet door op het verkeerde been zetten.

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Er is inderdaad heel veel veranderd in Rusland, van vrije pers is daar ->nog minder <- sprake van dan bij ons, de prijs van de belangrijkste 'voedingsstof' is tot tevredenheid van de gemiddelde Rus omlaag gegaan (Wodka) en hun grote leider (dictator) speelt in de wereld een bijzonder slim spel.

De VS is een zieke staat, onmiddellijk mee eens maar als je ooit in Rusland bent geweest buiten Moskou dan weet je dat Rusland nog heel veel enger is. Militairisme is in Rusland de normaalste zaak van de wereld, net zoals een poster van de grote dictator Poetin boven het bed van puber.

Dus Exegese laat jij je vooral niet op het verkeerde been zetten. Rusland steunt nogal wat media in het Westen financieel om er maar welgevallige berichtgeving te brengen. Als je dat wilt geloven dan wens ik jou veel sterkte bij de waarheidsvinding! Die waarheid is, voor zover wij deze überhaupt kunnen vinden, beter te zoeken in deels alternatieve media en hoofdzakelijk in jezelf.

exegese
exegese
Reactie op  Martijn1205
4 jaren geleden

@Martijn1205,
mag ik concluderen uit je reactie dat je in Rusland bent geweest ? En als dat zo is mag ik vragen hoe lang dat geleden is ? ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen aldaar en of er ook iets positiefs te melden is behalve de prijs van vodka. Persoonlijk heb ik andere verhalen gehoord over de huidige situatie dan wat je omschrijft hierboven. maar als dat de waarheid is wil ik die ook graag horen en zo mogelijk verifiëren.

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Martijn1205
4 jaren geleden

Ach in Rusland snapt men dat de pers in de broekzak van het Kremlin zit. De illusie van een vrije pers is misschien wel gevaarlijker..

365Y
365Y
4 jaren geleden

Poetin vind het genietbaar om vrienden uit de binnenland en buitenland te vernederen en verraden is voor velen een feit, de manier van redeneren , zijn valse licht gerechtigheid en door alarm te roepen en gevaren te zien die er niet hebben bestaan, beschuldigingen van eenzijdig signatuur die snel in de geopenbaard worden uitgesproken, verteld mij stapels dikke boek delen van wanorde en chaos behoefte, maar wat hier uit de losse pols word gesuggereerd dat de CIA achter deze coup poging zou staan is niet alleen onlogisch vanwege de onzorgvuldige uitvoering, maar was politiek ook niet noodzakelijk .

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  365Y
4 jaren geleden

@365Y De vreemde tekst die jij plaatst zou mij haast suggereren dat jij het eerst door een vertaalmachine hebt moeten halen voor het plaatsen hier. Dat vind ik dan weer verdacht of op zijn minst apart.

Dat de CIA deze coup steunde zou mij niets verbazen, dat Poetin Erdogan vooraf waarschuwde zal mij niets verbazen (puur met de intentie om Turkije los te weken uit het Navo blok en dus niet met echte goede intentie). Logisch ook dat het Westen deze coup liever had zien lukken, Erdogan is een geesteszieke halve zool.

De situatie is echter, net zoals in de meeste Islamitische landen, dat een te groot deel van het volk zo debiel is dat het een achterlijke leider verkiest. Op zich vind ik dat geen vreemd fenomeen aangezien de Islam sowieso een cultuur is waar men met een soort fanatisme vergelijkbaar met de ‘hitlerjugend’ ook achter de religie staat. Dat heeft wat mij betreft niets te maken met discriminatie of racisme maar met het kennen van de betrokken landen en cultuur. Schizofrene cultuur, het ligt altijd aan een ander, ieder is tegen ze en zij hebben een patent op de waarheid….

Wat mij betreft komt er een groot hek aan de zuidkant van Europa en gaat het leger de grenzen bewaken en mensen terugslepen naar land van herkomst. De instroom van mensen uit Islamitische cultuur past niet in Europa, zij willen er namelijk wel van profiteren maar niet integreren.

Zo dat is er uit.

Richard
Richard
Reactie op  365Y
4 jaren geleden

Robot!

trackback
EINDTIJDSIGNALEN EN ANDER NIEUWS, VERZAMELD DOOR: ARIE GOEDHART | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
J. Hofmans
J. Hofmans
4 jaren geleden

He he, had Turkije eerder moeten weten. De VS en de EU kan je niet vertrouwen. Jammer voor ons, maar Turkije kiest toch voor Rusland en Iran. We moeten niet zo afhankelijk zijn van de VS. Waar komt het kwaad toch vandaan? Nou? Toch telkens, keer op keer weer, vanuit het westen. Of lieg ik?

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  J. Hofmans
4 jaren geleden

Helemaal niet jammer voor ons dat Turkije de kant kiest van Rusland/Iran. Vanuit Geopolitiek opzicht is het jammer, maar mentaal en spiritueel kunnen wij Turkije missen als kiespijn of erger een gezwel.

En het lijkt mij goed om te realiseren dat het Westen momenteel niet in een heel goede staat is zoals je stelt. Echter het Westen is nog altijd wel veel beter dan Rusland of andere bananenrepublieken.

Rusland heeft ook helemaal niets met Turkije, alleen Poetin weet als slimme strateeg dat als hij Turkije kan losweken van de Navo…dat dit de positie van de Navo in geopolitieke zin verzwakt. En dat is het enige dat er momenteel plaatsvindt, het is één enorm schaakspel over de rug van burgers. Ruil daarbij niet je bekende egoistische hufters in voor geesteszieke dictatoren, dat is echt niet in jouw of mijn belang.

Met één ding ben ik het wel eens, wees wat minder afhankelijk van de VS. Maarrr dat heeft wel een aantal consequenties. Je zal dan zelf als Europa een sterk leger moeten opbouwen en dat gaat bakken met geld kosten. Want zonder Navo had Poetin allang de Baltische staten ingenomen en minstens delen van Polen, geheel Oekraine Moldavië en misschien wel meer van Europa.
Hoe treurig het ook is en hoe erg de manipulatie ook is….blijf in hemelsnaam kiezen voor de minst kwade oplossing en ja dat is nog steeds heel erg k met peren.
Zoek de oplossing meer in het bewust maken van andere, wees de verandering van binnenuit! De jeugd in Amerika laat zien dat Amerika in de komende karen politiek gezien een ruk naar links gaat maken en dat is ook te danken aan de interactie met oa Europa.
Niet opgeven, blijf volhouden en discussieer in deze kritieke tijden.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Martijn1205
4 jaren geleden

Jij bent een RACIST!

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Jij bent een fan van Erdogan, dat zegt alles over jou. Jij hangt een dictator aan die zuiveringen onder zijn volk uitvoert, die de persvrijheid om zeep helpt en ga zo maar door.

Wat zegt het over jou dat jij achter zo’n man staat Typhoon?

En ik ben geen racist, ik leg mijn vinger op de zere plek en dus trap ik precies de juiste mensen op de schizofrene teentjes.

Kusje?

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Hoe is dit racistisch? Dankzij roeptoeters als jij betekent dat woord helemaal niks meer. Gewoon racist schreeuwen vingers in de oren en hard weglopen. En vooral niet vertellen waarom. Kleuter.

x

Check Also

trump

Trump: ‘Ik heb de presidentsverkiezingen gewonnen!’

Maandag claimde president Donald Trump dat hij ...

trump

Trump-advocaten: ‘Baas van stemsoftwaremaker zit in overgangsteam Biden’

Smartmatic, de software die gebruikt wordt voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x